Ljuskonstfestivalen Lux Helsinki lyser upp staden

Ljuskonstfestivalen lyser upp staden med mer än 20 konstverk. Lux Helsinki pågår 3–7 januari.
Ett ansikte i konstverket Talking Heads uttrycker känslolägen med ljus.
Talking Heads av den ungerske konstnären Viktor Vicsek/Limelight visas på Medborgartorget. De två ansiktena i konstverket uttrycker otaliga känslolägen och reagerar på varandra med ljus. Bild: Viktor Vicsek / Limelight (HU) – Talking Heads

Ljuskonstfestivalen Lux Helsinki, som äger rum i Helsingfors centrum, på Sandudds begravningsplats och på kulturcentrum runt om i staden, kan upplevas varje dag kl. 17–22 fram till söndagen den 7 januari. Även Högholmen bjuder på ljuskonst ännu den här veckan kl. 10–19. 

I centrum utsträcker sig helheten av konstverk från Medborgartorget till Senatstorget, genom Esplanadparken till Skillnaden och vidare till Narinken. Konstverken kan besökas i valfri ordning och de ligger på kort avstånd från varandra. Från Kampen tar det 20 minuter att gå till hjältegravarna på Sandudds begravningsplats. Det är också möjligt att avverka sträckan med buss 24. Alla konstverk är tillgängliga.

Temat för festivalen är ”Vetenskap från konst”

Lux Helsinki visar både beställningsverk och konstverk som har turnerat runt om i världen. Temat "Vetenskap från konst" återspeglas mångsidigt i programmet i både finländska och utländska konstnärers tolkningar. 

Talking Heads av den ungerske konstnären Viktor Vicsek/Limelight visas på Medborgartorget. Konstverket introducerar två interaktiva ansikten som för samtal med hjälp av 4 000 individuellt styrda lampor. På Musikhusets medievägg visas den AI-baserade videoinstallationen SPECTRUM av C999. Konstverket firar den globala mångfalden.

Ovanför Narinken svävar installationen City Gazing Helsinki av holländska VOUW. Konstverket visar hur Helsingfors har utvecklats under de senaste hundra åren sett från rymden.

På kulturcentret Stoa visas Niko Tiainens installation SUBURBIUM.0001, vars ljudlandskap och bilder bygger på data som samlats in från lokalen och dess närmaste omgivning med hjälp av olika sensorer. Algoritmen och därmed också konstverket förändras ständigt beroende på de rörelserna hos dem som upplever konstverket. Även Gamlasgården, Malms kulturhuset och Nordhuset bjuder på ljuskonst.

På Högholmens djurgård leker Pekka Tavis ja Riku Souramas Hirmuliskodisko, Skräcködlediscot, med olika djurs mänskliga dansrörelser. Den som betraktar Mikko Kunnaris Lip Licking Lizard får titta på TV-stunden för en ödla som lever i en parallell verklighet. Antti Puumalainens Saimaa Theme visuella uttryck består av ljuspixlar, av vilka var och en representerar en av de individuella saimenvikare. SWÄGs Phase Transition II är ett audiovisuellt LED-konstverk som skapar en digital naturabstraktion med hjälp av generativ audio- och ljudsekvensering. Teman anknyter till rödlistade djurs livsmiljöer. För Lux Korkeasaari tas en separat inträdesavgift, och för varje biljett och varje besök med årskort doneras en euro till arbetet för att skydda snöleoparden.

Information om alla konstverk och konstnärer som deltar i Lux Helsinki finns på Lux Helsinkis webbplats.

Många kaféer och restauranger(Länk leder till extern tjänst) i närheten av Lux Helsinki har öppet under festivaldagarna, så att besökarna kan ta avkopplande och värmande pauser mellan ljuskonstverken. 

Lux Helsinkis huvudpartner är UPM-Kymmenes kulturstiftelse, UPM, Högholmen, Marimekko, Ateneum och Toyota. Festivalens partner är Clear Channel, Istituto Italiano di Cultura Helsinki, Musikhuset och Multibeam Finland Oy.

Lux Helsinki är ett tillgängligt, avgiftsfritt evenemang för hela familjen 3–7.1.2024 kl. 17–22. Lux Korkeasaari har en separat inträdesavgift. Festivalen ordnas och produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse. Lux Helsinkis konstnärliga ledare är Juha Rouhikoski, och kuratorsteamet består av Matti Jykylä, Jere Suontausta, Mia Kivinen och Jyrki Sinisalo.