Kanat kaupungissa

Kanat ovat mukavia lemmikkejä erityisesti kesällä. Kanojen hoito vaatii kuitenkin jatkuvaa huolenpitoa, eikä niitä tulisi ottaa hetken mielijohteesta.

Tällä sivulla

Kanoja Fallkullan kotieläintilalla. Kuva: Anna-Mari Sookari
Kanoja Fallkullan kotieläintilalla. Kuva: Anna-Mari Sookari

Valmistaudu kanojen pitoon

Kanojen hankinnasta kiinnostuneen on tärkeää perehtyä kanojen hyvinvoinnin edellytyksiin niin hoidon kuin pitopaikan suhteen. Lisäksi kanojen pidolle on asetettu lainsäädännössä vaatimuksia, sillä ne luokitellaan tuotantoeläimiksi.

Ennen kesäkanalan perustamista kannattaa keskustella suunnitelmasta naapurustossa: Kukko on äänekäs eläin, jonka hankintaa tiivisti asutulle taajama-alueelle tulee harkita tarkoin. Kanala voi houkuttaa haittaeläimiä, joiden torjunnasta tulee huolehtia esimerkiksi laittamalla tarhaan riittävän tiheä verkko ja säilyttämällä rehu asianmukaisesti.

Kesäkanalan pitäjän ilmoitukset

Helsinkiläisten kesäkanaloiden pitäjien tulee tehdä ilmoitus eläintenpidosta Ruokavirastoon, jonne rekisteröidään myös eläinten pitopaikka. Mahdollinen alkutuotantoilmoitus ja ilmoitus kanojen pitämisestä ulkotarhassa ulkonapitokieltoaikana tehdään Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen elintarviketurvallisuusyksikköön.

Ilmoittaudu eläintenpitäjäksi ja rekisteröi eläinten pitopaikka

Kesäkanaloiden pitäjien tulee ilmoittautua eläintenpitäjiksi ja rekisteröidä eläinten pitopaikka. Ilmoituslomakkeet löytyvät Ruokaviraston internetsivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).  Täytetyt lomakkeet voi lähettää postitse Itä-Uudenmaan maaseutuhallinnon Porvoon toimistoon osoitteeseen Piispankatu 38 A, 06100 Porvoo tai sähköpostilla maaseututoimi@loviisa.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman). Asiasta voi tiedustella puhelimitse numeroista 0440 555 824 ja 044 405 5525.  

Tee alkutuotantoilmoitus

Jos kananmunia myydään tai niitä luovutetaan käytettäväksi muualla kuin omassa kotitaloudessa, tulee kanalan pitäjän tehdä alkutuotantoilmoitus Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen elintarviketurvallisuusyksikköön. Pääsääntöisesti kesäkanojen pitopaikat ovat kuitenkin kooltaan niin pieniä ja toiminta kausiluontoista, ettei ilmoitusta ole edellytetty.

Ilmoitus alkutuotannosta

Ilmoita kanojen pitämisestä ulkotarhassa kieltoaikana

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi maa- ja metsätalousministeriö edellyttää, että siipikarja tulee 8.2.–31.5. pitää joko sisätiloissa tai suojata niiden ulkoilualue kauttaaltaan esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla. Jos kanoja haluaa ulkonapitokieltoaikana pitää ulkotarhassa, tulee siitä tehdä ilmoitus valvontaeläinlääkärille Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen elintarviketurvallisuusyksikköön.

Ilmoituslomake siipikarjan tai muiden lintujen ulkonapidosta (Word)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Valvontaeläinlääkärin yhteystiedot
ma - pe klo 9-10
puh. 09 310 31531 
kymp.elainsuojelu@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)