Uppdatering av innerstadens detaljplaner

Innerstadens detaljplaner uppdateras så att de motsvarar den nuvarande situationen och dagens mål. I innerstaden finns fortfarande gällande detaljplaner från så långt tillbaka som 1830-talet. Målet med uppdateringen av planerna är att stöda bevarandet av innerstadens hållbarhet, särprägel och kulturvärden. Dessutom vill man säkerställa jämlik behandling av fastighetsägarna och trygga bevarandet av livskraften i centrum. Planarbetet gäller den befintlig stadsstrukturen och allmänna områden. Objekten för nybyggnation ingår inte i helheten. Planändringarna görs i flera delar. Först utarbetas en detaljplaneändring gällande Kampen och Alkärr.
Kalevankatu

Uppdateringen av innerstadens gamla detaljplaner inleds först i Kampen  

Detaljplanerna för Kampens och Alkärrs kvarter uppdateras så att de motsvarar den nuvarande byggda situationen samt bestämmelserna i generalplanen. Med planen säkerställer man den urbana stadsmiljöns hållbarhet, kvalitet, funktionalitet och kulturhistoriska värden. 

I innerstaden finns olika typer av gällande detaljplaner ända från 1800-talet. Många detaljplaner motsvarar inte det faktiska, realiserade byggandet och inte heller nuvarande mål.

Utkastsmaterialet för Kampens detaljplan, som nu finns för påseende, gäller i huvudsak detaljplaner som stigit i kraft före 2000-talet i Kampens och Alkärrs kvarter i Främre Tölö. Motsvarande detaljplaneändringar kommer att utarbetas senare stadsdelvis eller delområdesvis i nästan hela innerstadsområdet.

Områdets kvalitet, urbana mångsidighet och hållbarhet som mål

Med detaljplanerna som uppdateras säkerställer man att innerstaden bevaras som ett område för mångsidigt boende, arbetsplatser och service. Målet är en innerstad som är hållbar, livskraftig, trivsam och funktionell, och vars kulturhistoriska och stadsbildsmässiga värden och egenskaper tryggas.

I ändringen av detaljplanen uppdateras bland annat fastigheternas byggrätter, byggnadsyta och användningsändamål så att de bättre motsvarar situationen enligt gällande byggrätter och genomfört byggande. Uppdateringen är nödvändig bland annat för att många av områdets gamla byggnader i verkligheten är större och innehåller andra funktioner än vad som har registrerats i de nuvarande detaljplanerna. Dessutom kompletteras skyddsbeteckningar till nödvändiga delar. Det kulturhistoriskt betydelsefulla områdets värdefulla byggnadsbestånd och historiska parker är ännu delvis oskyddade.

Planen möjliggör byggnadernas nuvarande funktioner i enlighet med byggloven och styr kommande förändringar i enlighet med generalplanen och stadens strategi. Under årens lopp har ändringsarbeten gjorts i många byggnader med undantagstillstånd som staden har beviljat. Dessa ändringar kommer att uppdateras i detaljplanen. Byggnadsförbuden i planområdet tas bort i samband med planändringarna.

Utarbetandet av kommande planändringar och beviljandet av bygglov förtydligas. Detta syns i form av en smidigare process samt som jämlik behandling av såväl fastighetsägare som områdets olika aktörer.

Byggnadernas markplan bevaras i enlighet med bestämmelserna i generalplanen i huvudsak som butiks- och kontorslokaler och områdets arbetsplats- och servicestruktur stöds. Tomterna för offentligt byggande bevaras och man erbjuder platser för närservice i de flesta kvarter.

Hållbara helhetslösningar stöds med planbestämmelser. Med hjälp av dem främjas en stadsstruktur för en hållbar vardag, ökas växtlighet och genomträngligheten i beläggningar, vilket förebygger överhettning och översvämmningsrisker, samt förebyggs onödig rivning av byggnader genom att främja en lång livscykel för byggnaderna och deras delar. Planbestämmelserna gäller dock endast situationer där man vill göra ändringar i fastigheten.

Planändringen gäller den befintlig stadsstrukturen. Nybyggnationsprojekt och stora ändringar kräver även i fortsättningen en separat detaljplaneändring, där ändringarnas effekter kan bedömas och man kan framföra åsikter om dem.

Centrumvisionen utgör en grund för uppdateringen av innerstadens detaljplaner

Helsingfors centrumvision, som i början av 2021 godkändes av stadsstyrelsen, finns riktlinjer för planering av markanvändningen och trafiken. Centrumvisionen och det enorma interaktionsarbetet som gjorts under beredningen av den utgör en grund för uppdateringen av innerstadens detaljplaner samt områdets projekt.

Planutkastmaterialet gällande Kampens och Alkärrs kvarter var framlagda för påseende 2–23.5.2022(Länk leder till extern tjänst). Du kan bekanta dig med materialet i karttjänsten.

Planutkastet och responsen från parterna presenterades för stadsmiljönämnden i september 2022. Ett mer detaljerat planförslag kommer till beslutsfattarnas bord på nytt 2023, varefter det läggs fram för påseende. Planen godkänns slutligen av stadsfullmäktige. Planläggningen och uppdateringen av innerstadens andra stadsdelar fortsätter i enlighet med modellen som utformats i planen för Kampen och Alkärr.