Nästa hösts förstaklassare anmäler sig till skolan i januari

Läroplikten för barn födda 2016 börjar i augusti 2023. Anmälan till skolan sker antingen elektroniskt eller genom besök på skolan. Vi har skickat guiden Välkommen till skolan till nästa hösts förstaklassare i slutet av oktober 2022. Guiden innehåller ingående information om skolstarten. Information om skolstarten finns också på edu.hel.fi/valkommentillskolan
Tervetuloa kouluun -oppaan kansi suomeksi ja ruotsiksi

Information om närskolan i meddelandet om läroplikt och på asti.hel.fi

Barnets närskola anges i meddelandet om läroplikt som skickas hem per post och på asti.hel.fi 9–29.1.2023 efter inloggning. Postningen av meddelandena om läroplikt till barnens hemadresser inleds 4.1.2023.

Anmälan till skolan sker i första hand elektroniskt

Vårdnadshavare kan anmäla sitt barn till den finsk- eller svenskspråkiga närskolan 9–29.1.2023 på asti.hel.fi(Länk leder till extern tjänst). Tjänsten fungerar på finska, svenska och engelska. Dessutom kan familjer med barn i språkbadsundervisning anmäla sitt barn till språkbadsskolan enligt lärstigen. Om barnet anmäls till en skola med ett annat språk än modersmålet ska barnets alla vårdnadshavare ge sitt samtycke till detta i Asti senast 29.1.2023.

Vårdnadshavare kan också anmäla sitt barn till skolan genom att besöka skolan onsdagen 25.1.2023 kl. 8.00–10.00. Om en skola har fler än ett verksamhetsställe, sker anmälan vid huvudskolan. Även på skolan görs anmälan i första hand på asti.hel.fi. För att kunna anmäla barnet till skolan ska vårdnadshavaren ta med sig barnets meddelande om läroplikt och identifieringsverktyg (t.ex. nätbankskoder) till skolan.

I vissa fall kan du endast anmäla ditt barn i skolan: till exempel om barnet ska börja skolan ett år senare eller om barnet har beviljats förlängd läroplikt. Om barnet söker in till någon annan skola än sin närskola, ska anmälan göras på den skola som barnet vill söka till.

Anmälan till intensifierad, engelskspråkig eller omfattande tvåspråkig undervisning görs med en separat blankett 9–29.1.2023. Blanketten finns på edu.hel.fi/valkommentillskolan.

Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolbarn

I Helsingfors anordnas eftermiddagsverksamhet efter skoldagen för elever i årskurserna 1 och 2 samt för elever med särskilda behov. Verksamheten innebär övervakade och handledda fritidsaktiviteter för barn. Barnen har möjlighet att leka på egen hand, röra på sig, spela, vistas utomhus, träffa vänner, koppla av och delta i handledda aktiviteter inomhus och utomhus. Ansökningstiden för eftermiddagsverksamheten för skolbarn är 6.3–1.5.2023. Besluten skickas hem per post senast i början av juli. Mer information finns på hel.fi/eftisverksamhet.

Morgonverksamhet före grundläggande utbildning ordnas i skolor för eleverna i årskurs 1 och 2 samt för eleverna med särskilda behov i årskurs 3 och 4. Anmälan till morgonverksamheten görs via systemet Wilma i augusti 2023 när skolan börjar. Inget separat beslut fattas om morgonverksamheten, bara anmälan behövs. Skolorna informerar i augusti om arrangemangen för morgonverksamheten. Mer information finns på hel.fi/morgonverksamhet.

I höst börjar ungefär 6 400 barn i skolan i Helsingfors

Den första skoldagen för läsåret 2023–2024 är torsdag 10.8.2023 vid finsk- och svenskspråkiga grundskolor. Hela läsårets arbetstider och lov finns på https://www.hel.fi/sv/fostran-och-utbildning/lov-och-arbetstider-i-skolorna-och-laroanstalterna.  

Kontakta rådgivningen för mer information

Fostrans- och utbildningssektorns rådgivning ger dig hjälp i alla frågor kring skolanmälan, tfn 09 310 44986 (finska) öppen på vardagar kl. 10.00–12.00 och 13.00–15.00. Hjälp med den elektroniska anmälan, tfn 09 310 88800 (finska) på vardagar kl. 8.00–18.00.