Nationalstadspark

Helsingfors kartlägger möjligheterna att inrätta en nationalstadspark i Helsingfors. Syftet med nationalstadsparker är att bevara finländsk stadsnatur och byggd kulturmiljö som stora och sammanhängande helheter. Samtidigt stöder man hållbar stadsplanering och hållbart byggande. Bestämmelser om nationalstadsparker finns i markanvändnings- och bygglagen. Projektet har återförvisats för beredning.
Kaksi henkilöä kävelee metsäpolulla.

I dagsläget finns det en nationalstadspark i tio städer i Finland. De inrättas för att värna om områdenas historiska särdrag, kultur- eller naturlandskapets skönhet och områdenas värden. Stadsparkerna kan också gagna främjandet av turismen och stadens synlighet.

I planeringen av en nationalstadspark bygger man stadsbornas gemensamma vision om vilken berättelse vi vill berätta om Helsingfors till stadens nuvarande och framtida invånare och besökare. En nationalstadspark är vid sidan av planläggning och annat beslutsfattande ett sätt att definiera vilka värdefulla platser man vill bevara och utveckla för de kommande generationerna när Helsingfors byggs och förnyas. I planeringen beaktas även andra markanvändningsbehov och sammanjämkandet av dessa.

Ansökan om inrättande av en nationalstadspark i Helsingfors kan endast göras av staden – i praktiken fattas beslutet av stadsfullmäktige. Beslut om inrättandet fattas av miljöministeriet utifrån enhetliga kriterier som satts för nationalstadsparker.

I Helsingfors gjordes en förstudie om en nationalstadspark 2017–2020. I arbetet ingick ett omfattande pilotprojekt om växelverkan. I arbetet försökte man hitta svar på följande frågor:

  • Vilken betydelse skulle en nationalstadspark ha för Helsingfors?
  • En hurdan berättelse om Helsingfors vill vi värna om för de generationer som kommer efter oss?
  • Vilka fördelar, nackdelar och effekter skulle en nationalstadspark ha för Helsingfors, stadens invånare, näringslivet och andra aktörer?
  • Vilka områden och teman skulle nationalstadsparken omfatta?
  • Hur skulle nationalstadsparken påverka planeringen av markanvändningen?
  • Vilket område för parken skulle man granska som underlag för planläggningens undersökningar?
  • Vilka tilläggsutredningar behövs?

I förstudien granskades konsekvenserna av fyra olika förfaranden som kom fram under deltagandeprocessen. Utöver de alternativa preliminära områdena som granskades (alternativen ALT1, ALT2 och ALT3) utvecklades under processen också alternativet ALT Idag+. I detta alternativ skulle man förbättra kvaliteten hos de gröna miljöerna likvärdigt i hela staden. I alternativet ALT Idag+ skulle man inte gå vidare till ansökan om en nationalstadspark, utan i stället trygga Helsingfors stadsparks särskilda värden genom stadens egna åtgärder utan ett beslut från miljöministeriet.

Alternativen som granskades presenteras på sidorna 17–24 i förstudien..

 

Beslutet om inrättande av en nationalstadspark fattas av miljöministeriet och ansökan till ministeriet kan endast göras av staden själv. Utredningsarbetet avseende inrättandet av en nationalstadspark inleddes med stadsfullmäktiges enhälliga beslut i Helsingfors våren 2017.

Stadsmiljönämnden har fattat beslut om ärendet 26.5.2020. Stadsmiljönämnden godkände förstudien och gav anvisningar om den fortsatta planeringen.

Stadsstyrelsen beslutade 21.6.2021 att återförvisa ärendet för beredning.

Stadsstyrelsen beslutade också att staden ska börja förbereda inrättandet av en nationalstadspark med utgångspunkt i de uppenbara kärnområdena, Centralparken och Haltiala.

Tanken bakom Helsingfors nationalstadspark är att i synnerhet framhäva vikten av stadsskogar som förnyas naturligt, men även av traditionella och havsnära miljöer som formats historiskt för den biologiska mångfalden, rekreationen och kulturvärdena. Komplettering av nationalstadsparken granskas vid behov i fortsättningen inom ramen för den övriga planläggningen, kartläggningen av naturen och planeringen av rekreationsområden.

Beredningsarbetet under nationalstadsparkens startfas får inte ta resurser från arbetet för att utveckla grönområdena på andra ställen i staden. Ett gemensamt mål för den övriga beredningen av nationalstadsparken och alternativet Idag+ är att skapa en nätverksliknande helhet som sträcker sig över hela staden, även till omgivningarna runt förorter.

Samtidigt konstaterar stadsstyrelsen att man ska stärka Helsingfors nationalstadsparks betydelse, ställning och image. För Helsingfors nationalstadspark tillsätts ett eget planeringsteam och utses en projektchef från år 2021. Den fortsatta planeringen av Helsingfors nationalstadspark ska gälla hela staden, även förorterna. Satsningarna på nationalstadsparken får inte ske på bekostnad av skötseln av andra parker och skogar i stadsområdet.

 

  • En nationalstadspark ska omfatta naturområden som är viktiga för bevarandet av stadsnaturens mångfald
  • En nationalstadspark ska omfatta kulturmiljöer jämte byggnader som är viktiga med tanke på landets historia eller stadens egen utveckling
  • En nationalstadspark ska omfatta parkarkitektoniskt eller estetiskt betydande parker och grönområden.
  • En nationalstadspark måste vara en del av stadsstrukturen, det vill säga börja i stadskärnan eller i dess omedelbara närhet
  • En nationalstadspark ska vara tillräckligt omfattande och ostörd som park- och grönmiljö
  • En nationalstadspark ha en så enhetlig grön- och blåstruktur att det är möjligt att ta sig från en stadsdel till en annan genom den.

Dessutom är det viktigt att området har ekologiska korridorer som gör det möjligt för olika arter att röra sig och stå i växelverkan med varandra och att området är kontinuerligt, det vill säga förenas direkt utan en skarp gräns med naturområden utanför staden eller den omgivande landsbygden.

En nationalstadspark vårdas och utvecklas med respekt för och skydd av dess värde som natur- och kulturarv. För att uppnå dessa målsättningar utarbetar staden en plan för skötsel och användning som godkänns av miljöministeriet. Stadsborna och fastighetsägarna i staden ska beredas möjlighet att delta i utarbetandet av planen. Det rekommenderas att ett utkast av planen för skötsel och användning bifogas stadens ansökan.

Kontaktuppgifter

Namn
Jussi Luomanen, chef för stadsrums- och landskapsplaneringen

Namn
Raisa Kiljunen-Siirola, landskapsarkitekt