Stadsstyrelse gav ett utlåtande om lagutkastet till den nationella strategin för biologisk mångfald 2035

Vid sammanträdet den 30 januari beslutade stadsstyrelsen dessutom om understöd till stadens dottersammanslutningar för kostnader på grund av höjda energipriser.
Fårholmen. Bild: Jussi Hellsten
Fårholmen. Bild: Jussi Hellsten

Stadsstyrelsen gav miljöministeriet sitt utlåtande (på finska) om lagutkastet till den nationella strategin för biologisk mångfald 2035.
Avsikten med den nationella strategin för biologisk mångfald är att styra naturskydds-, naturvårds- och naturrestaureringspolitiken, minska trycket på den biologiska mångfalden inom alla sektorer och främja en grön övergång för att åtgärda grundorsakerna till förlusten av biologisk mångfald. Den nya strategin utarbetas eftersom man inte har lyckats hejda förlusten av biologisk mångfald.

Enligt stadsstyrelsens utlåtande är förlusten av biologisk mångfald en av vår tids största ekologiska kriser. En av detta årtiondes viktigaste samhälleliga uppgifter är att hejda förlusten av biologisk mångfald och arbeta för att den biologiska mångfalden börjar återhämtar sig. Helsingfors stad har systematiskt arbetat för att främja den biologiska mångfalden i sin unika stadsnatur alltsedan den utarbetade sitt första verksamhetsprogram för tryggande av den biologiska mångfalden 2008.

Understöd till stadens dottersammanslutningar för kostnader på grund av höjda energipriser

Stadsstyrelsen beslutade bevilja stadens dottersammanslutningar understöd (på finska) ur 2023 års budget för kostnader på grund av höjda energipriser.

Anslagen fördelas till de dottersammanslutningar som får understöd till kultur- och idrottsanläggningar för el- och värmeutgifter som de snabbt stigande energipriserna medför 2022 och 2023 samt för investeringar som snabbt förbättrar energieffektiviteten. Staden beviljar understöd på sammanlagt 7,2 miljoner euro.

Understöd delades ut till HAM Helsingfors stadsmuseum, Helsingfors teaterstiftelse, Isbanestiftelsen, Helsingfors Idrottshallar Ab, Högholmens djurgård stiftelse, Mäkelänrinteen uintikeskus Oy, Stadion-stiftelsen, Urheiluhallit Oy och Vuosaaren urheilutalo Oy.