Byggarbetsplatsen på Mannerheimvägen i sin fulla omfattning – ändringar av körfiler och trädfällning

Gatan smalnar till två filer på avsnittet mellan Postgatan och Runebergsgatan, varefter Mannerheimvägen har en körfil i vardera riktningen. Ändringarna börjar genomföras på eftermiddagen och kvällen tisdagen den 21 mars. Den här veckan kommer man också att fälla träd.
Förändringar i trafikarrangemangen på kartan.
Förändringar i trafikarrangemangen på kartan.

Filändringarna i byggarbetsplatsen börjar genomföras från Posthusets riktning och arbetet pågår hela natten. Förändringarna i trafikarrangemangen uppskattas slutföras i sin helhet på onsdag.

Under ändringsarbetena styr trafikledare trafiken och bilarna omdirigeras till de körfiler som kvarstår under byggarbetet stegvis med början söderifrån. Förändringarna i trafikarrangemangen längs hela den 1,3 kilometer långa och livligt trafikerade huvudgatan är en stor operation som sannolikt kommer att orsaka trafikstockningar.

När trafiken har omdirigerats till de körfilerna som kvarstår under byggarbetet och östra sidan av Mannerheimvägen har spärrats av som byggarbetsplats, inleds rivningen av den gamla asfalten och skenorna.

I totalrenoveringen av Mannerheimvägen ingår trädfällning 

I totalrenoveringen av Mannerheimvägen förnyas träraderna på gatan. Trädfällningen görs i mars före fåglarnas häckningstid. På avsnittet mellan Postgatan och Runebergsgatan fälls cirka 90 träd. Trädfällningen inleds på gatans västra sida.

Trädfällningen har beslutats i gatuplanen för södra delen av Mannerheimvägen. De flesta träden som ska fällas är gatuträd, men enligt gatuplanen kommer träd också att fällas från kanten av Hesperiaparken när arbeten framskrider.
 
De nya raderna av gatuträd planteras på lite annat ställe än det nuvarande. Samtidigt får träden ett bättre växtunderlag, vilket ger dem bättre möjligheter att växa. De befintliga gatuträden skulle sannolikt inte överleva grävningen av djupa schakt precis vid rotsystemen.

Förändringar i trafikarrangemangen 


Trafik med motorfordon

  • På Mannerheimvägen tas körfiler bort mellan Postgatan och Runebergsgatan. Efter förändringen finns det på Mannerheimvägen en körfil i vardera riktningen.

  • Biltrafiken från Auroragatan till Mannerheimvägen stängs av.

  • Biltrafiken från Södra Hesperiagatan till Mannerheimvägen stängs av. 

Cykel- och gångtrafik

  • Cykel- och gångtrafiken flyttas till västra sidan av Mannerheimvägen och leds om via Hesperiaparken, Hagasunds park och Tölöviken.

  • Infarterna till fastigheterna längs gatan förblir tillgängliga under hela renoveringen.

  • För fotgängare och cyklister finns sex övergångsställen över byggarbetsplatsen på Mannerheimvägen på avsnittet mellan Postgatan och Runebergsgatan.

  • Banan spärras av tillfälligt vid bron under rivningen av bron på Mannerheimvägen, men annars kommer Banan att förbli öppen. Tidpunkterna och längden för avbrotten samt alternativa rutter informeras i förväg.

Kollektivtrafik

  • Hållplatsen för beställningstrafik vid Kiasma förblir i användning och en breddning finns kvar för bussarna.

  • Andra hållplatser: Den tillfälliga busshållplatsen på Mannerheimvägen i riktning mot centrum förblir på sin nuvarande plats vid Mannerheimvägen 40. Bussarna som åker utåt från centrum stannar en kort bit längre norrut. Nationalmuseets busshållplats i Riksdagsparken förblir oförändrad.

Information tillgänglig i flera kanaler

I totalrenoveringen förnyas vattenrören, elkablarna och annan kommunalteknik som finns under gatan samt spårvagnsskenorna och bron över Banan. På Mannerheimvägen byggs enkelriktade cykelleder.

Det är möjligt att följa utvecklingen av byggarbetsplatsen genom följande kanaler:

Totalrenovering av Mannerheimvägen i siffror

  • Tid för stambyte – Den äldsta vattenledningen som fortfarande används på Mannerheimvägen är från 1877.

  • Det händer under gatan – 2,3 km av ny vattenledning och 3,1 km av nytt regnvattenavlopp under gatan.

  • Nya skenor – 2,6 km av nya spårvägsskenor.

  • Helsingfors näst äldsta bro förnyas – Bron över Banan på Mannerheimvägen är från 1894.

  • Den största gaturenoveringen i Helsingfors – Entreprenadområdets längd är cirka 2,8 km och yta cirka 102 000 m2. 

Du kan köra ett motorfordon genom Mannerheimvägens byggarbetsplats under hela renoveringen. Det rekommenderas dock att man använder ersättande rutter om det är möjligt. Kartan visar några av omvägarna runt byggarbetsplatsen.
Du kan köra ett motorfordon genom Mannerheimvägens byggarbetsplats under hela renoveringen. Det rekommenderas dock att man använder ersättande rutter om det är möjligt. Kartan visar några av omvägarna runt byggarbetsplatsen.