Helsingin luonnonsuojelualueet

Helsingissä perustetaan vuosittain useita uusia luonnonsuojelualueita. Alueiden ensisijainen tehtävä on suojella luonnon monimuotoisuutta ja siksi niiden käyttöä on rajoitettu rauhoitusmääräyksillä. Monet luonnonsuojelualueet ovat myös suosittuja virkistysalueita.
Ihminen kiikaroi lintutornista ruovikkoiselle lahdelle
Kuva: Mira Lainiola

Helsingin luonnonsuojelualueita on perustettu erityisesti linnusto- ja metsäisten arvojen perusteella. Lähes puolet Helsingin luonnonsuojelualueista sijaitsee saarissa. Merkittävimpiä linnustonsuojelualueita ovat Viikki-Vanhankaupunginlahti ja Östersundomin lintuvedet. Haltialanmetsä on suurin metsäinen suojelualue. Luonnonsuojelualueita on myös Helsingin omistamilla mailla muissa kunnissa, Sipoossa, Espoossa, Hangossa ja Inkoossa.

Suurin osa Helsingin luonnonsuojelualueista on maanomistajan (useimmiten Helsingin kaupungin) aloitteesta perustettuja yksityisiä luonnonsuojelualueita. Maanomistaja voi ehdottaa alueelle omassa rauhoitusesityksessään käyttöä rajoittavia määräyksiä. Alueet säilyvät suojelupäätöksen jälkeen yksityisellä omistajalla tai kunnalla.

Luonnonsuojelualueen perustamisen prosessi kestää tavallisesti 2-3 vuotta. Uusia luonnonsuojelualueita perustetaan pääasiassa voimassa olevan luonnonsuojeluohjelman mukaan.

Luonnonsuojelualueen perustamisen vaiheet

  1. Suunnitellun luonnonsuojelualueen luontotietoja täydennetään tarvittavilla luontoselvityksillä. 
  2. Helsingin ympäristöpalvelut valmistelee luonnonsuojelualueen rauhoitusesityksen sekä hoito- ja käyttösuunnitelman yhdessä muiden asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa. Prosessin aikana järjestetään tavallisesti myös asukastilaisuus. Hoito- ja käyttösuunnitelmien luonnoksiin voi jättää kirjallisia kommentteja. 
  3. Perustamisesitys sekä hoito- ja käyttösuunnitelma etenevät  kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston käsittelyyn.
  4. Perustamisesitys sekä hoito- ja käyttösuunnitelma etenevät kaupunginhallituksen käsittelyyn.  
  5. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tekee luonnonsuojelualueen rauhoituspäätöksen ja vahvistaa hoito- ja käyttösuunnitelman.

 

Uuden luonnonsuojelualueohjelman luonnoksen kommentointi 4.11.24 mennessä

Kotkansiipeä pitkospuiden ympärillä lehtometsässä.
Kuva: Raisa Ranta

Valmistelemme uutta luonnonsuojelualueohjelmaa, jossa esitetään mitkä alueet suojellaan vuoteen 2040 mennessä.  Järjestöille ja asukkaille järjestettiin esittely- ja keskustelutilaisuus Kaupunkiympäristötalon auditoriossa 3.10.2024.

Tilaisuutta varten laadittiin ennakkomateriaali, jossa esitetään lyhyt tiivistys työn taustoista sekä ohjelmaluonnoksen kohteet kartalla sekä taulukkomuodossa.  Voit ladata ennakkomateriaalin alla olevasta linkistä. Tilaisuuden diat eivät tule verkkoon saataville.

  • Luonnonsuojelualueohjelman raporttiluonnos tulee ladattavaksi tälle sivulle viimeistään 21.10.2024.
  • Työtä ja raporttiluonnosta voi kommentoida kirjallisesti kaupungin kirjaamoon 4.11.2024 asti. Merkitse viestin otsikkoon diaarinumero: HEL 2024-011399. Lue lisäohjeet sivulta: Helsingin kaupungin kirjaamo: näin toimitat asiakirjan kirjaamoon

Lataa esittely- ja keskustelutilaisuuden ennakkomateriaali (pdf)

 

Helsingin luonnonsuojelualueet kartalla

Tutustu luonnonsuojelualueisiin klikkaamalla alueita kartalla, saat esille alueen nimen ja lisätietoja. 

Helsingin luonnonsuojelualueet kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tunnista luonnonsuojelualue

Luonnonsuojelualueen rajamerkki tolpassa Kuva: Raisa Ranta
Luonnonsuojelualueen rajamerkki tolpassa Kuva: Raisa Ranta
Luonnonsuojelualueen maalattu rajamerkki puussa Kuva: Mira Lainiola
Luonnonsuojelualueen maalattu rajamerkki puussa Kuva: Mira Lainiola
Luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräyskyltti Kuva: Mira Lainiola
Luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräyskyltti Kuva: Mira Lainiola
Herkästä luonnosta kertova kyltti kehoittaa pysyttelemään polulla. Voit nähdä kyltin luonnonsuojelualueiden lisäksi myös muilla herkillä luontoalueilla.  Kuva: Mira Lainiola
Herkästä luonnosta kertova kyltti kehoittaa pysyttelemään polulla. Voit nähdä kyltin luonnonsuojelualueiden lisäksi myös muilla herkillä luontoalueilla. Kuva: Mira Lainiola