Valotaidefestivaali Lux Helsinki valaisi kaupungin

Valotaidefestivaali Lux Helsinkiä vietettiin kylmässä säässä 3.–7.1. Tapahtumakävijät jakoivat sosiaalisessa mediassa ahkerasti teoskuvien lisäksi pukeutumisvinkkejä ja selviytymistarinoita.
Unkarilaisen kuvataiteilijan Viktor Vicsekin teoksessa Talking Heads kahdet kasvot ilmaisevat tunnetiloja ja reagoivat toisiinsa valon avulla. Teos oli Kansalaistorilla. Kuva: Viktor Vicsek / Limelight (HU) – Talking Heads
Unkarilaisen kuvataiteilijan Viktor Vicsekin teoksessa Talking Heads kahdet kasvot ilmaisevat tunnetiloja ja reagoivat toisiinsa valon avulla. Teos oli Kansalaistorilla. Kuva: Viktor Vicsek / Limelight (HU) – Talking Heads

– Luxin ensimmäinen päivä oli samalla kuluvan vuoden kolmanneksi lämpimin, ja siitä se keli sitten koveni. Talviliikunta on vaativa laji, mutta väkeä riitti silti ilahduttavasti. Suuret kävelijämäärät mahtuivat hienosti kaduille, ja liikennesääntöjä noudatettiin kautta linjan, kertoo toimitusjohtaja Stuba Nikula Helsingin tapahtumasäätiöstä, joka järjesti ja tuotti valotaidefestivaalin.

Lux Helsingin taiteellinen johtaja Juha Rouhikoski toteaa, että teosten teema keskittyi tieteen ja taiteen ominaisuuksiin, joiden yhdistävä tekijä löytyy uuden etsimisestä ja odottamattomien vastausten kohtaamisesta.

– Taiteen ja tieteen ovea avatessa ei koskaan voi olla varma mitä sen takaa löytyy. Ilmastotiede muistutti tänä vuonna olemassaolostaan sillä, kuinka sääolosuhteet voivat tuoda kokemukseen merkittävän elementin, sanoo Rouhikoski.

Onneksi paukkupakkasten päivittely ei jäänyt kuitenkaan Lux Helsingin ainoaksi anniksi, vaan festivaali tarjosi yleisölle jälleen kerran unohtumattomia taide-elämyksiä. Valotaiteen suosio on Suomessa viime vuosien aikana kasvanut, ja yli 53 prosenttia kävijäkyselyyn vastanneista kertoi käyneensä tapahtumassa, koska valotaide taidemuotona viehättää. Valon voimaa pohtii myös tapahtuman taiteellinen johtaja Rouhikoski.

– Hietaniemen sankarihaudoille sijoitetun Ekku Peltomäen uran viimeisen teoksen äärellä tuli pohdittua, millaisia keliolosuhteita sankarivainajat ja sotiemme veteraanit joutuivat kokemaan. Suomen historian lisäksi ajatukset siirtyivät tälläkin hetkellä käynnissä oleviin julmiin ihmisten aiheuttamiin konflikteihin. Valon yksi merkittävä ominaisuus on sen kyky luoda toivoa.

Festivaalin teema oli ”tiedettä taiteesta”

Valotaidefestivaali valaisi kaupungin yli 20 teoksella. Niitä oli esillä keskustassa, Hietaniemen hautausmaalla ja kulttuurikeskuksissa. Myös Korkeasaaressa nautittiin valotaiteesta.

Keskustan teoskokonaisuus ulottui Kansalaistorin kupeesta Senaatintorille, Esplanadin puiston kautta Erottajan aukiolle ja edelleen Narinkkatorille. Teokset pystyi kiertämään haluamassaan järjestyksessä, ja ne sijaitsivat lyhyen etäisyyden päässä toisistaan.

Lux Helsingissä nähtiin sekä tilaustöitä että ympäri maailmaa kiertäneitä teoksia. Tiedettä taiteesta -teema näkyi ohjelmassa monipuolisesti niin kotimaisten kuin ulkomaisten taiteilijoiden tulkinnoissa.

Unkarilaisen Viktor Vicsekin / Limelightin Talking Heads toi Kansalaistorille kahdet interaktiiviset kasvot, jotka kävivät keskusteluja 4 000 erikseen ohjattavan valon avulla. Narinkkatorin yllä leijaili hollantilaisen VOUW:n City Gazing Helsinki -installaatio, joka näytti, miten Helsinki on kehittynyt avaruudesta katsottuna viimeisen sadan vuoden aikana.

Kulttuurikeskus Stoassa nähtiin Niko Tiaisen SUBURBIUM.0001-installaatio, jonka äänimaisema ja visuaalisuus pohjautuvat tilasta ja lähialueelta eri sensorein kerättyyn dataan. Algoritmi ja siten myös teos muuttuivat kokijoiden liikkeiden mukaan jatkuvasti. Valoteoksia oli nähtävissä myös Kanneltalossa, Malmitalossa ja Vuotalossa.

Lux Korkeasaaren teoksiin kuului Antti Puumalaisen Saimaa Theme, jonka kukin valopikseli edustaa vielä elossa olevaa saimaannorppayksilöä. Pekka Tavin ja Riku Souraman teos Hirmuliskodisko leikittelee otusten ihmismäisillä tanssiliikkeillä ja Mikko Kunnarin Lip Licking Lizard -teos rinnakkaistodellisuudessa asuvan liskon TV-hetkellä. SWÄGin audiovisuaalinen teos Phase Transition II ammentaa uhanalaisten eläinten elinympäristöistä ja luo yleisön liikkeiden pohjalta uusia sekvenssejä. 

Koko Lux Helsingin ohjelmaan sekä kaikkiin teoksiin ja taiteilijoihin pääsee tutustumaan Lux Helsingin verkkosivuilla.

Lux Helsingin pääyhteistyökumppanit ovat UPM-Kymmenen kulttuurisäätiö, UPM, Korkeasaari, Marimekko, Ateneum sekä Toyota ja yhteistyökumppanit Clear Channel, Italian kulttuuri-instituutti, Musiikkitalo ja Multibeam Finland Oy.

Lux Helsinki on esteetön ja maksuton koko perheen tapahtuma. Lux Korkeasaareen on erillinen pääsymaksu. Festivaalin järjestää ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Lux Helsingin taiteellisena johtajana toimii Juha Rouhikoski, jonka lisäksi kuraattoritiimiin kuuluvat Matti Jykylä, Jere Suontausta, Mia Kivinen ja Jyrki Sinisalo.