Esplanadestradens sommar drar igång den 16 maj – under sommaren bjuds det på ett brett utbud av musik, dans och cirkus

Esplanadestraden står i centrum för Helsingfors sommar, och även i år kan vi se fram emot ett fantastiskt mångsidigt utbud. På programmet står nästan 250 föreställningar för alla åldrar ända till den 31 augusti. Under sommaren får vi se bland andra Arja Saijonmaa, Samae Koskinen och Paleface på Esplanadestraden. Alla evenemang är avgiftsfria.
Sommarens centrum i Helsingfors är Esplanadsestraden. Bild: Jussi Hellsten
Sommarens centrum i Helsingfors är Esplanadsestraden. Bild: Jussi Hellsten

Esplanadestradens öppningskonsert torsdagen den 16 maj inleder en mångsidig kultursommar alldeles i centrum av Helsingfors. I sommar får vi se och höra jazz, folkmusik, pop, etno, rock, klassiskt, dans och cirkus på Esplanadestraden. I juli och augusti ordnas de populära temaveckorna Jazz-Espa och Etno-Espa, och under sommaren får vi också ta del av Försvarsmaktens musikkårers serie MIL-Espa, som inleds fredagen den 24 maj med flygvapnets Big Band och Sami Pitkämös Ray Charles-tributekonsert. Till sommarens program hör som vanligt också konserter under Helsingforsdagen och Konstens natt.

Under Open Stage-konserterna, som börjar fredagen den 17 maj, uppträder passionerade amatörer eller artister som ännu väntar på sitt genombrott. Under sommaren uppträder totalt 49 artister eller grupper på Open Stage, bland andra proggbandet Overhead den 6 juni samt Elias Nieminen Ensemble, som kombinerar klassisk och lätt musik, den 11 juli.

Under öppningen torsdagen den 16 maj kl. 17 får vi höra indie-elektropopartisten Iris Kukka, munspelskvartetten Sväng och jazzsångerskan Anna Inginmaa.

I juni får vi ta del av konserter med bland andra Arja Saijonmaa, Meta4 och Samae Koskinen

I juni får vi höra heta internationella rytmer på Esplanadestraden, då fusionsbandet Calle Mambo från Chile stiger upp på scenen (7.6). Under midsommarveckan uppträder den finländska musikhimlens fixstjärna Arja Saijonmaa (19.6) för första gången på Esplanadestraden, och Fölisöstiftelsen bjuder på folkdans och folkmusik. Samae Koskinen, som precis gett ut en ny skiva, uppträder på Esplanadestraden den 14 juni, och samma dag blir det punkrock i parken med Tumppi VaronenKirsi Poutanen bjuder på en annan slags stämning med vemodig fado (28.6) och legendariska Meta4 stillar hungern efter klassisk musik (2.6).

I juli går bland andra Paleface, Jaakko Ryhänen och Jyrki Anttila upp på scenen

I juli underhåller Paleface och Laulava Unioni (12.7), och Knucklebone Oscar rockar loss. I juli bidrar också det internationella seglingsevenemanget Tall Ships Races med program på Esplanadestraden. En av säsongens intressantaste sessioner är kungsbasen Jaakko Ryhänens lekfulla mästarkurs i sång, där tenoren Jyrki Anttila skiner som stjärnelev (17.7). I mitten av månaden får alla vara med och sjunga, då Sulasol ställer till med allsång (15.7). Teijo Lindström uppträder för alla vänner av tango (24.7), och för den som är intresserad av indiepop bjuder estraden på Satu Lii (19.7).

I augusti är det dags för Jazz-Espa och Etno-Espa

Under den första halvan av augusti tar festivalen Jazz-Espa över scenen 29.7–3.8 och Etno-Espa 5–15.8. I festivalernas program hittar vi bland annat Selma Savolainen med gruppen Horror Vacui, som är kända för sin jazz i mörka toner, samt Suõmmkar som sjunger på skoltsamiska och iranska Mehrnoosh. Under Konstens natt får vi se Vilma Jää, som nyligen belönats med en Etno-Emma. I slutet av augusti uppträder Liisa Akimof (30.8) och Leija Lautamaja (31.8).

Barnfamiljer kan bland annat träffa Arne Alligator samt Mimi och Kuku på Esplanadestraden.

Barnfamiljer har beaktats i Esplanadestradens program under hela sommaren. I maj får vi se Simon Circus cirkusföreställning We Are the Champions, som underhållit publik över hela Europa (19.5). I juni kommer superpopulära Arne Alligator (16.6) för att roa barnen. I juli utlovas Sibelius för barn som framförs av cellisten Jussi Makkonen (1.7), och lördagen den 27 juli stiger favoriterna Mimi och Kuku upp på scenen. I augusti får familjens yngsta bland annat lyssna på Helsingfors polismusikkårs barnmusikgrupp Nallekopla (28.8).

Sommaren på Esplanadestraden avslutas den 31 augusti. Information om alla sommarens evenemang läggs upp på www.espanlava.fi(Länk leder till extern tjänst).