Klassikerna i Helsingfors: I centrum hittar du allt för sommaren

I Helsingfors behöver du inte gå över ån efter vatten för att roa sig. Hur många klassiker tänker du besöka i sommar?
Hela familjen trivs på nöjesparken Borgbacken. Bild: Helsinki Material Bank
Hela familjen trivs på nöjesparken Borgbacken. Bild: Helsinki Material Bank

Nöjesparken Borgbacken (Länk leder till extern tjänst) hör till många finländares besöksmål varje sommar. I år kan man igen använda VR- och 3D-glasögon i attraktionerna Linnunrata och Kammokuja efter coronaåren. Byggarbeten för nästa års nya åkattraktion, Swingi, har redan inletts, så Kieputin har rivits ner undan den. Längd- och åldersgränserna har uppdaterats för säsongen som pågår ändå till hösten i andan för iik!week och Ljuskarnevalen. På Borgbacken finns även havsvärlden Sea Life (Länk leder till extern tjänst) som du kan besöka på regnigare dagar.

Fly undan hettan till Hietsu

Badstranden Hietsu, som officiellt heter Sandstrands badstrand, har redan nått nästan klassikerstatus på sommaren i Helsingfors. Helsingfors populäraste badstrand är övervakad för hela sträckan, och badområdet är markerat med rödgula flaggor och bojar. Den 10 juni öppnas igen verksamhetsstället för Laguuni intill stranden. Laguuni erbjuder bland annat paddling och ståpaddling. 

Vi ses på torgen

Var annars skulle man köpa sommardelikatesser än på de underbara torgen! Du kan njuta av atmosfären, torgkaffen och annat gott som man kan stoppa i magen bland annat på Salutorget, Sandvikstorget, Tölö torg och Hagnäs torg. Se upp för glupska måsar!

Ihmisiä hyppäämässä uima-altaan veteen.
Bild: Eetu Ahanen

I simbassängen i grannskapet till presidenten

Allas Sea Pool (Länk leder till extern tjänst) med pariserhjulet som grundats intill Salutorget har redan hittat sin hängivna publik. Utöver simbassängar och bastur kan du njuta av konserter och evenemang framför presidentens slott. Du kan också komma till terrassen utan att köpa en simbiljett och följa den livliga färjetrafiken.

Till picknick i parken

Brunnsparken vid sidan av Sveaborg lär vara det populäraste picknickstället i Helsingfors. Det finns dock parker i centrum och annanstans i staden för alla smaker. Välj din favorit och ta med matsäck. Glöm inte att plocka bort skräp efter dig!

Bada bastu vid havet

Vid havet kan du bada bastu också i basturestaurangen Löyly på Ärtholmen. Förutom att bada bastu och bada i havet kan du även njuta av olika evenemang i Löyly. Prova även Uusi Sauna på Busholmen samt i Kulttuurisauna i Hagnäs – och glöm inte de legendariska basturna Hermanni och Kotiharjun Sauna. De allmänna basturna (Länk leder till extern tjänst) skapar säkert sommarstämning i staden.

+ I sommar: Helsingforsbiennalen på Skanslandet

Helsingforsbiennalen presenterar omkring 30 konstnärer eller konstnärsgrupper från både Finland och världen. I år kan man uppleva evenemanget på Skanslandet och Helsingfors konstmuseum (HAM) 11.6–17.9. 
Biennalens konstverk är placerade längs en markerad rutt på Skanslandet både utomhus och i historiska byggnader och krutkällare. Ruttens längd är cirka tre kilometer, och verken är numrerade på guidekartorna längs rutten. Själva evenemanget är gratis, men färjeresan till Skanslandet är avgiftsbelagd.

Ihmisiä pyyhkeet päällä laiturilla auringonlaskussa.
Bild: Maija Astikainen