Riskienhallinta

Riskienhallinta tarkoittaa järjestelmällistä ja ennakoivaa tapaa tunnistaa, analysoida ja hallita toimintaan ja tavoitteisiin liittyviä uhkia ja mahdollisuuksia. Kuntalain säännökset velvoittavat kaupunginvaltuuston päättämään sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista. Kaupungin eri toimijat raportoivat säännöllisesti merkittävimmistä riskeistään, niiden hallinnasta ja hallintatoimenpiteiden vaikuttavuudesta.

Tällä sivulla

Nainen katselee parvekkeelta näkymää vanhalle tehdasrakennukselle.
Kuva: Saija Laaksonen

Näkymä muutokseen

  1. Missä olemme nyt?

    Helsingin kaupunkikonsernin merkittävät riskit arvioidaan valtuustokausittain. Edellisessä arviossa vuonna 2022 tunnistettiin seitsemän merkittävää riskialuetta. Merkittäviä riskejä ja niihin liittyviä toimenpiteitä seurataan säännöllisesti kaupungin johtoryhmässä.  

  2. Mitä on näköpiirissä?

    Vuonna 2025 toteutetaan uusi merkittävien riskien arviointikierros. Kaupungin virkajohdosta koostuvan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan koordinaatioryhmä suosittelee riskikatselmointien perusteella kiinnittämään huomiota seuraavien riskien hallintaan: yleiseen turvallisuusympäristöön liittyvät riskit (kansainvälinen tilanne), syrjäytyminen ja segregaatioriskit, teknologia- ja digitalisaatioriskit, suurten uudistusten ja muutoshankkeiden riskit, talous- ja sopimusriskit ja henkilöstön saatavuuteen liittyvät riskit.

Kaupunkikonsernin merkittävät riskit

Kaupunkikonsernin merkittävillä riskeillä tarkoitetaan sellaisia riskejä, jotka uhkaavat kaupunkikonsernin tavoitteita tai ovat toteutuessaan muuten hyvin laajoja vaikutuksiltaan.

Valtuustokausittain tehdään kaupunkikonsernin merkittävien riskien kartoitus. Vuonna 2022 tehdyn kartoituksen pohjalta tarkempaan seurantaan otettiin seuraavat seitsemän (7) riskialuetta:

  • Häiriöt kansainvälisessä turvallisuusympäristössä
  • Laajavaikutteinen ICT-häiriö
  • Henkilöstön saatavuuteen ja jaksamiseen liittyvät riskit
  • Ilmastokriisin estämis- ja sopeuttamistoimien epäonnistuminen
  • Syrjäytyminen ja segregaation kiihtyminen
  • Suurten muutoshankkeiden epäonnistuminen
  • Energiahinnan ja saatavuuden häiriöt

Näistä riskialueista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä on raportoitu kaupungin johtoryhmälle osana kaupunkistrategian seurantaa. Kaupunkikonsernin merkittävät riskit on ohjeistettu huomioitavaksi myös talousarvioennusteiden riskiraportoinnissa.

Vuoden 2025 aikana tehdään uusi kaupunkikonsernin merkittävien riskien arviointikierros, jota ohjaa kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan koordinaatioryhmä1.

Kaupunkiyhteiset muutoshankkeet

Kaupunginkanslia johtaa merkittäviä koko kaupunkia koskevia muutoshankkeita. Näitä ovat henkilöstöjohtamisen kokonaisuudistus, talouden palveluiden prosessien muutosohjelma ja asianhallinnan uudistus. Lisäksi hankevalmistelussa on tietoturvajohtamisen muutoshanke. Laajoihin muutoshankkeisiin liittyy aina riskejä ja epävarmuuksia. Hankkeissa toteutetaan systemaattisesti riskienhallintaa. Riskejä seurataan ja raportoidaan hallintamallin mukaisesti2 kaupungin ylimmälle virkajohdolle. 

Eettiset periaatteet ohjaavat kaupungin toimintaa

Helsingin kaupungin eettiset periaatteet3 ovat vastuullisen toiminnan, terveen työkulttuurin ja työhyvinvoinnin ydin. Niiden avulla varmistetaan, että kaupungin toiminta on lakien, säädösten, ohjeiden ja normien mukaista, ja että kaupunkia johdetaan hyvin ja jokaisen on hyvä työskennellä kaupungilla. Eettiset periaatteet ohjaavat ja velvoittavat niin henkilöstöä kuin luottamushenkilöitä. Ne auttavat vastaamaan miten toimia joskus vaikeissakin tilanteissa.

Lähteet

  1. Kansliapäällikön päätös 27.12.2024,  Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan koordinaatioryhmän asettaminen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
  2. Kansliapäällikön päätös 12.10.2023,  Kaupunkiyhteisten muutoshankkeiden hallintamalli(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
  3. Helsingin kaupunginhallitus 28.10.2019,  Helsingin kaupungin eettiset periaatteet (pdf)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)