Opiskelijakunta

Mäkelänrinteen lukiossa toimii opiskelijakunta, johon kuuluvat kaikki lukion opiskelijat. Opiskelijakunta valitsee yleiskokouksessaan opiskelijakunnan hallituksen, jonka tehtävänä on toimia opiskelijoiden äänitorvena koulua koskevissa asioissa. Hallituksen kautta opiskelijoiden mielipiteet ja kehittämisehdotukset menevät eteenpäin opettajille ja rehtorille.

Kaikki opiskelijat ovat tervetulleita opiskelijakunnan hallituksen toimintaan. Hallituksen jäsenten määrää ei ole rajattu. Hallitus valitaan virallisesti ensimmäisen jakson yleiskokouksessa. Hallitukseen voidaan valita lisää jäseniä kesken lukuvuoden. Perinteisesti kaikki halukkaat on valittu opiskelijakunnan hallituksen jäseniksi.

Mäkelänrinteen lukion OPKH järjestää erilaisia teemapäiviä, kilpailuja sekä tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden vaikuttaa koulun asioihin kuten esimerkiksi kouluviihtyvyyteen. Lisää tietoa OPKH:n toiminnasta Instagramissa @marskynopkh(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Opiskelijakunnan toimintaa ohjaa Lukiolaki 33§ (siirry Finlex.fi-sivustolle)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Opiskelijakunnan säännöt

Mäkelänrinteen lukion opiskelijakunnan säännöt on hyväksytty yleiskokouksessa 11.2.2022.

Opiskelijakunnan nimi on Mäkelänrinteen lukion opiskelijakunta. Opiskelijakunnan kotipaikka on Helsinki ja sen kieli on suomi. Kokouksissa voi kuitenkin osallistua keskusteluun muillakin kielillä. Opiskelijakunnan pöytäkirja- ja ilmoituskieli on suomi.

Opiskelijakunnan säännöt

Mäkelänrinteen lukion opiskelijakunnan säännöt
Hyväksytty yleiskokouksessa 11.2.2022

1. Nimi, kotipaikka ja kieli

Opiskelijakunnan nimi on Mäkelänrinteen lukion opiskelijakunta. Opiskelijakunnan kotipaikka on Helsinki ja sen kieli on suomi. Kokouksissa voi kuitenkin osallistua keskusteluun muillakin kielillä. Opiskelijakunnan pöytäkirja- ja ilmoituskieli on suomi.

2. Tarkoitus

Opiskelijakunnan olemassaolo ja tarkoitus perustuu lukiolain pykälään 33, joka määrittelee opiskelijakunnan aseman ja tarkoituksen lukion sisällä.

Opiskelijakunnan tarkoitus on toimia Mäkelänrinteen lukion opiskelijoiden edunvalvojana ja yhteistyöelimenä:

  • edistämällä kouluviihtyvyyttä
  • parantamalla lukio-opiskelun edellytyksiä
  • edistämällä ja valvomalla jäsentensä etuja lukion sisäisissä asioissa ja tarvittaessa
    myös sen ulkopuolella sekä
  • tekemällä jäsenistöään hyödyttävää yhteistyötä koulun sisäisten ja ulkopuolisten ryhmien kuten muiden lukijoiden, yhteisöjen, yhdistysten, yritysten ja päättäjien kanssa

Tarkoituksensa toteuttamiseksi opiskelijakunta järjestää kokouksia, keskustelutilaisuuksia ja tapahtumia, pitää yhteyttä Suomen Lukiolaisten Liitto ry:hyn ja sen paikalliseen piirijärjestöön (Helsingin lukiolaiset), muihin opiskelijakuntiin, Mäkelänrinteen lukion opettajakuntaan, rehtoreihin, johtokuntaan jaHelsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan, harjoittaa neuvonta-,kulttuuri-, urheilu-, julkaisu- ja tiedotustoimintaa sekä toimii muilla vastaavilla tavoilla opiskelijoiden hyväksi. Opiskelijakunta on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Toimintansa tukemiseksi opiskelijakunnan hallitus vastaanottaa testamentteja, stipendejä ja avustuksia, harjoittaa tarvittaessa muuta taloudellista toimintaa ja varainkeräystä sekä omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta. Opiskelijakunta ei kuitenkaan tavoittele liiketaloudellista voittoa.

Opiskelijakunnan jäseniä ovat kaikki Mäkelänrinteen lukion opiskelijat. Jäsenyys alkaa, kun opiskelija aloittaa opintonsa Mäkelänrinteen lukiossa ja päättyy opiskelijan päättäessä opintonsa Mäkeläntinteen lukiossa. Opiskelijakunnan jäsenyydestä ei peritä maksua.

Ylin päätösvalta opiskelijakunnan asioissa kuuluu opiskelijakunnan jäsenille, jotka käyttävät sitä yleiskokouksissa sekä säännöissä mainituissa muissa päätöksentekotilaisuuksissa. Yleiskokousten välillä toimintaa johtaa sen valitsema hallitus. Toimeenpanovalta kuuluu hallitukselle.

6.1 Opiskelijakunnan varsinainen yleiskokous

Opiskelijakunnan varsinainen yleiskokous eli syyskokous pidetään Mäkelänrinteen lukion työjärjestyksen ensimmäisen jakson aikana jonain arkipäivänä.

6.2 Ylimääräiset opiskelijakunnan yleiskokoukset

Opiskelijakunnan ylimääräinen yleiskokous on pidettävä, milloin syyskokous itse tai opiskelijakunnan hallitus niin päättää tai milloin kymmenes (1/10) opiskelijakunnan jäsenistä sitä kirjallisesti hallitukselta pyytää. Ylimääräinen yleiskokous on pidettävä vähintään kuukauden kuluttua siitä, kun kokousta on asianmukaisesti pyydetty.

6.3 Koollekutsuminen

Opiskelijakunnan yleiskokouksen tarkemman ajan ja paikan päättää opiskelijakunnan hallitus. Kokouskutsu on julkaistava hallituksen ylläpitämällä tiedotuskanavalla ja/tai muussa hallituksen tai koulun sosiaalisessa mediassa sekä muuten tehtävä tiettäväksi viimeistään yksi (1) viikko ennen kokousta niin, että jokaisella opiskelijakunnan jäsenellä on mahdollisuus saada tieto kokouksesta.

6.4 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

Opiskelijakunnan yleiskokous on laillinen ja päätösvaltainen, mikäli se on kutsuttu koolle näiden sääntöjen edellyttämällä tavalla.

Opiskelijakunnan yleiskokouksissa läsnäolo-, ääni- ja puheoikeutettuja ovat kaikki opiskelijakunnan jäsenet.

Yleiskokouksen päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, ellei näissä säännöissä toisin määrätä. Äänten mennessä tasan ratkaisee hallituksen puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa.

Opiskelijakunnan ohjaavalla opettajalla ja Mäkelänrinteen lukion rehtoreilla on puhe- ja läsnäolo-oikeus kokouksissa. Opiskelijakunnan yleiskokous voi lisäksi myöntää puhe- ja läsnäolo-oikeuden muille sitä pyytäville henkilöille.

Opiskelijakunnan varsinaisessa yleiskokouksessa:

  • Käsitellään tilinpäätös ja toimintakertomus edelliseltä toimikaudelta sekä päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä kyseisen toimikauden tili- ja vastuuvelvollisille toiminnantarkastajan lausunnon pohjalta
  • Käsitellään seuraavan toimikauden toimintasuunnitelma ja talousarvio
  • Valitaan opiskelijakunnalle puheenjohtaja(t) ja varapuheenjohtaja(t).
  • Valitaan opiskelijakunnalle hallituksen jäsenet
  • Käsitellään mahdolliset aloitteet
  • Käsitellään mahdollinen yleiskokouksen kannanotto

Näiden lisäksi yleiskokous voi tehdä päätöksiä muista asioista, joita opiskelijakunnan jäsenet tai hallitus esittävät. Opiskelijakunnan yleiskokous hyväksyy opiskelijakunnan säännöt ja tarvittaessa muuttaa niitä.

Ylimääräisessä opiskelijakunnan yleiskokouksessa käsitellään ne asiat, joita varten se on kutsuttu koolle sekä ne hallituksen esittämät asiat, jotka kokous päättää käsiteltäviksi.

9.1 Jäsenet

Opiskelijakunnan hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja(t), varapuheenjohtaja(t), sekä syyskokouksessa valitut muut varsinaiset hallituksen jäsenet. Puheenjohtajia tai varapuheenjohtajia voi olla kaksi kuitenkin niin, että puheenjohtajia ja varapuheenjohtajia on yhteensä kolme. Hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessaan keskuudestaan sihteerin ja taloudenhoitajan (täyttänyt 18 vuotta) sekä jakaa muut vastuualueet. Opiskelijakunnan hallitus voi voin nimittää hallitukseen uusia jäseniä. Hallituksen jäsenten määrä ei ole rajattu.

Puheenjohtajan ollessa estynyt, hänen sijaisenaan toimii varapuheenjohtaja. Hallitus voi asettaa työryhmiä, toimikuntia tai vastuuhenkilöitä määräajaksi tai erityistä tehtävää varten; nämä henkilöt voidaan valita myös opiskelijakunnan hallituksen ulkopuolelta.

Taloudenhoitaja tai muut hallituksen jäsenet, joilla on opiskelijakunnan tilien käyttöoikeus, ovat vastuussa opiskelijakunnan tilien kautta kulkevista varoista sekä opiskelijakunnan käteisvaroista. He huolehtivat siitä, että varoja säilytetään riittävän turvallisesti. Mikäli opiskelijakunnan varoja havaitaan hävinneen ja pystytään osoittamaan tämän johtuneen jonkun varoista vastuussa olevan henkilön huolimattomuudesta tai epärehellisyydestä, joutuu kyseinen henkilö korvaamaan kateissa olevan summan. Henkilöt, joille myönnetään tilien käyttöoikeus, sitoutuvat tähän korvausvastuuseen välittömästi oikeuksien myöntämisen jälkeen allekirjoituksellaan. Taloudenhoitajan lisäksi tilinpääsyoikeus tulee olla vähintään yhdellä muulla 18 vuotta täyttäneellä hallituksen jäsenellä.

9.2 Toimikausi

Hallituksen toimikausi on syyskokousten välinen aika.

9.3 Hallituksen tehtävät

Hallituksen tehtävänä on näiden sääntöjen edellytysten lisäksi:

  • johtaa opiskelijakunnan toimintaa syyskokousten välillä niiden päätösten mukaisesti,
  • valmistella syyskokouksessa käsiteltäväksi tulevat asiat ja kutsua kokoukset koolle,
  • valmistella ja ohjata opiskelijakunnan toimintaa jäsenistön etujen mukaisesti,
  • päättää varojen hankinnasta ja niiden käytöstä sekä vastata omaisuuden hoidosta,
  • pitää yhteyttä koulun muihin opiskelijoihin, rehtoriin, opettajakuntaan, johtokuntaan, koulun muuhun henkilökuntaan ja tarpeen vaatiessa myös Helsingin kaupungin opetusvirastoon sekä
  • ylläpitää koulun ja opiskelijakunnan suhteita Suomen Lukiolaisten Liitto ry:hyn ja sen piirijärjestöön.

9.4 Päätösvaltaisuus

Opiskelijakunnan hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään viisi hallituksen jäsentä on paikalla. Puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan on oltava läsnä. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa.

9.5 Kokoukset

Hallitus on kutsuttava koolle viikon kuluessa siitä, milloin joku opiskelijakunnan jäsen sitä pyytää. Hallitus on velvollinen ilmoittamaan kokouksistaan vähintään kolme (3) päivää etukäteen tavalla, joka tavoittaa kaikki opiskelijakunnan jäsenet, paitsi jos kyseessä on yllättävä tilanne, jolloin riittää 24 tuntia.

9.6 Puhe- ja läsnäolo-oikeus kokouksissa

Opiskelijakunnan ohjaavilla opettajilla, Mäkelänrinteen lukion rehtoreilla ja kaikilla opiskelijakunnan jäsenillä on puhe- ja läsnäolo-oikeus kaikissa hallituksen kokouksissa. Hallitus voi evätä tämän oikeuden kokouskohtaisesti henkilöltä, joka häiritsee kokousta tai hallitus voi julistaa kokouksen salaiseksi perustellusta syystä.

9.7 Aloiteoikeus

Oikeus aloitteiden tekemiseen opiskelijakunnan hallitukselle on opiskelijakunnan jäsenillä ja hallituksella. Aloitteet tulee jättää kirjallisena viimeistään kolme (3) arkipäivää ennen seuraavaa kokousta opiskelijakunnan hallitukselle ja hallituksen tulee käsitellä ne heti seuraavassa kokouksessa aloitteen jättämisen jälkeen.

9.8 Pöytäkirjat

Hallituksen kokousten pöytäkirjat on lisättävä digitaalisesti nähtäväksi opiskelijakunnalle.

9.9 Hallituksen jäsenen eroaminen ja pysyvästi estyneeksi tuleminen

Jos opiskelijakunnan puheenjohtajiston jäsen eroaa, kuolee tai ei pysty muuten hoitamaan tehtäväänsä, tulee hallituksen kutsua koolle uusi yleiskokous valitsemaan uusi jäsen tehtävään. Ennen yleiskokouksen kokoontumista jäljelle jääneet puheenjohtajiston jäsenet hoitavat poistuneen puheenjohtajiston jäsenen tehtäviä. Hallituksen muun jäsenen ero todetaan opiskelijakunnan hallituksen kokouksessa.

Opiskelijakunnan toiminnassa noudatetaan näiden lisäksi koulun voimassa olevia järjestyssääntöjä. Sääntöjen on oltava nähtävillä opiskelijakunnalle. Opiskelijakunnan sääntöjä voi muuttaa opiskelijakunnan yleiskokouksella yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Opiskelijoilla on oikeus tehdä valitus säännöistä ja ehdottaa muutoksia muulloinkin kuin syyskokouksessa kirjallisella aloitteella, johon pätee samat ehdot kuin muihin aloitteisiin.