Möjlighet att stifta bekantskap med multisensoriskt arbete och knyta mångprofessionella kontakter på stadshuset i oktober

Den nationella multisensoriska nätverksdagen ordnas på Helsingfors stadshus fredagen 21 oktober 2022, där de inbjudna deltagarna får lära känna specialkompetens

Den nationella multisensoriska nätverksdagen som redan har ordnats tio gånger erbjuder en möjlighet att skapa nätverk och bli bekant med specialkompetensen hos proffs inom socialt arbete med personer med funktionsnedsättning. Nätverksdagen är avsedd för alla som är intresserade av multisensoriskt arbete; både anställda i olika kommuner och organisationer samt klienter. På evenemanget 2022 ligger fokus bland annat på djurassisterad rehabilitering, avslappning med klangskålar, clowner i arbetet med personer med funktionsnedsättning samt trumspel i grupp.

Multisensoriska aktiviteter främjar upplevelser och delaktighet

I Nederländerna började man på 1970-talet utveckla särskilda multisensoriska rum avsedda för personer med funktionsnedsättning. De kallade metoden för Snoezelen. Termen kommer från holländska orden ”snuffelen”, lukta och ”doezelen”, dåsa. Numera har metoden spridit sig runtom i världen och kallas för multisensorisk stimulering. Metodens syfte är att förbättra livskvaliteten genom balans mellan stimulans och avslappning med hjälp av behagliga sinnesintryck och upplevelser via olika sensoriska kanaler.

Multisensorisk aktivitet tillämpar många sinnen som människan upplever. I arbetet används olika upplevelsemiljöer och sinnesrum som främjar lärandet, fantasin, interaktivitet, bygger upp självkänslan samt bidrar till att minska stress och press.

I sinnesrummen stimuleras sinnena på ett brett plan. Olika visuella lösningar gör rummet intressant för synsinnet. Hörseln aktiveras med musik eller ljud från människor och natur. Känseln får stimulans från olika ytor och behagliga föremål som man kan vidröra. Luktsinnet stimuleras med olika dofter och smaksinnet kan aktiveras med mat och dryck.

Vid Sofielund är det multisensoriska arbetet kundorienterat, multiprofessionellt och innovativt

Helsingfors stads dagverksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning är en föregångare inom multisensoriskt arbete. Nätverksdagen ordnas redan för tredje gången i Helsingfors. I år har Sofielunds verksamhetscenter organiseringsansvaret.

Vid Sofielunds verksamhetscenter tillämpas de multisensoriska funktionerna mångsidigt och verksamheten stöds och utvecklas hela tiden. Vid verksamhetscentret jobbar ett multiprofessionellt och kompetent team som ordnar individuella upplevelsestunder och gruppverksamhet för sina klienter.

Sofielunds verksamhetscenter har drygt 1 000 m² för upplevelsemiljöer på tre våningar. Lokalernas teknik och hjälpmedel har planerats för att stödja interaktiviteten och skapa möjligheter till deltagande trots funktionshinder. Det finns många slags sinnesrum, såsom ett vitt rum, ett grönt rum, ett utrymme med interaktivt golv, ett ekorum, ett musikterapirum och en spaavdelning med bastu.

Den multisensoriska verksamheten sträcker sig också ut till gården där det finns en rullstolsgunga, en vanlig gunga och en studsmatta. På sommaren odlas örter att smaka på och blommor att titta på. Gräsmattan doftar gott och ger en behaglig känsla mot fotsulorna. Även utflykter, såsom exkursioner till den närliggande skogen eller kanotäventyr, ingår i verksamheten.

”Med hjälp av teknisk utrustning kan vi skapa erfarenhet av andra miljöer, miljöer som klienten inte har haft möjlighet att bekanta sig med förr. Vi kan ta klienten till djungeln eller exempelvis till havet under skuggan av palmer. De bästa stunderna på jobbet är till exempel det glada ansiktsuttrycket då en klient lyckas byta ljus och färg i rummet genom sina rörelser” säger Tanja Nuutinen, socialhandledare vid Sofielund.

Under nätverksdagen delas praktiska tips och deltagarna får möjlighet att lära känna andra i branschen

Den första multisensoriska nätverksdagen ordnades i samarbete mellan Helsingfors socialbyrå och Kehitysvammaliitto i Gillobacka i mars 2001. Sedan dess har den nationella nätverksdagen ordnats årligen på olika håll i Finland. Nätverket står i centrum för aktiviteterna under evenemanget. Dessutom sker utbyte av färska forskningsrön om multisensoriskt arbete och av värdefulla praktiska tips.

Evenemangets målgrupp är främst de som jobbar inom socialt arbete med personer med funktionsnedsättning men det multisensoriska arbetet är nyttigt för många andra, till exempel barnskydd, äldreomsorg och mentalvården.

Ledande handledare Marja-Leena Vanhanen vid Sofielunds verksamhetscenter konstaterar entusiastiskt: ”Sofielunds verksamhetscenter är stadens största och mångsidigaste multisensoriska enhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vi får även besök av internationella gäster och gäster från olika utbildningar och serviceenheter besöker oss året runt för att utforska verksamheten. Vi förväntar oss att få dela med oss av våra kunskaper om det multisensoriska arbetet, höra andras erfarenheter och framgångar samt att få skapa nya nätverk.”


Den nationella multisensoriska nätverksdagen ordnas på Helsingfors stadshus 21 oktober 2022 kl. 8–15. Evenemanget ordnas av socialt arbetet för personer med funktionsnedsättning vid Helsingfors stad/Sofielunds verksamhetscenter. Evenemanget är öppet för alla men antalet platser är begränsat. Anmäl dig senast 30 september 2022: tanja.i.nuutinen@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post). Ange även din specialdiet för frukosten.

Evenemanget strömmas också på Helsingforskanalen(Länk leder till extern tjänst).

Facebook: Multisenso-verkosto(Länk leder till extern tjänst)

Läs mer om multisensorisk verksamhet på Papunet.(Länk leder till extern tjänst) (på finska)