Tiedote kevään 2024 yo-kirjoituksiin osallistuville

Sairastuminen ja kokeesta poisjääminen

Kokeeseen ei tule osallistua sairaana. Sairastumisen välttämiseksi on suositeltavaa välttää ylimääräisiä kontakteja ennen koepäivää.

Jos et osallistu kokeeseen, ilmoita poisjäännistä apulaisrehtori Jami Koposelle (jami.koponen@edu.hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman))

 

Mitä kokeeseen otetaan mukaan? 

 • Kannettava tietokone ja virtalähde
 • Langalliset kuulokkeet (kuulokkeissa ei saa olla langatonta ominaisuutta!)
 • Tarvitsemasi lisälaitteet
  • langallinen hiiri ja/tai näppäimistö
  • usb-ethernet-adapteri
  • usb-toistin (hubi)
 • Muistiinpanovälineet (lyijykynä, kumi, viivoitin, harppi tms.)
 • Henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti tai henkilökortti)
 • Eväät läpinäkyvissä pakkauksissa tai pusseissa (irrota etiketit ja teippaa mahdolliset tekstit valmiiksi kotona)
 • Tarvitsemasi resepti- ja käsikauppalääkkeet
 • Sairauden hoitoon tai vammaisuuteen liittyvät välttämättömät välineet (esim. kuulokoje, verensokerimittari). Langattomasti toimivista elektronisista laitteista sovittava erikseen apulaisrehtorin kanssa.
 • Tarvitsemasi henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tarvikkeet, esim. kuukautissuojat, kasvomaskit, käsidesi
 • Tarvitsemasi apuvälineet (sallittuja ovat suurennuslasi, lisävalaisin, värillinen viivain tai kalvo)

 

Mitä koetilaan ei saa ottaa mukaan? 

 • Ei matkapuhelimia tai muita elektronisia laitteita, kuten älykelloja
 • Ei laitteita, joissa on mahdollisuus langattomaan käyttöön. Koetilaan vietävässä lisälaitteessa ei saa olla minkäänlaista langatonta ominaisuutta (bluetooth tms.), vaikka sen pystyisi kytkemään myös langallisesti.
 • Ei taulukkokirjoja tai laskimia
 • Ei omia muistiinpanopapereita tai nenäliinoja
 • Ei eväskääreitä, pakkauksia tai pulloja, joissa on tekstiä
 • Ei vaatteita tai tavaroita, joissa on kokelaan koesuoritusta edistäviä tekstejä tai muita tietoja. Vaatteissa olevat tuotemerkit, kuten ”Nike” ”Adidas” jne. ovat sallittuja. Abi- ja sibishupparit ovat sallittuja. Tietokoneissa olevia kiinteitä tekstejä ei tarvitse poistaa tai peittää.
 • Ei penaaleja, laukkuja, kasseja, tietokoneen suojakoteloita tai päällysvaatteita   
 • Ei lompakoita, arvotavaroita tms. ylimääräistä. Arvotavarat tulee viedä omaan lokeroon. Lokeron tai kodin avaimen voi viedä koetilaan.

   

Lainavälineet

Kokeessa tulee olla mukana oma tietokone ja siihen liittyvät lisälaitteet. Lainalaitteita on mahdollista saada vain hyvästä syystä ja niistä on sovittava etukäteen lehtori Päivi Mattilan kanssa. 

 

Koulun tarjoamat eväät koepäivinä

Koulu tarjoaa koepäivinä kevyet eväät, jotka voi noutaa ennen kokeen alkua kouluravintolasta. Tarjolla on vaihdellen leipää, karjalanpiirakoita, leikkeleitä, jugurttia, mehua tms. Myös erityisruokavaliot on huomioita.

 

Saapuminen koululle 

Saavu koululle koepäivänä klo 8.15 mennessä. Sisäänkäynti on B-portaan ovesta.

Jätä päällysvaatteesi naulakkoon tai lokeroon. Käy hakemassa koulun tarjoamat eväät sekä tarjotin ruokalasta. Asettele evääsi ja tavarasi tarjottimelle niin, että voit helposti näyttää niitä koetilan ovella, jossa tavarat tarkistetaan. Tarkistamisen helpottamiseksi asettele omat evääsi läpinäkyviin pusseihin tai rasioihin.

Siirry viipymättä sinulle osoitettuun koetilaan (juhlasali tai 5. kerros). Lista koetiloista on B-aulan portaikon seinällä. Koetila voi vaihdella eri koepäivinä.

Näet oman paikkanumerosi eväiden tarkistuksen jälkeen koetilan seinällä olevasta listasta. Pyydä tarvittaessa apua valvojilta. 

Siirry omalle paikallesi, kytke tietokoneesi virtajohto ja ethernet-kaapeli, buuttaa se pöydälle jaetulta tikulta ja jää odottamaan ohjeita kokeen alkamisesta.

Pöydälle jaettuihin muistiinpanopapereihin (konsepteihin) tai tietokoneen apuohjelmiin ei saa kirjoittaa mitään ennen kokeen alkua.

Koe alkaa tasan klo 9.00. Mikäli saavut myöhässä koululle, koeaikaasi ei pidennetä.

 

Kokeen aikana 

Varmista heti kokeen alussa, että valitset oikean kokeen ja tason. Viittaa heti valvoja paikalle, jos huomaat valinneesi väärän kokeen.

Mikäli haluat mennä wc:hen, nosta kätesi ylös ja odota, että saat valvojalta luvan lähteä. Pimennä Wc-käynnin ajaksi tietokoneesi ruutu klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevaa lukon kuvaa.

Mikäli koejärjestelmään tulee jokin häiriö tai sinulla on jokin muu ongelma, viittaa valvoja paikalle. Mikäli tekninen häiriö ei johdu kokelaasta, selvittämiseen käytetty aika pidentää koeaikaa. 

Vilppi tai koetilaisuuden häirintä aiheuttaa kokelaan kaikkien kyseisen tutkintokerran kokeiden hylkäämisen. Vilppiä on esimerkiksi matkapuhelimen tuominen koetilaan tai kokeeseen kuulumattomien aineistojen käyttäminen tai käytön yrittäminen.

 

Poistuminen koetilasta ja koululta 

Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 12.

Kun olet valmis päättämään kokeesi, odota sopivaa hetkeä, jotta valvojan pöydälle ei synny ruuhkaa.

Ennen poistumista klikkaa “päätä koe”. Ennen kuin päätät kokeen, lue vielä kerran kokeen ohje ja tarkista, että olet vastannut kaikkiin kysymyksiin. Kirjoita käyttämiisi luonnospapereihin koko nimesi ja allekirjoitus. 

Palauta muistitikku ja kaikki paperit I-valvojalle. Jätä lainavälineet paikallesi. 

Palauta tarjotin ruokalaan.

 

Kokeen alustavat ja lopulliset pisteet

Opettajat tekevät kokeen alustavan arvioinnin kahden viikon kuluessa kokeesta. Pisteet tulevat näkyviin Wilmaan viimeistään tästä seuraavana arkipäivänä . Äidinkielen lukutaidon kokeen pisteet näkyvät Wilmassa viimeistään 13.4.

Kokeen lopullinen pistemäärä ja yo-kokeen arvosana julkaistaan 14.5. Tiedot tulevat näkyville Wilmaan aamupäivän aikana. Arvostellut koesuoritukset ovat nähtävissä Oma Opintopolku -verkkopalvelussa 15.5. alkaen.