I Havshagen föreslås nytt boende och att området öppnas mot den omgivande staden

Helsingfors utarbetar planeringsprinciper för Havshagen som möjliggör kompletteringsbyggande och att Havshagen bättre än i dag knyts till den omgivande stadsstrukturen. Tilläggsbyggandet i Hagnäs och Sörnäs samt färdigställandet av snabbspårvägen Kronbroarna medför förändringar, och därför är det aktuellt att även utveckla Havshagen. Målet är att bevara och stärka Havshagens särpräglade identitet.
Utsikt från Havshagens östra strand. Den nya stranden och bollhallen som har byggts på nytt  skapar ställen där man kan vistas. I bakgrunden den nya Havshagsbron. Idébild.
Utsikt från Havshagens östra strand. Den nya stranden och bollhallen som har byggts på nytt skapar ställen där man kan vistas. I bakgrunden den nya Havshagsbron. Idébild.

Planeringsprinciperna möjliggör nya bostadsbyggnader i stället för parkeringshusen, partiell omändring av  verksamhetslokaler till boende samt en måttlig höjning av vissa  befintliga byggnader. Det är möjligt att ta del av och ge respons på planeringsprinciperna i en Säg din åsikt-enkät under perioden 29.4–26.5.2024.

Nytt boende och nya verksamhetslokaler

Största delen av den nya våningsytan är boende. Om alla nybyggnader och höjningar genomförs kan invånarantalet öka med omkring 430–580 invånare.    Planeringsprinciperna möjliggör även att en del av verksamhetslokalerna i mitten    av Havshagen kan byggas om för boende. Detta kan bidra till att öka invånarantalet i området. 

Det skapas nya verksamhetslokaler i nybyggnaderna i närheten av Sörnäs strandväg och längs den nya snabbspårvägen på Hagnäskajen. Lokalerna placeras på marknivå för att ge liv åt gaturummet.

Fotgängare och bilister förblir åtskilda

Invånarnas vistelseområden och offentliga utrymmen hålls i fortsättningen åtskilda från trafik och bilkörning. Planeringsprinciperna gör det möjligt att riva parkeringshusen och använda tomterna för nya ändamål. Nya byggnader planeras för boende från däcksplanet och uppåt. 
I planeringsprinciperna går det inte att skydda byggnader eller områden, men en del av byggnaderna i Havshagen har märkts ut för att vårdas och skyddsmålen för dem granskas senare i samband med planändringarna.

Den unika Havshagen utvecklas som en helhet

I stället för enskilda planändringar utarbetas planeringsprinciper för Havshagen som omfattar hela området. Detta gör det möjligt att undersöka Havshagen och dess utveckling som en helhet. Efter att planeringsprinciperna godkänts kan enskilda tomter självständigt eller tillsammans ansöka om planändringar. 

Ge respons senast den 26 maj

Det är möjligt att ta del av förslaget till planeringsprinciper vid pop up-jouren i Merihaan Kylätupa (Aspnäsgatan 14) onsdagen den 15 maj kl. 16–19 och torsdagen den 16 maj kl. 11–14. På plats finns även områdets planläggare och andra planerare. Det är möjligt att ta del av och ge respons på principerna på kerrokantasi.hel.fi/merihaka(Länk leder till extern tjänst) fram till den 26 maj 2024. Det går även att studera de möjliga alternativen med hjälp av en stadsmodell i 3D(Länk leder till extern tjänst).