Rokoteannokset ja rokotteet

Annettavien koronarokoteannosten määrä riippuu iästäsi ja siitä, kuulutko johonkin riskiryhmään.

Tällä sivulla

Rokoteannokset eri ryhmille

65 vuotta täyttäneet, 18 vuotta täyttäneet riskiryhmiin kuuluvat ja 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset

4 rokoteannosta ja yksi syystalven tehosteannos. Yksi syystalven tehosteannos riittää. Syystalven tehosteannosta suositellaan riippumatta aiemmin saatujen annosten ja sairastettujen tautien määrästä.

Luettelo lääketieteellisistä riskiryhmistä (THL) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

18-64-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat 12–17-vuotiaat

3 rokoteannosta. Sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Luettelo lääketieteellisistä riskiryhmistä (THL) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

12–17-vuotiaat

2 rokoteannosta. Myös kolmas koronarokote voidaan antaa , jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten.

6 kuukauden – 11 vuoden ikäiset, riskiryhmiin kuuluvat lapset

Riskiryhmään kuuluva 6 kuukauden – 11 vuoden ikäinen lapsi voi hyötyä rokotuksesta. Rokotuksia voidaan antaa erikoissairaanhoidon hoitavan lääkärin tekemän yksilöllisen arvion jälkeen.

Riskiryhmiin kuuluvien lasten (6 kk – 11 v) koronarokotuksia annetaan ajanvarauksella Malmin keskitetyssä neuvolapalvelussa (Malmin raitti 17 A).Rokotusaika varataan soittamalla neuvolan puhelinpalveluun, p. 09 3105 5530 (arkisin klo 8–14). Hoitavan lääkärin tekemä arvio tarkistetaan potilastietojärjestelmästä rokotusajan varauksen yhteydessä.

6 kuukauden – 11 vuoden ikäisten lasten riskiryhmät (THL) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

6 kuukauden – 11 vuoden ikäiset lapset

Pienten lasten laajat koronarokotukset eivät nykyisessä epidemiatilanteessa ole tarpeellisia. 

Käytössä olevat rokotteet

Comirnaty Omicron BA.4–5 -rokote (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (15/15 mikrogrammaa) on käytössä 12 vuotta täyttäneille. Comirnaty Omicron BA.4–5 -rokote (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (5/5 mikrogrammaa) ja Pfizerin rokote (10 mikrog/annos) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on käytössä 5-11-vuotiaille. Pfizerin rokote (3 mikrog/annos) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on käytössä 6 kuukauden - 4 vuoden ikäisille lapsille.

Novavaxin Nuvaxovid-rokote (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on käytössä 12 vuotta täyttäneille ensimmäisiin ja toisiin annoksiin. Nuvaxovid-rokotetta voidaan antaa tehosteannoksena 18 vuotta täyttäneille, jos rokotettavalla on lääketieteellinen este ottaa muita rokotteita, tai rokotettava ei halua ottaa muita rokotteita. 12-17-vuotiailla Nuvaxovid-rokotetta voidaan käyttää tehosteannoksena, jos henkilö kuuluu riskiryhmään ja hänellä on lääketieteellinen este ottaa Comirnaty-rokote. Nuvaxovid-rokotetta ei Suomessa suositella alle 30-vuotiaille miehille ja pojille. Jos tähän ryhmään kuuluvalla on lääketieteellinen este ottaa mRNA-rokote, voi Nuvaxovidia harkita yksilöllisen arvion perusteella. Huom. Nuvaxovid-rokotteen saatavuudessa on häiriö kesällä 2023.