Tutustu ja hae Märskyyn

Mäkelänrinteen lukion on Helsingin kaupungin lukio ja yksi pääkaupunkiseudun suurimmista lukioista. Märskyssä on iso yleislukio sekä urheilulukio. Opiskelijoita on noin 1000. Yhteishaku on nyt käynnissä Opintopolussa ja päättyy 19.3.2024. Urheilulukioon hakeva voi osallistua testipäivään, jossa tehdään harjoitettavauuskartoitus. Se voi korottaa koulun antamia pisteitä. Lisätietoja ja ilmoittautumislinkin testeihin löydät "Haku urheilulinjalle" -osiosta.

Märskyn yleislukio tarjoaa opiskelijoille hyvän opintotarjottimen ja meillä voit opiskella laajasti esimerkiksi luonnontieteitä, humanistisia aineita tai taideaineita.  Myös yleislinjan opiskelijana hyödyt monista erityistehtävälukion ominaisuuksista, kuten joustavista opiskelumahdollisuuksista ja hyvistä treenimahdollisuuksista. Yleislinjalla opiskelee noin 350 opiskelijaa.

Urheilulukiossa ja urheiluvalmennuksessa on noin 650 opiskelijaa. Yleislukiolaiset ja urheilulukiolaiset ovat kaikilla muilla oppitunneilla samoissa ryhmissä paitsi urheiluvalmennuksessa. Kaikilla märskyillä on oikeus käyttää esimerkiksi Urhea-hallin kuntosaleja.

Helsingin kaupungin lukiot tekevät laajaa yhteistyötä, minkä ansiosta tarjolla on esimerkiksi kattava verkko-opintotarjotin ja mahdollisuus opiskella kesälläkin. Kaupunkitarjottimelta voi valita esimerkiksi kiinan tai japanin kielen opintoja.

Urheilulukion testit

Testipäivät ovat 25.4. -26.4. 2024 ja varapäivänä on 8.5. Hakija osallistuu vain yhteen testipäivään. Testeihin ei tule erillisiä kutsuja. Aikataulut löytyvät huhtikuussa koulun kotisivun uutisista ja tältä sivulta. Testeihin pitää ilmoittautua viimeistään 19.3.2024 eli samana päivänä, kun yhteishaku päättyy.

Ilmoittautuminen testeihin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Märskyn on kiinteä osa pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaa Urheaa ja Urhea-kampusta. Lue lisää Urhea-kampuksesta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Opiskelusta Märskyssä ja urheiluvalmennuksesta saat kuvaa katsomalla Yle Areenassa dokumentin Koriselämää Märskyssä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Syksyllä 2023 Yle esitti Urheilulukio -sarjan, jossa seurattiin neljän Märskyn opiskelijan arkea syksyllä 2022. Dokumentti on Yle Areenassa Urheilulukio (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue hakemisesta yleislinjalle

Lue hakemisesta urheilulukioon

Yhteishaku ja jatkuva haku

Lukion opiskelupaikat täytetään ensisijaisesti yhteishaussa, mutta jos lukioista vapautuu paikkoja lukuvuoden aikana, ne laitetaan hakuun jatkuvassa haussa. Molemmissa hauissa haet Opintopolku-palvelun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kautta. Lue lisää lukioiden jatkuvasta hausta lukiokoulutuksen yhteisiltä sivuilta.

Märskyn kevään esittelyt on pidetty. Tapahtumiin osallistui yli tuhat henkeä. Tilaisuuksissa esitetty materiaali on katsottavissa tästä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Tukea, yhteistyötä ja historiaa

Märskyn toimintaa on pitkään tukenut Mäkelänrinteen urheilun tukisäätiö. Säätiö on antanut tukea esimerkiksi koulun urheilujoukkueiden kisamatkoihin ja leirityksiin.

Säätiön asiamiehenä toimii Märskyn valmennuksen apulaisrehtori Simo Tarvonen.

Jos haluat tukea Mäkelänrinteen lukion toimintaa, voit antaa tukisäätiölle lahjoituksen tilille Nordea 45 1024 5000 265560.

Liittymällä Märskyn senioreihin ja maksamalla säätiölle 20 euron kannatusmaksun, voit myös tukea koulun toimintaa. Senioreille on Facebookissa oma sivu "Märskyn seniorit". Tukisäätiö ja koulu järjestävät vuosittain muutamia myös senioreille ja muille Märskyn ystäville tarkoitettuja tapahtumia, joista tiedotetaan facebook-sivun kautta. Seniorit voivat halutessaan järjestää luokkakokouksen tai muun tapaamisen koululla ja tilaisuuteen voidaan liittää esimerkiksi koulun esittely.

Jos olet järjestämässä luokkakokousta, ota yhteyttä rehtori Vesa Vihervään.

Mäkelänrinteen lukio tekee yhteistyötä muiden helsinkiläisten lukioiden kanssa tarjoamalla esimerkiksi kielten ja terveystiedon kursseja toisten lukioiden opiskelijoille. Märsky koordinoi lukioiden urheilukilpailutoimintaa sekä vastaa vanhojen tanssien yhteistapahtumasta.

Märsky kuuluu lukioiden kakkoskampukseen ja yhteistyölukioina ovat Helsingin luonnontiedelukio  ja Medialukio .

Yhteistyötä tehdään lisäksi mm. Helmi Liiketalousopiston kanssa kaksoistutkinnon merkeissä.

Urheilulukioiden kanssa järjestetään useita vuosittaisia tapaamisia ja yhteinen kehittämisseminaari. Opiskelijat voivat opiskella jaksoittain tarpeen vaatiessa toisissa urheilulukioissa. Yhteistyötä tehdään runsaasti urheilun eri lajiliittojen, Olympiakomitean ja muiden urheilulukiota ja urheiluvalmennusta kehittävien tahojen kanssa.

Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia Urhean kautta koululla on yhteistyötä useiden toisen ja korkea-asteen oppilaitoksen kanssa Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta sekä yli 20 urheilun lajiliiton ja monien urheilun tukipalvelujen edustajien kanssa.

Mäkelänrinteen lukio eli Märsky on perustettu vuonna 1957. Koulurakennus on vuodelta 1960. Märsky on toiminut luokattomana lukiona yhtäjaksoisesti jo 35 vuotta. Urheilulukion toiminta alkoi 1980-luvulla ja valtakunnallinen urheilun erikoislukio Märskystä tuli vuonna 1994. Vuodesta 2003 alkaen Märsky on toiminut Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEAn koordinaattorina.

Mäkelänrinteen lukion edeltäjä, Itäinen yhteiskoulu, sai toimiluvan 16. toukokuuta 1957. Aluksi koulu toimi hirsirakennuksessa Pääskylänrinteessä Kalliossa. Aluksi koulussa oli vain keskikoulu, mutta vuonna 1962 sen yhteyteen perustettiin myös lukio, ja samalla sen nimi muutettiin Mäkelänrinteen yhteiskouluksi. Siitä tuli 1960-luvulla Suomen suurimpia oppikouluja.

Mäkelänrinteen yhteiskoulussa aloitettiin luokaton lukio jo vuonna 1971. Vuodesta 1980 lähtien koulu on ollut ainoastaan lukio, kun keskikoulu lakkasi luokka kerrallaan. Samalla koulun nimi muutettiin Mäkelänrinteen lukioksi, ja se siirtyi Helsingin kaupungin hallintaan vuonna 1980.

Mäkelänrinteen lukio on valtakunnallisen tehtävän saanut urheilun erikoislukio. Vuosina 1987–1994 olleen kokeilukauden jälkeen Opetusministeriö myönsi 11. huhtikuuta 1994 koululle vakinaisen urheilulukiotehtävän. Ministeriö uusi toimiluvan päätöksellään 12. tammikuuta 2004. Yleislukiossa valittavana on tavallinen lukio-ohjelma sekä opiskelijan taipumusten mukaan myös valmennus- tai liikuntapainotteinen opiskeluohjelma.

Koulussa on ollut kolme rehtoria. Rainer Pelkonen, Seppo Pitkänen ja nykyinen rehtori Vesa Vihervä.