Valborgsmässoafton firas på Medborgartorget och runt om i Helsingfors – du kan följa mösspåläggningen även på Helsingforskanalen

Mösspåläggningen på valborgsmässoafton firas i år på Medborgartorget. Statyn Havis Amandas, älskad av Helsingforsborna genomgår reparationer, men mösspåläggningstillfället kommer att inkludera element från Amandas mer än hundraåriga historia. Mösspåläggningen kan också följas som direktsändning på Helsingforskanalen.
Den traditionella mösspåläggningen av Havis Amanda firas i år på Medborgartorget. Bild: Helsingin kaupunki
Den traditionella mösspåläggningen av Havis Amanda firas i år på Medborgartorget. Bild: Helsingin kaupunki

Mösspåläggningen på Havis Amanda är en av de mest älskade valborgstraditionerna i Helsingfors. Eftersom Havis Amanda och det omgivande torget renoveras firas mösspåläggningen undantagsvis på Medborgartorget. Det är Konstuniversitetets studentkår som står i tur att ordna evenemanget.

Studerandena har skapat en ersättare som ska få mössan på Medborgartorget. Ersättaren avtäcks på valborgsmässoafton. Mösspåläggningsshowen kommer att inkludera element från Havis Amandas mer än hundraåriga historia. Studerande från Konstuniversitetet deltar med performanskonst, musik och bildkonst.

Programmet, som produceras av Konststuderandena, inleds valborgsmässoafton 30.4 kl. 16.30 med Reborn-ensemblens spännande opera. Efter detta får publiken dansa till ett videoverk och orkestern Kvarty Five x Leo Harald i folk-anda, från vilken stämningen höjs med upplyftande pop av a cappella-gruppen Flok. Publikens dans- och valborgsiver skapas av konstmusiken i Glitch DJ-stil jämte performanceartister.

Stämningen når sin kulmen med mösspåläggningen av konststuderandenas verk med hjälp av lyftkran kl. 18. Havis Amanda i original besöker evenemanget och man får se hur den äkta Amanda, som inte finns på plats, får sin mössa.

Efter mösspåläggningen står valborgsmässoaftons huvudartist, pop-rockorkestern Tiikerin vuosi, för underhållningen. De kommer också att uruppföra en sång de komponerat för Havis Amanda.

Programmet på Medborgartorget 
Klockan 16.30 – Reborn
Klockan 16.50 – Kvarty Five x Leo Harald
Klockan 17.20 – Flok
Klockan 17.40 – Glitch
Klockan 18 – Mösspåläggningen av skapelsen av studerande vid Konstuniversitetet och ett besök av den riktiga Havis Amandas på Musikhusets jätteskärm
Klockan 18 –18.30 Huvudartist: Tiikerin vuosi

Evenemanget sänds direkt på Helsingforskanalen fr.o.m. kl. 16.30.

Helsingforskanalen(Länk leder till extern tjänst)

Trafikbegränsningar kring Medborgartorget och Esplanaden under valborg 

Mannerheimvägen mellan Arkadiagatan och Runebergsgatan är avstängd för motorfordon 30.4 kl. 16–20 på grund av mösspåläggningen på Medborgartorget

Esplanaderna omvandlas till gårdsgator mellan Mannerheimvägen och Unionsgatan från valborgsmässoafton 30.4. kl. 15. Ändringen gäller till och med första maj 1.5. kl. 20.

På Fabriksgatan råder parkeringsförbud för att spårvägstrafiken ska löpa smidigt 30.4–1.5. Förbudet gäller hela Fabriksgatan och verkställs genom uppmaningar om förflyttning. 

Med trafikbegränsningar tryggas bland annat smidig kollektivtrafik inom valborgens evenemangsområden.
Med trafikbegränsningar tryggas bland annat smidig kollektivtrafik inom valborgens evenemangsområden.

Stadens renlighet sörjs för med extra toaletter och avfallskärl

Staden ordnar med sopkärl, öppna containrar samt plåttunnor för pyrande grillavfall för valborgsfirarna i centrum och Brunnsparken. I Brunnsparken kan festfolket sortera sitt avfall i insamlingskärl för plast, glas, kartong och bioavfall på tre olika ställen. För parkerna i centrum har reserverats 193 toaletter och 53 pissoarer.

Helsingfors stad ordnar den traditionella insamlingen av skumpaflaskor i Brunnsparken. När man returnerar 20 skumpaflaskor till insamlingen får man en biobiljett. Det delas ut 1 300 biljetter. De tunga skumpaflaskorna blir råmaterial för glasull via Palautuspakkaus Oy.

Ungdomsarbetet stöder även under valborg

Hjälpen för de unga under valborgsmässoaftons kväll och natt möter de unga i Helsingfors centrum och i områden som de unga särskilt föredrar. De unga får hjälp av cirka 150 yrkesutbildade och frivilliga, bland annat genom diskussioner, första hjälpen och vid behov hänvisas de unga till sjukhusvård. Ungdomstjänsterna och deras samarbetspartner uppmanar föräldrarna att diskutera med de unga var och med vem de firar valborg. Polisen och den prehospitala akutsjukvården finns också som hjälp för de unga och ringer vid behov föräldrarna från ett okänt nummer som det lönar sig att svara på i synnerhet under valborg. 

Hela familjens valborg firas på kulturcentren

Annegården ordnar det populära diskot AnnanHouse tisdagen 30.4 från kl. 16. Under diskokvällen med temat Vinksin vonksin vappu, ”Villervalla på Valborg” kan man delta i olika workshoppar och träffa clownen Kukkuluuru vid sidan av dansen.

På Kulturcentret Stoas valborgsdisko tisdagen 30.4 finns det något för var och en: kl. 15 börjar diskot för 60+, där DJ Lord Fatty ansvarar för musiken, och i Skidit-diskot som börjar kl. 18 deltar bl.a. DJ Hermanni och Robo-maskoten.

Stoas program under valborg innehåller också sysslor för hela familjen i olika workshoppar. Valborgens förfest firas redan lördag 27.4 på Malms kulturhus till takter av Ladies First Big Band.

Borgbackens nöjespark öppnar sina dörrar på valborgsmässoafton 30.4 kl. 12.30. I nöjesparken firas Barnens valborg som bjuder på många slags program för barn. Till exempel sätter Rolle Pelle och hans kompisar en mössa på parkens björnstaty kl. 18.

På måndag, alltså första maj, samlar festligheterna stadsborna bland annat i Brunnsparken och Kajsaniemiparken. Olika valborgsevenemang såsom konserter, marscher och luncher ordnas runt om i staden.

Helsingfors stadsorkesters Valborgsmatiné omvandlar musikaliska gränshinder till majvippor när Marzi Nyman sveper sin melodiserpentin kring huvudstadens bästa valborgstradition. Valborgsmatinén på Musikhuset onsdag 1.5 kl. 12 och kl. 14. 

Fler valborgsevenemang hittar du i evenemangskalendern: tapahtumat.hel.fi.(Länk leder till extern tjänst)

Räddningsverkets akutsjukvård rör sig med cykel och fyrhjuling

Räddningsverkets prehospitala akutsjukvård rör sig i centrum på valborgsmässoafton förutom på ambulanser även med elcyklar och fyrhjulingar. Så kan förstavårdarna nå personer som behöver förstavårdare bättre i stora folksamlingar än med bil. Den prehospitala akutsjukvårdens cyklar har nästan samma utrustning som ambulanserna. I brådskande nödfall ska man ringa nödnumret 112.

Räddningsverket gör en 24-timmars valborgslive på sina kanaler i de sociala medierna @stadinbrankkarit. Livesändningen börjar 30.4 kl. 9 och slutar 1.5 kl. 9. Under dagen ser man bl.a. hur Sveaborgs station öppnas och olika räddningsstationer ger sina valborgshälsningar. I programmet ingår också vardaglig olyckskommunikation och befolkningsskydd. Avsikten är att göra räddningsverkets verksamhet bekant för stadsborna.