I huvudstadsregionen inleds en insamling av generatorer och uppvärmningsutrustning till Ukraina

Helsingfors, Esbo och Vanda städer deltar i kampanjen ”Generators of hope”, som initierats av EU-parlamentet och Eurocities-nätverket. Kampanjen samlar in nya och begagnade generatorer och utrustning avsedd för produktion av elström och uppvärmning som sedan ges till Ukraina.
Helsingfors, Esbo och Vanda städer deltar i kampanjen ”Generators of hope”, som initierats av EU-parlamentet och Eurocities-nätverket.
Bild: Eurocities & European Parliament

Insamlingstiden i huvudstadsregionen är 30.1.–10.2.2023. Helsingforsregionens handelskammare stöder kampanjens kommunikation och genomförande.

Helsingfors, Esbo och Vanda ber företag, samfund och invånare i huvudstadsregionen att donera nya eller fungerande generatorer, aggregat, värmefläktar och andra värmare till insamlingsstället i Vanda. Donatorerna ombeds kontakta städernas kontaktpersoner innan donationen görs.

Städerna hoppas att den donerade utrustningen levereras förpackad för transport till insamlingsstället och att innehållet är märkt på förpackningen. Namnen på donatorer som gett sitt tillstånd till det publiceras på  hel.fi/ukraina den 24 februari 2023, det vill säga på årsdagen av krigsutbrottet.

När insamlingstiden har gått ut görs en lista över den donerade utrustningen. Listan skickas till inrikesministeriets experter som godkänner den hos Ukrainas administration. Efter godkännandet levereras den donerade utrustningen från en depå till Ukraina genom EU:s civilskyddsmekanismen i samarbete med Försörjningsberedskapscentralen. Donationer tas emot på depån i Stubbacka i Vanda (adress: Stubbackavägen 10, 01740 Vantaa) 30.1.–10.2.2023. Receptionen är öppen måndag till torsdag kl. 7–15 och fredag kl. 7–13.

Insamlingen är en del av stadsnätverket Eurocities kampanj Generators of Hope till förmån för Ukraina. För mer information: Generators of Hope: city-to-city relief for Ukraine (Länk leder till extern tjänst)(bara på engelska)

Förhandsanmälningar om donationer

Företag, sammanslutningar och privata donatorer ombeds på förhand meddela följande kontaktpersoner om donationen av generatorer och utrustning avsedda för produktion av elström och uppvärmning:

Du kan ge hjälp på olika sätt

Du kan även hjälpa Ukraina och ukrainarna genom att donera pengar genom internationella insamlingar. Penningdonationer kan göras bland annat via följande organisationer: Röda Korset, Unicef, Rädda Barnen, SOS Barnbyn, Plan International, UN Women, Kyrkans Utlandshjälp, World Vision och Fida.

Det finns även andra sätt att hjälpa på, till exempel genom att gå med i med i frivilligverksamhet, donera kläder eller genom varudonationer. Information på finska om olika sätt att hjälpa finns samlad på webbplatsen: Ukrainan humanitaarinen kriisi – auttamisen mahdollisuudet pääkaupunkiseudulla(Länk leder till extern tjänst) (på finska)