Loukkaantuneet ja kuolleet eläimet

Miten toimia, jos kohtaat avun tarpeessa olevan tai kuolleen luonnonvaraisen eläimen.

Pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö

Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö auttaa pulaan joutuneita lemmikki- ja tuotantoeläimiä Helsingin alueella. Luonnonvaraisten eläinten suhteen eläinpelastusyksikkö hoitaa vain tilanteet, joissa eläin aiheuttaa ihmisille vaaraa tai suurta haittaa, tai eläintä ei ole mahdollista pelastaa omin avuin ja ilman apuvälineitä. Luonnonvaraisista eläimistä tulee olla yhteydessä hätänumeroon 112.

Villieläinsairaala

Korkeasaaren Palosaaressa toimii villieläinsairaala. Sairaala ottaa vastaan avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä. Jos löydät luonnosta eläimen, tarkista ensin, tarvitseeko se todella apua. Esimerkiksi pienet oravanpoikaset, nuoret lokit ja yksinäiset jäniksenpojat tarvitsevat vain harvoin ihmisen apua. Kun tiedät eläimen tarvitsevan apua, voit lukea villieläinsairaalan sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ohjeita eläimen kiinniottoon, ensiapuun ja kotihoitoon.

Ennen eläimen tuontia on hyvä ilmoittaa tulevasta potilaasta.

Loukkaantuneet luonnonvaraiset eläimet

Korkeasaaren eläintarha tarjoaa luonnonvaraisten loukkaantuneiden eläinten hoitoa. Kuntoutetut eläimet vapautetaan takaisin luontoon. Hoitoa tarvitsevia luonnonvaraisia eläimiä otetaan vastaan joka päivä eläintarhan aukioloaikana.

Korkeasaaren eläintarha ei pysty noutamaan eläimiä. Eläinten toimittamisesta hoitoon tulee sopia puhelimitse luonnonvaraishoitolan henkilökunnan kanssa. 

Kuolleet luonnonvaraiset eläimet

Kuolleet pienet luonnonvaraiset eläimet voi tarvittaessa hävittää sekajätteen mukana. Suurikokoisista kuolleista luonnonvaraisista eläimistä voi tarvittaessa ilmoittaa Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäreille puh. 09 310 52434, 09 310 20943, 09 310 32076, 09 31037761 tai 09 310 52720, sähköposti kymp.elainsuojelu@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)Valvontaeläinlääkärit ovat tavoitettavissa arkipäivisin. 

Kuolleen eläimen voi tarvittaessa lähettää tutkittavaksi Ruokavirastoon. Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta: Luonnonvaraiset eläimet(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Mikäli kuolleita eläimiä on samalla alueella paljon, on syytä olla yhteydessä Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäriin, joka arvioi, voiko kyseessä olla tarttuva eläintauti.