Helsingfors firar Ukrainas nationaldag med flaggning och ställer fram en hälsningsbok till Ukrainas folk

Den 24.8.2022 har det ryska anfallskriget i Ukraina pågått i ett halvår och varje dag känner vi oro för Ukraina och dess folk.

Den 24.8.2022 har det ryska anfallskriget i Ukraina pågått i ett halvår och varje dag känner vi oro för Ukraina och dess folk. Helsingfors stad har visat sin sympati och sitt stöd med ett humanitärt bistånd på 350 000 euro och med ett stöd på 250 000 till organisationer som hjälper ukrainare i Helsingfors. Dessutom erbjuder staden tjänster och ger stöd och instruktioner till personer som flytt kriget.

Staden fortsätter även med att visa sitt symboliska stöd, till exempel med flaggning med ukrainska flaggor på flera platser i staden. I morgon, på Ukrainas nationaldag den 24 augusti, ställer staden dessutom fram en hälsningsbok, ”We Stand With Ukraine”, som riktar sig till det ukrainska folket. Boken finns på Helsingforsinfons serviceställe (Tölöviksgatan 4, öppet kl 10–18) i första våningen på centrumbiblioteket Ode och i boken kan man skriva sin hälsning fram till den 24 september.

Förutom med hälsningar kan särskilt barn komplettera boken med teckningar och på Ode finns material för att göra detta. Man kan också göra en teckning på förhand och komma med den till Ode. Borgmästare Juhana Vartiainen kommer att överlämna hälsningsboken till Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrova i september.

– Helsingfors stad och våra invånare har haft en stark vilja att visa sin medkänsla och sitt stöd för ukrainarna. Därför är det en viktig gest att vi hedrar Ukrainas nationaldag. För staden och det stora nätverk av frivilliga som stöder oss är det en hjärtesak att ukrainare som flytt hit känner sig välkomna och trygga, säger borgmästare Juhana Vartiainen.

Mer info:
Aktuellt om Ukraina