Över 23 000 av dem som hör till en riskgrupp har vaccinerats vid vaccinationspunkterna

Influensa- och coronavaccinationerna för riskgrupper i Helsingfors inleddes på måndagen. Nästan 44 000 vaccin har getts. Vaccinationerna fortsätter ännu nästa vecka.
Se aktuell information om vaccinationerna på hel.fi/vaccinationer.

Ett stort antal människor har besökt våra tio vaccinationspunkter under de senaste dagarna. Det var rusning i synnerhet under de första dagarna, vilket orsakade köer.

”Vi vill tacka Helsingforsborna för deras tålamod. Det finns tillräckligt med vaccin för alla i riskgrupperna. Vi önskar att personer som bokat en vaccinationstid kommer till vaccinationspunkten på den bokade tiden. På så sätt kan vi förkorta köerna”, konstaterar Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsostationerna.

Det öppnas fler vaccinationstider under vaccinationsveckorna. Du kan kontrollera i Maisa om det finns lediga tider för samma dag. Det kan också uppstå fler lediga tider om bokade tider avbokas.

Om du kommer till vaccinationen utan tidsbokning ska du gå till vaccinationspunkten i ditt eget område, det vill säga den vaccinationspunkt som ligger närmast din egen hälsostation.

Hemvårdens klienter vaccineras hemma

För att även personer som har utmaningar med att komma till vaccinationspunkterna ska få vaccinen, vaccineras alla hemvårdens klienter hemma. Hemvården har kontakt med klienterna och sköter deras vaccinationer. Det gäller även klienter till hemtjänstens köptjänster. Helsingfors sjukhus bäddavdelningar, seniorcenter och servicehus vaccinerar också sina klienter.

Rådgivningsbyråer och skolor vaccinerar

Riskgrupper vaccineras även vid rådgivningsbyråer, inom skol-, elev- och studerandehälsovården samt inom företagshälsovården. Vaccinationerna på rådgivningsbyråer inleds måndagen den 13 november.

Vaccinationer i Forsby på lördagen

Vaccinationspunkten Forsby seniorcenter är öppen även lördagen den 11 november kl. 9-16. Alla som tillhör riskgrupper får då vaccin utan tidsbokning.