Hoppa till huvudinnehåll

Finland lyckas inte utan tillväxt i metropolområdet – kom till MetropoliAreena för att höra inlägg av Helsingfors borgmästare

Hela Finland drar nytta av Helsingforsregionens styrka som metropolområde. I den utmanande situationen för den offentliga ekonomin kräver framgång allt intensivare och mer målinriktat samarbete.
MetropoliAreena.
MetropoliAreena genomförs i samarbete mellan Helsingforsregionens handelskammare, Nylands förbund, Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Helsingin Uutiset, Länsiväylä och Vantaan Sanomat.  

I riksdagsvalet är metropolpolitik ett viktigt tema och regionalt viktiga mål bör antecknas i regeringsprogrammet. En stor regional diskussion om ämnet kommer att äga rum vid evenemanget MetropoliAreena tisdagen den 31 januari 2023 klockan 15–17 på köpcentret Mall of Tripla i Helsingfors (Fredriksbergsterrassen 1). Alla bör anmäla sig på förhand till detta evenemang som är öppet och kostnadsfritt för alla. 

Det lönar sig att komma till evenemanget och lyssna om du är intresserad av framtiden för metropolområdet. På Areena utlovas debatter och vallöften när MetropoliAreena blir arenan för bland annat vice ordförande Elina Valtonen (Samlingspartiet), vice ordförande Leena Meri (Sannfinländarna), vice ordförande Riikka Pakarinen (Centerpartiet), ordförande för riksdagsgruppen Jussi Saramo (Vänsterförbundet) och vice ordförande för riksdagsgruppen Saara Hyrkkö (De Gröna). Kandidaterna utmanas av bland annat borgmästare Juhana Vartiainen (Helsingfors), stadsdirektör Jukka Mäkelä (Esbo), stadsdirektör Ritva Viljanen (Vanda) och Nylands landskapsdirektör Ossi Savolainen. Journalisten Jaakko Loikkanen är programledare på MetropoliAreena. 

– Viktiga frågor för Helsingforsregionens tillväxt och konkurrenskraft är markanvändning, boende, trafik, tillgång på kvalificerad arbetskraft och stärkande av regionens investeringsförmåga och hållbara tillväxt. Av dessa är tillgången på kvalificerad arbetskraft en nationell fråga, i vilken metropolområdet och åtgärderna som riktas till det spelar en nyckelroll, betonar borgmästare Vartiainen. 

För närvarande är till exempel fortbildningsmöjligheterna i metropolområdet otillräckliga i förhållande till antalet unga i området. Metropolpolitiken måste också synas i regeringsprogrammet så att det omfattar teman som befolkningen med främmande språk som modersmål, arbetskraftsinvandring och finansiering som säkerställer hållbar tillväxt och välbefinnande. 

MetropoliAreena genomförs i samarbete mellan Helsingforsregionens handelskammare, Nylands förbund, Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Helsingin Uutiset, Länsiväylä och Vantaan Sanomat.