Harakan luontokeskus

Luontokeskus tarjoaa elämyksiä, toimintaa, tietoa Itämerestä, saaristoluonnosta sekä kestävästä elämäntavasta.

Harakan luontokeskus toimii historiallisissa tiloissa ihastuttavalla Harakan saarella, jonka kasvillisuuden ja linnuston rikkaus on vertaansa vailla. Vain kivenheiton päässä Kaivopuistosta olet avomeren ääressä, herkässä saaristoluonnossa.

Järjestämme kesäkaudella maksuttomia luontoretkiä, saariseikkailuja ja yleisötapahtumia. Luontokeskuksen tilat ja näyttelyt tarjoavat hienot puitteet saarivierailulle ja saaristoluontoon tutustumiselle. Osaan näyttelytiloista on hankala kulku.

Yhteystiedot

Harakka, 00140 Helsinki Näytä esteettömyystiedot Näytä sijainti palvelukartalla

Harakan luontokeskus on avoinna toukokuusta syyskuun loppuun tiistaista sunnuntaihin klo 10-17. Maanantaisin ja juhannuksena luontokeskus on suljettu.

suomi, ruotsi
PL 58235, 00099 Helsingin kaupunki

Harakan luontokeskus
+358 9 310 31535, +358 9 310 32056

Harakan luontokeskus
+358 9 310 31535, +358 9 310 32056

Harakan luontokeskuksen tilat ja aukioloajat

Harakan luontokeskus on avoinna toukokuusta syyskuun loppuun tiistaista sunnuntaihin kello 10-17 (suljettu maanantaisin). Juhannuksena 21.6.-23.6.2024 luontokeskus on suljettu. Luontokeskuksen tiloihin on vapaa pääsy.

Avaa luontokeskuksen karttaesite ja yhteystiedot (pdf)

 

Harakan luontokeskuksen sydän on vanhaan kasarmirakennukseen kunnostettu luontotalo. Tule tutustumaan luontotalon uudistuneeseen saaristoluontonäyttelyyn ja lainaa tutkimusvälineitä saariretkelle. Luontotalo on kaikille avoin, myös luontokoulupäivien aikana.

Harakan luontokoulussa vierailevat koululuokat käyttävät luontotaloa oppimisen tukikohtana. Piipahda luontotalolla ja tutustu vesinäytteiden eliöihin. Iltapäivisin ja viikonloppuisin mikroskoopit eivät ole luontokoulukäytössä. Luontotalolta löytyy paljon kiinnostavaa tutkailtavaa kaiken ikäisille vierailijoille. Usein esillä on myös saaren kasveja.

Harakan luontokeskuksen toimisto sijaitsee luontotalolla. Kun luontokeskuksen henkilökunta ei ole ohjaamassa ryhmiä, tavoitat työntekijöitä usein luontotalon liepeiltä. 

Luontotalolla ei ole kahviota. Voit syödä omia eväitä luontotalon edustan pöytäryhmien ääressä.

Harakan luontotalo on puinen rakennus. Kuistille johtaa portaat.
Kuva: Raisa Ranta

Satutalo Vellamo on etenkin lapsille suunnattu merellinen satumaailma. Vellamossa voit tutustua Itämeren elämään ja elämyksiin leikin kautta. Pukeudu meren otusten asuihin, piipahda hietatokon pesässä, värittele lajikuvia ja levähdä hetki lukien satutalosta löytyviä kirjoja. Voit syödä Vellamon kuistin katoksen alla eväitä. Satutalo on auki luontokeskuksen aukioloaikojen mukaan, kello 10-17. 

Satutalossa on eläinasuja ja leikkimahdollisuuksia lapsille
Kuva: Mira Lainiola

Harakan lintupiilosta voit tarkkailla ympäröivän vesialueen elämää. Lintupiilo sijaitsee aivan luonnonsuojelualueen laidalla ja on hyvä tarkkailupaikka myös lintukevään seuraamiseen. Lintupiilossa on alueen lajeja esitteleviä opastauluja.

Voit vierailla lintupiilossa myös luontokeskuksen aukioloaikojen ulkopuolella. 

Nainen kiikaroi lintupiilosta viereisille kallioille
Kuva: Mira Lainiola

Harakan bunkkerirakennuksessa on esillä valokuvanäyttely: Harakka –onnellisten saari. Valokuvanäyttely kertoo puolustusvoimien kemian laboratorion värikkäästä historiasta saarella. Bunkkerin päälle on rakennettu lintu- ja maisemalava, josta avautuu hieno maisema merelle ja ympäröivään saaristoon.  Lavalle noustaan portaita pitkin.

Voit vierailla Bunkkerissa ja lintulavalla myös luontokeskuksen aukioloaikojen ulkopuolella. 

Bunkkerin sisällä on valokuvanäyttely
Kuva: Raisa Ranta
Ihminen kiikaroi lintulavalta merelle.
Kuva: Mira Lainiola

Harakan nuotiopaikka kuuluu  luontokeskuksen tiloihin. Voit lämmittää nuotiolla omia eväitä. Tuo nuotiopaikalle omat puut ja huolehdi nuotion sammumisesta tarkasti. Siivoa jälkesi huolellisesti ja kuljeta eväsroskat mukanasi mantereelle.

Tulenteko on ehdottomasti  kielletty metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana. Tarkista etukäteen varoitukset Ilmantieteenlaitoksen sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Huomaa, että lintujen pesimäaika jatkuu intensiivisenä juhannukseen asti. Myös nuotiopaikan luona hautovien lintuemojen pesimärauha tulee turvata. Voit kysyä lisätietoja nuotiopaikan käytöstä luontokeskuksen henkilökunnalta. 

 

Ihmisiä istuu penkeillä merimaiseman äärellä
Kuva: Raisa Ranta

Valleissa sijaitsevat kasematit ovat entisiä ammusvarastoja. Osa Harakan kasemateista toimii satunnaisesti näyttelytiloina. Kasematti III on läpikuljettava tunneli, jossa on esillä Visa Hietalahden pysyvä valokuvanäyttely Meren sisäiset maisemat.

Huom. Kasematti III on toistaiseksi suljettu turvallisuussyistä valaistusuudistuksen ajan. 

(Normaalisti kasematti III on auki luontokeskuksen aukioloaikojen mukaan, kello 10-17.) 

 

Ihminen seisoo oven suussa tiiliseinäisen kasematin edessä
Kuva: Raisa Ranta

Akvaariotalon murtovesiakvaarioissa on esillä levävyöhykkeiden elämää – kaloja, leviä ja äyriäisiä. Suomenlahden kalat esitellään myös oikeankokoisina näköismalleina. Voit kokeilla ongintaa kalapelin avulla - minkä laji tarttui koukkuun? Akvaariotalo on auki luontokeskuksen aukioloaikojen mukaan, kello 10-17. 

Akvaariotalo aukeaa kevätkaudella usein hieman myöhemmin kuin luontokeskuksen muut tilat, sillä murtovesiakvaariot pystytetään joka kevät uudelleen. 

Lapsi katsoo akvaariossa uivia kaloja
Kuva: Raisa Ranta

Harakan yhteysvenelaiturin vieressä sijaitsevaan rantakatokseen on koottu valokuvanäyttely. Valokuvat kertovat Harakan saaren historiasta, luonnosta ja luontokeskuksen toiminnasta.

Rantakatos on avoinna myös  luontokeskuksen aukioloaikojen ulkopuolella. 

Rantakatoksessa on istumatilaa ja valokuvanäyttely
Kuva: Mira Lainiola

Harakka on lintujen pesimäsaari

Valkoposkihanhiemo pesällään, jossa näkyy neljä munaa.
Kuva: Raisa Ranta

Lintujen pesimäaikaan 1.4.–15.8. Harakan eteläkärki on suljettu. Luonnonsuojelualue on rajattu köydellä. Linnut puolustavat pesiään ja poikasiaan pesimäaikana. Liiku saarella rauhallisesti ja vain merkittyjä polkuja pitkin. Ajoittain osia saaren reiteistä suljetaan nauhamerkinnöin. Jututa luontotalon henkilökuntaa touko-kesäkuussa ennen saarikierrosta. Heinäkuussa lintuemot ovat rauhallisia kun jälkikasvu on lentänyt pesästä. 

Luontokeskuksen järjestämä kaikille avoin toiminta 2024

Harakan luontokeskuksen retket ja tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Retkille ja tapahtumiin ei tarvitse ilmoittautua ellei tästä ole erillistä mainintaa. Suosimalla MobilePay -maksua yleisötapahtumien aikana teet yhteysveneen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) liikennöinnistä sujuvampaa. 

Saariseikkailu -retkillä tutustutaan saaristoluontoon eläytymällä ja seikkailemalla. Seikkailut on suunnattu 4–10-vuotiaille lapsille aikuisten seurassa. Saariseikkailuretket alkavat Harakan saaren laiturialueelta yhteysaluksen saavuttua Harakkaan.

Huomaa, että saarella liikutaan poluilla ja kallioilla. Lastenrattailla liikkuminen onnistuu vain hyvin rajatussa osassa saarta. Yhteysveneen kuljettaja auttaa tarvittaessa nostamaan rattaat veneeseen. Löydät Harakan retkien tapahtumatiedot tämän sivun alalaidasta, kun tarkemmat retkikuvailut on julkaistu tapahtumakalenterissa. 

Saariseikkailupäivät 2024

 • su 2.6. klo 12–14 Lasten saariseikkailu
 • su 16.6. klo 12–14 Lasten saariseikkailu
 • su 30.6. klo 12–14 Lasten saariseikkailu
 • su 14.7. klo 12–14 Lasten saariseikkailu
 • su 28.7. klo 12–14 Lasten saariseikkailu
 • su 11.8. klo 12–14 Lasten saariseikkailu
 • su 25.8. klo 12–14 Lasten saariseikkailu

Retket alkavat Harakan saaren laiturialueelta yhteysaluksen saavuttua Harakkaan. Löydät Harakan retkien tapahtumatiedot tämän sivun alalaidasta, kun tarkemmat retkikuvailut on julkaistu tapahtumakalenterissa. 

Opastetut luontoretket 2024

 • to 9.5. klo 12-14 Helatorstain kevätlinnut 
 • la 1.6. klo 14-16 Harakan saaren vastakuoriutuneet untuvikot
 • la 29.6. klo 12-14 Harakan saaristokasveja
 • su 21.7. klo 12-15 Koko perheen meribiologiaretki
 • su 4.8. klo 12-14 Loppukesän perhosia ja hyönteisiä 
 • to 12.9. klo 18-20 Kulttuuriluontoretki: historiaa ja luontoa

Harakan luontokeskus on avoinna myös viikonloppuisin. Sunnuntaisin työvuorossa oleva opas kierrättää yleisöä saarella. Opas  kertoo Harakan saaren luonnosta, luontokeskuksen toiminnasta ja antaa vinkkejä saarella retkeilyyn ja saariluonnon tutkimiseen.

 • Opastus kestää tunnin, eikä sille tarvitse ilmoittautua. 
 • Opastus alkaa luontotalon edustalta noin klo 15, yhteysveneen saavuttua saarelle.
 • Sunnuntaiopastusta ei järjestetä juhannuksena luontokeskuksen ollessa kiinni

Vuonna 2024 järjestettävät leirit

Lasten saaristoluontoleiri 9–13-vuotiaille 23.–26.7. 2024

 • Harakan luontokeskuksen nelipäiväisellä saaristoluontoleirillä  pääset heiluttamaan haavia, tiiraamaan mikroskoopilla outoja planktoneliöitä ja kulkemaan merirosvojen jalanjäljissä. 
 • Päivittäinen leiriaika on tiistaista perjantaihin klo 9.30 – 15.
 • Leirille mahtuu 15 lasta. Ilmoittautumisaika 5.4. klo 12 - 14.6. klo 20.
 • Leiri on maksuton, yhteysvenematkoja lukuun ottamatta. 
 • Tiedustelut:  pekka.paaer@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Leiritiedot ja ilmoittautuminen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Itämerileiri lukiolaisille 29.7. - 2.8.2024

 • Leirillä tutustutaan Itämereen biologisesta ja kemiallisesta näkökulmasta. Teemme tutkimusmatkan Helsingin edustalle, saamme kuulla tuoretta tietoa Itämerestä, otamme näytteitä ja tutkimme niitä tieteellisin menetelmin.
 •  Ilmoittautuminen sähköpostilla: asta.ekman@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

 Itämerileiri 2024 leirimainos (pdf, ei saavutettava)

 

Löydät Harakan tapahtumien tarkemmat tiedot tämän sivun alalaidasta, kun tapahtumailmoitukset on julkaistu tapahtumakalenteriin. Yleisötapahtumat ovat maksuttomia. 

Yleisötapahtumat 2024

 • ke 12.6. klo 14-18 Helsinki-päivän luonto- ja taidetapahtuma.  Maksuton lauttayhteys tapahtuman ajan.
 • su 1.9. klo 12-16 Koko perheen kalapäivä. Tule tutustumaan kalalajeihin, pyydyksiin sekä kalankäsittelyyn, maistiaisia unohtamatta. 

Voit tilata opastetun retken, virkistyspäivän ohjelmaa tai saariseikkailuohjauksen lasten syntymäpäiville. Löydät tästä maksullisten retkien järjestäjien yhteystietoja. Harakan luontokeskus välittää oppaiden yhteystietoja saariseikkailuretkille. Katso myös helsinkiläisille päiväkodeille ja kouluille järjestettävät maksuttomat palvelut

Luontoretket

Retkillä tutustutaan saaren kasveihin, lintuihin ja historiaan. Retken sisältöä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan. Lisätiedot ja varaukset: puh. 040 719 1908, info@yrjola.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)www.yrjola.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Hyvinvointiretket

Sopivat esim. työpaikan virkistyspäivän ohjelmaksi. Lisätiedot ja varaukset: katja@retkeilykeskeisyys.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Saariseikkailuopastukset

Sopivat lapsiryhmille aikuisten seurassa. Retkellä tutustutaan saaristoluontoon eläytymällä ja seikkailemalla. Saariseikkailuopastus soveltuu mm. lasten syntymäpäiväjuhliin. Lisätiedot ja varaukset: puh. 040 719 1908, info@yrjola.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), www.yrjola.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ruotsinkieliset retket

Ruotsinkieliset ryhmät jotka haluavat tulla retkelle Harakkaan voivat varata ruotsinkielisen teemapäivän. Maksullisen retken järjestää Naturskolan Uttern.  Lisätiedot ja varaukset: luontokouluopettaja Pia Bäckman, puh. 050 462 9947, naturskolanuttern@naturochmiljo.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) 

Tutustu Harakan saareen luontoretkikohteena

Lapset kulkevat pitkospuuta pitkin lammelle reput selässä
Kuva: Mira Lainiola

Tervetuloa retkelle Harakan saarelle! Tutustu tarkemmin Harakan luontoon ja reitteihin saarikohdesivulla. 

Harakan saari luontokohteena

Luontokeskus somessa

Huuhkaja istuu puussa
Kuva: Raisa Ranta

Päivitämme sometilejämme etenkin toimintakauden aikana. Seuraa somessa saariluonnon ja luontokeskuksen ajankohtaisia asioita.

Harakan luontokeskus Instagramissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Harakan luontokeskus Facebookissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Sijainti

Harakka, 00140 Helsinki
Sijainti kartalla - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Reitti pääsisäänkäynnille

 • Kulkureitti sisäänkäynnille on opastettu, epätasainen ja kapea.
 • Kulkureitillä on jyrkkä mäki.
 • Kulkureitillä on vähintään 4 porrasaskelmaa.

Pääsisäänkäynti

 • Sisäänkäynti erottuu selkeästi.
 • Sisäänkäynnin yhteydessä on vähintään 4 kääntyvää porrasaskelmaa, jossa on käsijohteet molemmilla puolilla.
 • Sisäänkäynnin ovet erottuvat selkeästi. Oven ulkopuolella on riittävästi vapaata tilaa liikkumiselle esim. pyörätuolin kanssa. Ovi avautuu käsin helposti.
 • Sisäänkäynnin yhteydessä on yli 2 cm korkeita kynnyksiä.

Sisätilat

 • Toimipiste sijaitsee samassa kerroksessa kuin sisäänkäynti.
 • Tilassa on yli 2 cm korkeita kynnyksiä.
 • Tilan keskeisillä kulkureiteillä on 1 porrasaskelma.
 • Sisätilojen ovet eivät erotu selkeästi seinästä.
 • Toimipisteessä on esteetön wc.

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/harakka.