Kaikilla opiskelijoilla on oikeus saada tukea oppimiseensa
Oppimisen tuki ja erityisopetus ovat luonteva osa oppilaitoksen arkea: koko oppilaitos tukee. Helsingin lukiokoulutuksessa painotetaan, että opetus on mahdollisimman saavutettavaa kaikille opiskelijoille. Opiskelijoita tuetaan ja kannustetaan heidän vahvuutensa huomioiden, heidät kohdataan arvostavasti.
Oppimisen tuki on tarkoitettu opiskelijoille, joilla on vaikeuksia suoriutua opinnoistaan
Tukea annetaan opiskelijalle mahdollisimman pian tuen tarpeen ilmetessä. Pääpaino on matalan kynnyksen oppimisen tuessa, jota aineenopettaja antaa oppitunneilla ja ryhmämuotoisena tukiopetuksena. Aineenopettajan tukikeinoina oppitunneilla ovat esimerkiksi oppituntien selkeät rakenteet, havainnollistaminen ja kielitietoinen opetus. Osana oppimisen tukea erityisopettaja voi olla mukana esimerkiksi opetusjakson eritysjärjestelyiden suunnittelussa tai kartoittamassa tuen tarvetta.
Mikäli opiskelijalla on todettu oppimisvaikeus tai opiskelua haittaava sairaus tai vamma eivätkä oppimisen tuen keinot ole riittäviä, voi opiskelija hakea erityisopetuspäätöstä. Lukion rehtori tekee erityisopetuksesta kirjallisen hallintopäätöksen. Päätöksen jälkeen erityisopettaja antaa yksilöllisempää erityisopetusta. Se voi olla esimerkiksi sopivien opiskelustrategioiden opettamista tai tukea aikatauluttamiseen ja toiminnanohjaukseen. Oppimisen tuki jatkuu myös erityisopetusta saataessa. Mikäli opiskelija tai huoltaja miettii erityisopetuksen hakemista, on tärkeää olla yhteydessä erityisopettajaan jo ennen hakemuksen tekemistä.
Opiskelijan kanssa tukitoimia suunnittelevat ja niiden riittävyyttä arvioivat tarpeen mukaan aineenopettajat, erityisopettaja, ryhmänohjaaja, opinto-ohjaaja sekä opiskeluhuollon työntekijät. Suunnitteluun voi osallistua myös esimerkiksi koulun ulkopuolinen hoitotaho. Yhteistyö huoltajien kanssa on koko ajan keskeistä.
Lisätietoja oppisen tuesta ja erityisopetuksesta saa erityisopettajalta ja ryhmänohjaajalta.