Helsingfors fortsätter att främja sina näringspolitiska mål trots utmaningar i verksamhetsmiljön

Vid sitt sammanträde den 18 mars 2024 behandlade Helsingfors stadsfullmäktiges näringslivsutskott en lägesöversikt över hur stadens näringspolitiska mål framskridit under 2023. Trots utmaningarna i verksamhetsmiljön lyckades staden främja flera centrala prioriteringar.
Företagande är viktigt för sysselsättningen. Kunder och personal i en barberarsalong i Helsingfors. Bild: Eweis, Yehia
Företagande är viktigt för sysselsättningen. Kunder och personal i en barberarsalong i Helsingfors. Bild: Eweis, Yehia

Lägesöversikten behandlar omfattande både stadens näringspolitiska åtgärder och de förändringar som skett i verksamhetsmiljön. Året 2023 kan betraktas som ett år som fortfarande präglas av coronapandemin. Rysslands anfallskrig, hög inflation och räntehöjningar har skapat betydande osäkerhet i ekonomin. Enligt översikten har Helsingfors och dess näringsliv ändå goda möjligheter för tillväxt i framtiden. Staden har satsat på att stödja företagens konkurrenskraft, främja uppstartsföretag och förbättra sysselsättningssituationen. Helsingfors strävar aktivt efter att locka nya företag, experter och investeringar. Samtidigt främjar staden hållbar turism, kultur och evenemang för att stärka sin internationella attraktionskraft. 


Näringslivsutskottet behandlade även samarbetet mellan Helsingfors, Esbo och Vanda gällande ordnandet av vissa arbetskraftstjänster från och med den 1 januari 2025. Ansvaret för arbetskrafts- och företagstjänsterna övergår till kommunerna från början av år 2025. De nämnda städerna kommer att komma överens om samarbete för arrangemang av arbetsgivar- och personkundtjänster samt för inköp av arbetskraftstjänster. Samarbetet syftar till att säkerställa smidiga tjänster för arbetsgivare i regionen och framgångsrik arbetsförmedling. Tjänster som ska upphandlas i samarbete inkluderar bland annat coachning, arbetskraftsutbildning och bedömningar av arbets- och funktionsförmåga. Dessutom kommer samarbetsgrupper att inrättas för att säkerställa smidig genomföring och samordning av uppgifter mellan städerna. 


Näringslivsutskottet antecknade båda översikterna för kännedom. 

Utskottet beslutade också att fortsätta tre tomtreservationer på Broholmen och Busholmen.

Alla beslut och eventuella omröstningar från stadsstyrelsens näringslivssektion finns tillgängliga i beslutsmeddelandet. Beslutsmeddelandet publiceras på näringslivssektionens dokumentsida.


Näringssektionens nästa sammanträde är måndagen den 8 april 2024.


Bakgrundsinformation
 

Näringslivssektionen är ett strategiskt organ som fastställer breda riktlinjer och som har en betydande styrande roll i stadens näringspolitik. Näringslivssektionens ordförande är borgmästare Juhana Vartiainen.