Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Jos sinulla on koronavirustartunnan oireita, jää kotiin, kunnes oireesi ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Hakeudu koronavirustestiin, jos kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai oireesi pitkittyvät.

Tällä sivulla

Mitä tehdä, jos sinulla on koronavirustartunnan oireita?

Koronavirus aiheuttaa yleensä äkillisen hengitystieinfektion. Taudinkuva voi vaihdella oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä.

Katso koronavirustartunnan oireet (THL) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Koronavirustartuntaa voi ehkäistä ja hoitaa samoin kuin muitakin hengitystieinfektioita. Vakavalta koronataudilta suojaudut ottamalla koronarokotteet suositusten mukaisesti.

Katso ohjeet hengitystieinfektioiden ehkäisystä (THL) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Katso ohjeet hengitystieinfektioiden itsehoidosta (Terveyskylä) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 1. Jää kotiin, kunnes oireet ovat vähentyneet

  Jää kotiin, kunnes oireesi ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Hae tarvittaessa sairauslomaa työpaikan normaalien sairauslomakäytäntöjen mukaisesti.

  Lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun oireet ovat selvästi vähentyneet, kuume on poissa ja lapsen yleisvointi sellainen, että hän jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatukseen.

 2. Tee oirearvio, jos kuulut riskiryhmiin tai oireesi pitkittyvät

  Hakeudu koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

  Katso kuulutko vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin (THL) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  Aloita tekemällä koronavirustaudin oirearvio Omaolo-palvelussa. Omaolo-palvelu ohjaa sinut tarvittaessa testiin. Katso tarkemmin tältä sivulta kohta Miten testiin?

  Tee koronavirustaudin oirearvio Omaolo-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

  Jos et pysty tekemään oirearviota, ole arkisin klo 8–16 yhteydessä terveysasemallesi Maisa (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)-palvelussa tai puhelimitse.

 3. Soita Päivystysapuun 116117, jos saat vakavia oireita

  Jos saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, soita päivystysapuun, p. 116117. Hätätilanteessa (esim. äkillinen rintakipu) soita hätänumeroon 112.

Kuinka altistuneiden tulee toimia?

Jos olet oireeton, voit jatkaa normaalia arkea ja mennä esimerkiksi töihin, kouluun ja päiväkotiin, vaikka perheessä olisi koronatartunta.

Miten testiin?

Hakeudu testiin vain, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Aloita tekemällä koronavirustaudin oirearvio Omaolo-palvelussa. Omaolo-palvelu ohjaa sinut tarvittaessa testiin. Jos oireesi ovat vaikeita, oirearvion täyttämisen jälkeen ammattilainen arvioi tilanteesi. Huoltajana voit asioida alle 15-vuotiaan lapsen puolesta.

Tee koronavirustaudin oirearvio Omaolo-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Jos et pysty tekemään oirearviota, ole arkisin klo 8–16 yhteydessä terveysasemallesi Maisa (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)-palvelussa tai puhelimitse. 

Koronavirustestauspiste Helsingissä

 • Biomedicum, Haartmaninkatu 8 (HUS)

Tule näytteenottopisteelle vain ajanvarauksen kautta. Saat muistutuksen ajanvarauksesta tekstiviestillä. Saamasi testiaika on arvio, varaudu odottamaan ja toimi näytteenottopisteellä ohjeiden mukaan.

Miten perun tai muutan testiajan?

Itsellesi tai lapsellesi  varaamasi ajan koronavirustestiin voit muuttaa tai perua osoitteessa  korona.vihta.com (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Ajan muuttamiseen tai perumiseen tarvittava varausavain ja PIN-koodi ovat ajanvarauksesta saamassasi vahvistusviestissä. Sivuilla on myös vahvan tunnistautumisen vaihtoehto.

Jos peruutat varaamasi ajan ja varaat uuden ajan, voit valita eri näytteenottopisteen.

Miten toimia testin jälkeen?

Testituloksen saaminen kestää noin päivän. Jos et ole saanut testitulosta tekstiviestillä kolmen päivän kuluessa, tarkista testitulos osoitteesta OmaKanta.fi (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Saat tekstiviestin, jossa lukee "Koronatestisi on positiivinen, eli sinulla on koronavirustartunta".

Vältä kontakteja, kunnes oireesi ovat selvästi helpottuneet ja kuume on poissa. Hae tarvittaessa sairauslomaa normaalien käytäntöjen mukaisesti.

Koronavirustartunnan saaneita ei enää pääsääntöisesti aseteta tartuntatautilain mukaiseen eristykseen eikä altistuneita karanteeniin. Nykyisessä epidemiatilanteessa tartunnanjäljitystä tehdään vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.

Saat tekstiviestin, jossa lukee ”Koronatestisi tulos oli negatiivinen eli näytteessä ei ilmennyt koronavirusta”.

Lepää kotona, kunnes oireet ovat selvästi helpottaneet ja kuume on poissa. Lapsi voi palata päiväkotiin silloin, kun oireet ovat selvästi helpottaneet.

Jos tarvitset todistuksen koronavirustestistä, voit ladata OmaKannasta (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) EU:n koronatodistuksen. Katso tarkemmin kohta Todistus koronavirustestistä.

Todistus koronavirustestistä 

EU:n koronatodistuksen saa OmaKannasta

Ensisijainen todistus koronavirustestistä on EU:n koronatodistus. Se sisältää myös koronatestitodistuksen. Todistuksen voi ladata OmaKannasta (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja siinä näkyy uusin testitulos. Testitulostodistus päivittyy Omakantaan, kun testitulos on valmistunut. Yleensä koronatodistus on saatavilla vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta.

Näin lataat koronatodistuksen OmaKannasta (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

EU:n koronatodistuksen tulostuspiste Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa on sulkeutunut 30.6.2023.