Fullmäktige godkände allmänna principer för utarrenderingen av bostadstomter och tomter som betjänar boendet

Helsingfors Stadsfullmäktige godkände på sitt sammanträde 2 februari allmänna principer som ska iakttas då arrendet fastställs för bostadstomter.
Kuvituskuva Jätkäsaaresta. Kuvaaja: Antti Pulkkinen

Helsingfors Stadsfullmäktige godkände på sitt sammanträde 2 februari allmänna principer som ska iakttas då arrendet fastställs för bostadstomter och tomter som betjänar boendet. Dessutom godkände fullmäktige en detaljplaneändring för Lekgränden i Gårdsbacka och behandlade gruppmotion av SDP:s fullmäktigegrupp.

Helsingfors stad är Finlands främsta överlåtare av bostadstomter. Vid utgången av 2020 hade staden cirka 8 850 giltiga arrendeavtal, varav cirka 5 900 var långfristiga arrendeavtal för bostadstomter.

Staden har inte tidigare haft några omfattande allmänna principer för utarrendering av bostadstomter. Principerna som nu fastställdes innebär betydande ändringar i nuvarande praxis för utarrenderingen av bostadstomter.

I fortsättningen fastställs arrendet för bostadstomter enligt tomtens marknadsvärde samt tomtens användningssyfte och byggrätt. Då arrendet fastställs är avkastningsmålet 3,5 procent för bostadstomter vars arrendeavtal är nya eller ska förnyas och innehåller villkor för nivåjustering av arrendet. Avkastningsmålet för övriga bostadstomter är 4 procent. Avkastningsmålet för tomter som betjänar boendet är 5 procent.

Arrendetiden i arrendeavtal för bostadstomter som överlåts för nybyggnad är i fortsättningen minst cirka 80 år. Arrendet för bostadstomter binds till levnadskostnadsindex. Utöver en justering av arrende baserat på levnadskostnadsindex justeras arrendet tre gånger under arrendeperioden, med cirka 20 års mellanrum.
Beslutet påverkar inte de gällande arrendeavtalen under arrendeperioden, utan det tillämpas endast på nya arrendeavtal för bostadstomter.

Kompletteringsbygge på Lekgränden i Gårdsbacka

Stadsfullmäktige godkände en detaljplaneändring för Lekgränden i Gårdsbacka i Mellungsby. Detaljplanelösningen gör det möjligt att bygga två bostadshus i åtta våningar på det nuvarande parkeringsområdet vid Lekgränden 5.

Tomten är en del av ett grönt och öppet område med flervåningshus som byggdes på 1960-1970-talen norr om Gårdsbacka centrum. Under de senaste tio åren har området kompletterats med enskilda byggprojekt. I och med detaljplaneändringen som nu godkändes får området ca 100–125 nya invånare.

Dessutom behandlade fullmäktige en gruppmotion av SDP:s fullmäktigegrupp om ett återhämtningsprogram efter covid-pandemin.

Stadsfullmäktiges alla beslut från sammanträdet kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden. Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsfullmäktiges protokoll kan läsas här.

Bild: Antti Pulkkinen