Ilmari – ilmastoviisas liikkuja

Ilmari – ilmastoviisas liikkuja on osa Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden järjestämää liikenteen ympäristökasvatustoimintaa. Toiminnan tavoitteena on rohkaista lapsia ja nuoria kestävään liikkumiseen.
Lapsia rannalla

Ilmansuojelijat-peli koulujen käyttöön

Ilmansuojelijat-peli on kehitetty osana Ilmari-projektia, ja se on suunnattu 5.–9.-luokkalaisille. Peliä voi hyödyntää esimerkiksi osana ympäristöopin, elämänkatsomustiedon, biologian ja maantiedon opintoja. Pelissä käsitellään kestävää kehitystä ja ilmastonmuutosta liikenteen näkökulmasta. Peliä voi käyttää ilmiöpohjaisen oppimisen työkaluna.  

Pelissä oppilaat oppivat liikenteen vaikutuksista niin paikallisella kuin globaalilla tasolla. Paikallisesti liikenne on merkittävin melun ja ilmansaasteiden lähde, ja globaalilla tasolla liikenteellä on suuri vaikutus maailman ilmastopäästöihin.  

Pelin tarkoitus on saada oppilaat miettimään liikenteen vaikutusta paitsi ilmastonmuutokseen ja ilmanlaatuun, myös ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Peliä pelataan osittain koulun lähiympäristössä, jotta oppilaat pääsevät näkemään liikenteen tuomat haasteet omassa elinympäristössään omia aistejaan hyödyntäen.  

Pelin päätteeksi oppilailla on hyvä käsitys liikkumisen ilmastopäästöistä ja ympäristövaikutuksista sekä kestävän liikkumisen hyödyistä.  

Pelit ja muut materiaalit

Täältä löydät Ilmari – ilmastoviisas liikkuja -toiminnan materiaaleja opettajien ja kasvattajien vapaasti hyödynnettäväksi.

Ilmansuojelijat-peli

Pelin kesto: noin 75 minuuttia
Kohderyhmä: 5.-6. luokkalaiset
Teemat: ilmansuojelu, ilmastonmuutos, kestävä kehitys, liikenne 

OPS:n tavoitteet, joihin peli liittyy: 
Ympäristöoppi: S6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen 
Elämänkatsomus: S4 Luonto ja kestävä tulevaisuus

Ohjeet Ilmastonsuojelijat-pelin lataamiseen ja pelaamiseen (pdf)

Video(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

1:41 minuutin pituinen hauska animaatio kestävästä liikkumisesta. Animaatio sopii esimerkiksi lyhyeksi introksi kestävän liikkumisen oppitunnille, tai ihan vain näytettäväksi sellaisenaan ja herättämään keskustelua liikkumisvalinnoista. Videolla käsitellään muun muassa sitä, miten ilmastonmuutosta voi hillitä omilla liikkumisvalinnoilla ja mitä muuta hyötyä on kestävistä kulkutavoista, kuten kävelystä, pyöräilystä ja joukkoliikenteen käytöstä, kuin pienet päästöt. 

Liikenteen ympäristökasvatus Helsingissä 

Ilmari – ilmastoviisas liikkuja -hanke sai Traficomin (Liikenne- ja viestintäviraston) liikkumisen ohjauksen valtionavustusta vuodelle 2023. Hankkeen aikana Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut järjesti työpajoja 5.–6. luokkalaisille. Työpajoissa oppilaat tutustuivat liikenteen ympäristövaikutuksiin ja kestävään liikkumiseen toiminnallisen ohjauksen kautta.  

Työpajoissa hyödynnettiin Helsingin yliopiston hankkeelle lainaamia MegaSense-ilmanlaatusensoreita. 

Työpajojen sisältöjä käsitellään myös Ilmansuojelijat-pelissä, joka on kaikkien helsinkiläisten opettajien vapaasti käytettävissä myös hankekauden jälkeen. Peliä voi pelata Seppo-alustalla. 

 

Ilmari oli mukana Auton vapaapäivässä Kansalaistorilla syyskuussa 2023. Kuva: Vesa Laitinen
Ilmari oli mukana Auton vapaapäivässä Kansalaistorilla syyskuussa 2023. Kuva: Vesa Laitinen

Koulu- ja harrastusmatkaliikkuminen

Koulu- ja harrastusmatkaliikkuminen on tärkeää paitsi ympäristön, myös lasten ja nuorten terveyden näkökulmasta. Lasten liikuntasuositus on 1–2 tuntia päivässä, mutta vain noin kolmasosa peruskouluikäisistä liikkuu riittävästi. 

Neljä hyvää syytä kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan lihasvoimin: 

  1. Kävely, pyöräily ja esimerkiksi potkulautailu auttavat pysymään terveenä 
  2. Liikkuminen piristää mieltä ja auttaa keskittymään 
  3. Kunto nousee ja jaksaa paremmin 
  4. Liikkumisen päästöt vähenevät!

Vinkit kestävään liikkumiseen

Kestävä liikkuminen on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa. Alla muutamia helppoja vinkkejä siihen, miten voit tehdä kestäviä liikkumisvalintoja arjessasi.

Kulkutapa määränpäähän kannattaa valita tilannekohtaisesti, huomioiden vaihtoehtojen hyödyt ja haitat. Ratkaisevia tekijöitä voivat olla muun muassa matkan pituus, sääolosuhteet sekä tavaroiden ja henkilöiden kuljetustarve. Kävely ja pyöräily ovat ympäristöystävällinen ja terveyttä edistävä liikkumisvalinta. Tiesitkö, että kaupungissa lyhyillä matkoilla pyörä on myös tutkitusti nopein kulkupeli? 

Aina ei välttämättä kannata taittaa koko matkaa yhdellä kulkupelillä, vaan yhdistää reitille kävelyä, pyöräilyä tai joukkoliikennettä. Kun auton jättää liityntäpysäköintipaikalle, välttyy kaupungin ruuhkilta ja parkkipaikan metsästämiseltä. Pyöräilyn ja kävelyn yhdistäminen matkaan lisää tärkeää arkiliikuntaa päivään. 

Jos liikkuminen vaati oman auton käyttöä, kannattaa tarjota kyytiä samalla muille samaan määränpäähän liikkuville. Vanhempien aikaa säästyy, kun lasten kyyditseminen pidemmän matkan päähän harrastuksiin toteutetaan kimppakyydeillä. Pidemmille välimatkoille voi kyytiä tarjota myös somessa erilaisissa kimppakyytiryhmissä. 

Omaa ja perheen liikkumista kannattaa suunnitella siten, että samalle reitille pyrkii yhdistämään useamman autolla matkustamista vaativan tehtävän suorittamisen. Esimerkiksi kaupassa tai jumpassa kannattaa poiketa töistä tai koulusta kotiin tullessa sen sijaan, että illalla lähtisi uudestaan autolla liikkeelle. 

Fiksun liikkujan valinta on myös jättää matka tekemättä ja hyödyntää esimerkiksi etätyömahdollisuuksia ja etäpalavereita! 

Ota yhteyttä

Milla Susi
ympäristöasiantuntija 
milla.susi@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) 
puh. 040 685 0953

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/ilmari.