
I samband med ändringen av detaljplanen granskas också byggnadsskyddet på tomten som helhet. Teaterns gamla del är redan skyddad genom en förordning enligt byggnadsskyddslagen och ett uppdaterat skyddsbeslut enligt lagen om skyddande av byggnadsarvet är anhängigt vid NTM-centralen i Nyland. Utbyggnadsdelen är ännu inte skyddad, men skydd av dess fasad mot Bulevarden undersöks i detaljplanen.
Planändringen har anhängiggjorts på ansökan av fastighetsägaren. Senatfastigheter sålde Alexandersteatern till den privata fastighetsägaren år 2022. Den nya ägaren har som mål att utveckla fastigheten till teater- och hotellbruk.
Alexandersteatern blev färdig 1879 och fungerade som Helsingfors ryska teater tills Finland blev självständigt. Under åren 1918–1993 användes byggnaden av Nationaloperan (f.d. Finlands Opera). År 1953 byggdes en utbyggnadsdel till den ursprungliga teaterbyggnaden. I utbyggnadsdelen fanns förråds-, övnings- och omklädningsrum samt kontorslokaler. Från och med 1993 har teatern fungerat som besöksteater.
Teaterverksamheten i byggnadens gamla del fortsätter aktivt. Teatersalen samt aulan och foajéerna i anslutning till den har bevarats väl och de har ett speciellt kulturhistoriskt värde. I utbyggnadsdelen finns kontor för teaterns personal samt kontorslokaler som hyrs ut. Där finns också övningssalar och omklädningsrum som används för hobbyverksamhet på kvällarna.
Tillbyggnaden får tre nya våningar
Utgångspunkten för detaljplaneändringen är att möjliggöra mer golvyta för hotelländamål i teaterns tillbyggnad. Två alternativ till planen togs fram i det inledande skedet av planeringsprocessen.
Båda alternativen byggde på en lösning där en del av fasaden på tillbyggnaden från 1950-talet behölls och resten byggdes om för att matcha utseendet på den ursprungliga tillbyggnaden. Den enda skillnaden mellan de två alternativen var den nya delens arkitektur och volym. Båda alternativen bevarade träden längs Albertsgatan och Bulevarden, minskade antalet parkeringsplatser och skapade tydligare frontöppningar för teatern och hotellet.
Efter den inledande fasen har feedback inkommit och ett av designalternativen har valts ut för vidare arbete. Designen har modifierats, bland annat vad gäller fönstrens storlek och form samt fasadmaterialet.

Ge respons 20.5.-19.6.2025
Planutkastet och beredningsmaterialet (referensplan, utredningar) finns framlagt 20.5.2025-19.6.2025 på webbplatsen hel.fi/suunnitelmat
Synpunkter på planutkastet och det förberedande materialet ska lämnas in senast 19.6.2025. Skriftliga synpunkter ska skickas till Helsingfors stads registratorskontor (Norra Esplanaden 11-13) på e-postadressen helsinki.kirjaamo@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) eller till postadressen Helsingfors stad, registratorskontoret, stadsmiljösektorn, PB 10, 00099 Helsingfors stad.
När synpunkterna har inkommit kan planutkastet revideras på basis av de inkomna synpunkterna. Det reviderade planutkastet läggs fram för stadsmiljönämnden hösten 2025 och för stadsfullmäktige i början av 2026.
Alexandersteatern, ändring av detaljplan
En ändring av detaljplanen har inletts för Alexandersteaterns tomt på Bulevarden. I teaterns tillbyggnadsdel från 1953 planeras ett hotell, och tillbyggnaden höjs därför med tre våningar.