Vieraslajit

Vieraslajit ovat tietylle alueelle kuulumattomia eliölajeja, joiden leviämistä ihmiset ovat tietoisesti tai epähuomiossa edesauttaneet. Torjumme haitallisten kasvi- ja eläinlajien leviämistä eri tavoin.
Villikani tunnetaan myös citykanina. Kuva: Päivi Leikas
Villikani tunnetaan myös citykanina. Kuva: Päivi Leikas

Näin torjumme haitallisia vieraslajeja

Tavoitteenamme on rajoittaa haitallisten vieraslajien aiheuttamia haittoja Helsingin luonnolle ja kaupunkilaisten hyvinvoinnille sekä ehkäistä vieraslajien leviämistä muualle Suomeen. Torjumme vieraslajeja suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti, ja meillä on ajantasainen paikkatietopohjainen vieraslajitietokanta. Pyrimme myös lisäämään tietoisuutta vieraslajeista ja siten vähentämään niiden aiheuttamia haittoja. Huomioimme vieraslajit myös rakentamisessa: kun siirrämme maata, olemme tarkkoja siitä, ettei mukana siirry vieraslajeja.

Erilaisia vieraslajeja

Torjuttavat vieraslajit on määritelty vieraslajilaissa. Helsingissä tavattavista vieraslajeista haitallisimmiksi ovat osoittautuneet jättiputket, jättipalsami, kurtturuusu, lupiini ja isot tattaret. Näitä olemme torjuneet jo useiden vuosien ajan arvokkailla luontokohteilla, puistojen ja muiden viheralueiden hoitotöiden yhteydessä sekä talkoilla.  

Eläimistä haitallisimpia vieraslajeja ovat minkki, supikoira, villikani ja espanjansiruetana. Niitä torjumme erilaisin menetelmin ympäristöstä ja vuodenajasta riippuen. Torjumme vieraslajeja eläinsuojelunäkökulmat huomioiden.

Osallistu vieraslajien torjuntaan

On tärkeää, että asukkaat eivät edesauta haitallisten lajien leviämistä. Huolehdithan siis siitä, ettei vieraslajeja, kuten aiemmin yleisinä kasvatettuja koristekasveja kuten kurtturuusua, komealupiinia tai jättiputkia kasva esimerkiksi omalla pihallasi tai viljelyspalstallasi.

Esimerkiksi espanjansiruetana ja villikani ovat monelle kotipuutarhurille tuttuja tihulaisia. Tuemme asukkaita vieraslajien torjunnassa muun muassa jakamalla tietoa aiheen tiimoilta. Eläinsuojelulain mukaan eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä, ja tämä koskee myös selkärangattomia ja haittaeläimeksi katsottuja lajeja.

Hyviä ohjeita vieraslajien tunnistamiseen ja torjuntaan löytyy Vieraslajit.fi-sivustolta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Talkoilla vieraslajien kimppuun

Voit myös osallistua vieraslajien torjuntatalkoisiin tai järjestää omat talkoot – saat talkoisiin neuvoja ja apua kaupungilta. Talkoissa torjutaan yleensä vieraskasveja, mutta niitä on järjestetty myös muun muassa espanjansiruetanan torjumiseksi. Tarkempia tietoja löydät vapaaehtoistoiminnan verkkosivuilta. 

Osallistu vieraslajitalkoisiin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)