I Helsingfors kan du ha ett roligt sportlov

Skolorna i Helsingfors har sportlov den 19–25 februari. Under sportlovsveckan ordnas utställningar, evenemang och verkstäder, men också möjligheter att umgås fritt på olika håll i staden. Största delen av stadens sportlovsprogram är gratis.
Ett barn och en vuxen kastar snö i luften.
För barnfamiljer och unga finns det många roliga aktiviteter och evenemang under sportlovet. Bild: Kaisa Sunimento

I Helsingfors kan man tillbringa sportlovet på många olika sätt, både utomhus och inomhus. Evenemang som riktar sig till barnfamiljer och ungdomar erbjuds på olika håll i staden. Evenemang ordnas på ungdomsgårdar, motionsplatser, bibliotek, kulturcentrum och museer. Utbudet under sportlovet finns på webbplatsen Ungas Helsingfors(Länk leder till extern tjänst).

Planetariskt disco på stadsmuseet

På utställningen Din Bodi – Gymmens svettiga historia på Stadsmuseet kan du träna gratis till och med varje dag under hela sportlovet. Du kan också motionera under den utopiska Planetbic-performansen på fredagen den 16 februari klockan 18–21. Efter performansen blir det dans på det planetariska discot där DJ Bunuel står för låtvalen. För personer under 18 år är det alltid fritt inträde till stadsmuseet.

Biblioteken ordnar verkstäder och filmvisningar för barn 

I biblioteken ordnas många aktiviteter under sportlovet, särskilt för barn och familjer. Det utlovas spelturneringar, verkstäder och filmvisningar på bibliotek runtom i Helsingfors. På Viks bibliotek kan du bygga läskojor måndagen den 19 februari och på Månsas bibliotek spelar vi ett rymningsspel med trollkonster som tema på tisdagen den 20 februari.

Barnområdet på Böle bibliotek har förvandlats till ett gigantiskt brädspel som kan spelas varje dag under sportlovsveckan från klockan 12. I Skidipeli (barnspelet) som utspelar sig på gatorna i Helsingfors är spelarna själva spelpjäser som går på äventyr bland bekanta landskap i Helsingfors.

Massor av roliga aktiviteter för familjer och skolbarn i lekparkerna

Lekparkerna ordnas det kostnadsfria aktiviteter för familjer och skolbarn under sportlovet. 

Barnfamiljer är välkomna att leka, delta i ledda aktiviteter och ha roligt i lekparken, både inomhus och utomhus. En sportlovsdag i lekparken kan vara ett kort besök eller ett heldagsbesök varje dag. Du kan leka, träffa vänner, delta i guidade aktiviteter eller bara koppla av eller gå på äventyrliga utflykter. 

Under sportlovsveckan anordnar vi gemensamma utflykter till platser som Högholmen, och för skolbarnen blir det också en utfärd till klätterparken!  Du kan också värma mat och koka te eller kaffe i lekparkernas inomhusutrymmen. Mer information om sportlovsevenemangen i lekparkerna finns på hel.fi/lekparker.

På kulturcentren tillbringar vi sportlovet i dansens tecken, skapar konst och går på bio

På kulturcentren i Helsingfors kan du tillbringa sportlovet med kostnadsfria filmer, verkstäder och hobbykurser. 

Annegården bjuder in lågstadieelever till Tanssiva talviloma (ett dansande sportlov), med ett program som består av filmer med danstema, dansverkstäder och -uppträdanden och discot AnnanHouse: Tanssivat eläimet (dansande djur) som passar hela familjen (fredagen 23.2. klockan 16–19). 

Det visas också kostnadsfria filmer på Malms kulturhus och Nordhuset under sportlovet. På verkstaden Siivoushulinat (Städkalabalik) på Malms kulturhus (onsdagen 21.2 och torsdagen 22.2) hoppar vi in i en jättelik tvättstuga och pysslar med mjuka dammvippor och lustiga dammsugare. 

Under verkstaden Animoin! (Jag animerar!) på kulturcentret Caisa (måndagen 19.2 och tisdagen 20.2) får du lära dig hur man gör stopmotion-animationer. 

På kulturcentret Stoa ordnas Seikkailutaiteen talvilomakurssi (sportlovskurs i äventyrskonst) och en cirkuskurs (måndagen 19.2 till onsdagen 21.2). 

Gör en avstickare till Nordhuset och delta i ragamuf-ryaverkstaden (måndagen 19.2 till fredagen 23.2). På Nordhuset firar vi ramadanjippot Ramadanrieha på fredagen den 23 februari. Där hittar du många roliga saker som hela familjen kan göra, från sagostunder till pinsverkstäder och från spel till hennatatueringar. 

På ungdomsgårdarna kan du utöva hobbyer under sportlovet 

Under sportlovsveckan ordnar ungdomsgårdarna runtom i staden utflykter, evenemang och verkstäder. Till exempel börjar en verkstad med tema cosplaykläder på Malms ungdomsgård måndagen den 19 februari, och Stapelstadens ungdomshus ordnar en pimpelutflykt onsdagen den 21 februari. 

Under sportlovsveckan kan du också prova på mixning, scratching och beatjonglering. DJ Bootcamp börjar måndagen den 19 februari klockan 16 på Tiivistämö. Ingen tidigare erfarenhet behövs, på Tiivistämö finns nya vänner och en mångsidig musikgemenskap. 

Du kan också tillbringa sportlovsveckan på ungdomsgårdarna utan att delta i aktiviteter. På ungdomsgårdarnas öppna kvällar spelar vi, lagar mat, tittar på filmer och umgås med kompisar. Utbudet under sportlovet finns på webbplatsen Ungas Helsingfors(Länk leder till extern tjänst).

Mumintrollen och Vov-patrullen besöker stadens vinterjippo!

Stadens vinterjippo, det traditionella sportlovsevenemanget för hela familjen, arrangeras återigen i Svedängens friluftsområde onsdagen den 21 februari klockan 15.30–18.30. Vinterjippot är gratis. I år är det barnens storfavoriter Mumintrollen och Vov-patrullen som är stjärnorna på vinterjippot! Mer information om vinterjippot finns på adressen liikunta.hel.fi/sv(Länk leder till extern tjänst)

Evenemanget EasySport för lågskolebarn tar över Tölö Sporthall den 19 till 21 februari. På menyn står olika boll- och racketspel, tricks och många andra roliga fysiska aktiviteter från måndag till onsdag klockan 11–14.  

Onsdagen den 21 februari klockan 15–20 ordnar Idrottskvarnen en kväll där personer mellan 13 och 29 år får testa på olika idrottsgrenar och njuta av mångsidig motion.   

Konstisbanor, skridskobanor med väderreservation och skidspår lockar till utomhusvistelse under hela sportlovsveckan. Lägesuppgifter om skridskobanorna och skidspåren finns på adressen ulkoliikunta.fi/sv(Länk leder till extern tjänst). Även stadens simhallar har öppet enligt normala öppettider.

Barnfilmer, sportlovsprogram på ungdomsgårdarna och bland annat schack på svenska

Nordhuset bjuder på barnfilmer på svenska under hela sportlovsveckan. På bioduken visas Emil i Lönneberga, dokumentärfilmen Ett hjärta är alltid rött, Muminvärlden – Trollvinter och Pippi på rymmen.

Ungdomsgården Drumsö och Rastis har program på svenska ons-fre 19 till 23 februari. Under daglägret blir det bowling, pulkaåkning och Megazone med ungdomsgården Drumsö. Förhandsanmälan till ungdomsledarna på Drumsö krävs för daglägret.

Rastis är öppet på kvällarna och då kan du tillbringa tid och umgås med kompisarna. Måndagen den 19 februari ger vi oss av för en heldag till Messilä för att åka skidor! Säkra din plats genom att anmäla dig till ungdomsledarna på Rastis.

Odes shackklubb samlas på måndagen den 19 februari på första våningen på Ode. Förutom spel får du också shackundervisning. Välkommen med!