Keskuspuiston maastopyöräreitti

Keskuspuiston maastopyöräreitti on kaikille avoin 16 km pitkä reitti, joka kulkee läpi Keskuspuiston. Reitti on merkitty puihin punaisilla reittimerkeillä ja se on käytettävissä 1.5.–30.11. Reitillä saa myös kävellä tai juosta, mutta pyöräily on sallittua vain maastopyörällä.
Henkilö pyöräilee metsässä polkua pitkin.
Kuva: Kuutti Heikkilä

Helsingin kaupungin kaikille avoin 16 km pitkä maastopyöräreitti sijoittuu Keskuspuiston vaihtelevaan metsäiseen maastoon. Reitti alkaa Laakson ratsastuskentän pohjoispuolelta, kulkee läpi Keskuspuiston, kiertää Pitkäkosken ja Haltialan metsäalueella ja päättyy Paloheinän majalle. 

Maastopyöräreitti on merkitty puihin punaisilla reittivahventeilla ja sen voi ajaa molempiin suuntiin. Reitillä saa maastopyöräilyn lisäksi kävellä tai juosta. Pyöräily on sallittua vain maastopyörillä. 

Osa maastopyöräreitistä kulkee ulkoilureiteillä ja osittain pyöräreitti risteää ulkoilureittien kanssa. Risteyskohdat on merkitty puisilla paaluilla ja punaisella reittimerkillä.

Maastopyöräreitti on käytettävissä 1.5.–30.11. Muuna aikana pyöräreittiä ei ylläpidetä, eikä se ole pyöräilijöiden käytössä. Talvella osa pyöräreitistä muutetaan laduksi, jolloin se on hiihtäjien käytössä. Keskuspuistossa on laaja latuverkosto, joka risteää useista kohdista pyöräreitin kanssa. 

Katso Keskuspuiston maastopyöräreitti kartalta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Katso kaikki ulkoilureitit Keskuspuiston opaskartasta (pdf)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Reitin kuvaus ja turvallisuusohje

Maastopyöräreitti on ajotaidolliselta vaativuusluokaltaan keskivaativa. Suurin osa reitistä on metsänpohjalla olevaa polku-uraa. Muutamissa kohdissa reitillä on vaativia kallioisia ja kivikkoisia ylä- ja alamäkiä, joihin on asennettu varoitusmerkit ja joissa pyörää voi taluttaa. Myös polku-uralla oleva kivikko ja puiden juuret lisäävät reitin vaativuutta.

Reitillä ajetaan omalla vastuulla. Vaativilla reittiosuuksilla ajettaessa on noudatettava varovaisuutta, samoin kuin kohtaamisissa muiden ulkoilijoiden kanssa. Lähestyttäessä muita kulkijoita on kohteliasta käyttää kelloa tai ääntä.

Muiden ulkoilureittien risteyskohdista on ennakkovaroitusmerkit ja niihin tultaessa tulee hidastaa ajonopeutta. Erityisesti ratsastusreitin risteyksissä on oltava varovainen. Jos vahinkoja sattuu, jokaisella on velvollisuus auttaa loukkaantunutta.

Reitin kosteimpia maastonkohtia on vahvistettu soralla ja ojien yli on tehty puisia siltauksia. Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella on pyöräily sallittua ainoastaan merkityillä reiteillä. Myös muualla Keskuspuiston alueella reitillä pysymistä suositellaan luonnon kulumisen välttämiseksi. Kosteikkojen kiertämistä ja lukkojarrutuksia tulee välttää reitillä. Roskaaminen ei kuulu Keskuspuiston luontoon.

Tutustu Suomen ladun maastopyöräetikettiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Maastopyöräreitin GPX-jälki

Keskuspuiston maastopyöräreitin GPX-jälki ei ole mittatarkka, vaan se osoittaa reitin sijainnin maastossa suuntaa antavasti. Sitä on syytä tarkastella maastossa olevan opastuksen tuella.

Keskuspuiston maastopyöräreitin GPX-jälki (tiedostomuoto gpx)

Reitin huolto

Jos havaitset reitillä kaatuneita puita tai muuta reitin turvallista käyttöä estävää, ota yhteyttä palautekanavan kautta. Valokuva tai koordinaatit maastokohdasta auttavat paikantamaan kohdan maastossa.

Siirry palautteet-sivulle(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)