Eftermiddagsverksamhet för skolelever startar i ett flertal lekparker tack vare brett samarbete

Familjerna har aktivt ansökt om platser inom den eftermiddagsverksamhet som regleras i lagen om grundläggande utbildning och ett stort antal sökande har också redan fått en plats.
Leikkipuiston ohjaaja liukumäen edessä selkä kameraan päin.
Bild: Jefunne Gimpel

Eftermiddagsverksamheten för små skolelever kan tryggas också på vårterminen 2023 trots att personal från lekparker flyttar över till daghem med anledning av det allvarliga personalunderskottet inom småbarnspedagogiken. Eftermiddagsverksamheten ordnas av serviceproducenter som tillhandahåller eftermiddagsverksamhet i staden, det vill säga organisationer, föreningar, församlingar och privata företag. Det har varit möjligt att ta emot barn i grupper med lediga platser vid årsskiftet. Dessutom startar en grupp med eftermiddagsverksamhet inom den grundläggande utbildningen i januari-februari i följande lekparker: Filpus, Hilleri, Intia, Munkki, Mäkitorppa, Nurkka, Sanna, Santahamina, Tuorinniemi, Ulvila och Viiri.

Antalet ansökningar som inkommer och ett eventuellt behov av att öka platserna följs fortlöpande. Vid behov startar ytterligare grupper i stängda lekparker. Serviceproducenterna underrättar familjen genast när det står klart att de kan erbjuda barnet en plats inom eftermiddagsverksamheten.

 

Fram till den 3 januari har vi mottagit sammanlagt 418 ansökningar till eftermiddagsverksamhet inom den grundläggande utbildningen. Av de här ansökningarna rör 247 förstaklassare. I cirka 300 fall har ett beslut fattats och bland dem finns både första- och andraklassare. Vi strävar efter att fatta beslut i de ansökningar som har inkommit hittills före slutet av den andra veckan i januari efter att vi har fått aktuell information om personalläget från serviceproducenterna,

berättar servicechef Leena Palve-Kaunisto och tackar alla medverkande serviceproducenter för ett gott samarbete kring att lösa situationen.

Helsingfors stad meddelade i december att ett flertal lekparker måste stängas för våren 2023 för att trygga den lagstadgade småbarnspedagogiken. Staden bad alla familjer som inte hade tillgång till öppen eftermiddagsverksamhet att ansöka om en plats inom den eftermiddagsverksamhet som regleras i lagen om grundläggande utbildning. Staden har erbjudit två typer av eftermiddagsverksamhet i lekparker: lagstadgad eftermiddagsverksamhet, som staden är skyldig att ordna enligt lagen om grundläggande utbildning, samt, som en tilläggsservice, öppen eftermiddagsverksamhet, som inte krävs i någon lag.

Om ert barn i årskurs 1 eller 2 har deltagit i öppen eftermiddagsverksamhet i en lekpark och er familj behöver eftermiddagsverksamhet också under vårterminen, kan ni lämna in en ansökan på webben. På stadens servicekarta(Länk leder till extern tjänst) hittar ni grupper med eftermiddagsverksamhet nära ert barns skola. Lämna in ansökan på stadens webblankett(Länk leder till extern tjänst) (ignorera ansökningstiden på blanketten).

Klientavgiften för eftermiddagsverksamhet som slutar kl. 16 är 100 euro per månad och för eftermiddagsverksamhet som slutar kl. 17 120 euro per månad. Det är möjligt att vid behov ansöka om avgiftslättnad(Länk leder till extern tjänst). 

25 lekparker i Helsingfors fortfarande öppna på normalt sätt

I de öppna lekparkerna ordnas ledd verksamhet för barnfamiljer på förmiddagar och i lekparken Loru hela dagen igen från och med den 9 januari. Lekparkernas veckoprogram läggs upp vecka 2 och ni hittar dem på lekparkernas webbsidor www.hel.fi/lekparker(Länk leder till extern tjänst). Lekparkernas gårdar runt om i Helsingfors kan dessutom användas fritt av barn, unga och familjer också under vårterminen.

På skolornas hemsidor finns dessutom information om klubb- och hobbyverksamhet på fritiden

Avgiftsfria hobbyer erbjuds elever i årskurserna 3–9 i Helsingfors alla grundskolor efter skoldagen i skolornas lokaler eller näromgivning. Hobbyverksamheten startar åter den 16 januari.