Suoraan sisältöön

Kansainväliset hankkeet

CERN, Sveitsi

Sibelius-lukio on osallistunut tiedeleirikouluihin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERNissä, joka sijaitsee Sveitsissä Geneven lähellä. Tiedeleirikouluun osallistuvat laativat etukäteen tutkielman hiukkasfysiikkaan liittyvästä aiheesta, ja CERNissä he tapaavat tutkijoita ja tutustuvat monipuolisesti meneillään oleviin tutkimuksiin. Leirikoulun jälkeen osallistujat kirjoittavat kokemuksistaan paikallisiin lehtiin. He saavat osallistumisestaan soveltavan kurssin sekä kurssitodistuksen.

Tiedeleirikouluun on osallistuttu Sibelius-lukiosta vuosina 2011 (yhdessä pohjoiskarjalaisten lukioiden kanssa) ja 2012 (yhdessä helsinkiläisten lukioiden kanssa). Mukana on ollut kerralla vähintään viisi sibeliuslukiolaista sekä vastuuopettaja, lehtori Katri Halkka.

Crema, Italia

Sibelius-lukion ja italialaisen Instituto di Paciolin välillä on ollut joka toinen vuosi toteutettava vaihto-ohjelma vuodesta 2012 lähtien. Ohjelman painopisteet ovat yhteiskunta, historia ja kulttuuri. Sibeliuslukiolaiset ovat vierailleet lehtori Marjo Melan kanssa kaksi kertaa Cremassa, ja italialaiset ovat käyneet kahdesti Helsingissä.

Italiassa on tutustuttu muun muassa Venetsiaan ja Milanoon sekä käyty katsomassa jäämies Ötziä Bolzanossa. Cremonassa on perehdytty viulunrakentajan työhön ja uuteen hienoon viulumuseoon. Italialialaiset puolestaan ovat vierailleet Eduskunnassa, Suomen Pankissa, Ateneumissa ja Kansallismuseossa. Lisäksi ohjelmaan kuuluvat luennot Suomen ja Italian kulttuurista, koulutusjärjestelmästä ja yhteiskunnasta.

Montabaur, Saksa

Sibelius-lukiolla on jo vuosia ollut yhteistyötä Saksan Montabaurissa sijaitsevan ystävyyskoulumme Landesmusikgymnasium Rheinland-Pfalzin kanssa. Syksyisin ensimmäisen ja toisen vuositason saksanopiskelijat matkustavat Montabauriin vierailulle. He asuvat paikallisissa perheissä, osallistuvat ystävyyskoulumme opetukseen ja tutustuvat lähialueiden nähtävyyksiin vastuuopettaja Susanna Suonperän johdolla. Keväisin Landesmusikgymnasiumin opiskelijat tulevat puolestaan vastavierailulle Helsinkiin, ja sibeliuslukiolaiset järjestävät heille ohjelmaa. Ystävyyskouluprojektilla on pitkät perinteet, ja se on motivoinut opiskelijoita tutustumaan saksan kieleen ja kulttuuriin.

Tukholma, Ruotsi

Sibelius-lukion ja Tukholman Södra Latins Gymnasiumin tanssilinjalaiset tekevät yhteistyötä, joka alkoi 2009 ja on jatkunut tiiviisti vuosittain tehtävien vierailuiden muodossa. Yhteistyön avulla pyritään vahvistamaan Pohjoismaista tanssitaiteen perinnettä ja tutustumaan myös toistemme joissain kohdin poikkeaviin tanssikulttuureihin. Vierailuiden aikana sibeliuslukiolaiset ovat esiintyneet ja osallistuneet tukholmalaisten kanssa yhteisille tanssitunneille, jotka ovat sisällöltään olleet improvisaatiota, balettia ja nykytanssia.

Vierailujen aikana toteutetaan workshop-työskentelyä, joka kehittää opiskelijoiden tanssijuutta, avoimuutta sekä yhteistyötaitoja. Työskentelyn tuotoksena on syntyy esitys sekä Tukholmassa että Sibelius-lukiossa.

Ruotsin-vierailulla tutustutaan Tukholman tanssikorkeakouluun (Dans och Circushögskolan) ja käydään katsomassa jokin tanssiesitys. Tämä edistää opiskelijoiden kokemusta vieraasta tanssikulttuurista, ja moni hakeekin lukio-opintojen jälkeen Tukholmaan opiskelemaan.

Konserttivierailut ulkomaille

Jatkuvien kansainvälisten hankkeiden lisäksi erityisesti kamarikuoro ja tyttökuoro tekevät konserttimatkoja kuoronjohtaja Reijo Aittakummun kanssa.

Sibelius-lukion kamarikuoro konsertoi Pietarissa joulukuussa 2013. Kuoro esiintyi Gymnasium Classicum Petropolitanumissa, Pyhän Marian kirkossa, Pietarin suomalaisessa koulussa ja Suomen konsulaatissa. Matkalla opiskelijat tutustuivat myös Pietarin museoihin, kirkkoihin ja Mariinski-teatteriin.

Keväällä 2015 kamarikuoro matkusti Irlantiin ja esiintyi yhteistyökouluissa The Kings Hospital Dublinissa ja Presentation Secondary School Mitchelstownissa, Corkin piirikunnassa. Esiintymisen ohella kuorolaiset tutustuivat paikallisiin koululaisiin ja koulujen toimintakulttuuriin. Kuoro osallistui matkallaan myös Corkin kansainväliseen kuorofestivaaliin, jonka kilpasarjassa se sai merkittävän palkinnon parhaasta yksittäisen kappaleen esityksestä (Lady Dorothy Mayer Memorial Trophy).

Sibelius-lukion tyttökuoro esiintyi Saksassa toukokuussa 2015. Kuoro piti konsertit Pfingstkirchessä, Passionskirchessä ja Pro Seniorenrezidenz Vis a Vis:ssä Berliinissä sekä Katholische Kirchengemeinde Herz Jesu:ssa Neuruppinissa. Lisäksi kuorolaiset tutustuivat monipuolisesti Berliinin nähtävyyksiin ja kulttuurielämään. Matkan yhteistyökoulut olivat Evangelische Schule Berlin-Friedrichshain Berliinissä ja Karl-Friedrich-Schinkel-Gymnasium Neuruppinissa.

Huhtikuussa 2016 tyttökuoro matkusti San Franciscoon. Matkalle osallistui 58 opiskelijaa ja kolme opettajaa. Kuoron on kutsunut lukuisia palkintoja saanut San Francisco Girls Chorus, joka on yksi maailman arvostetuimmista nuorisokuoroista. Tyttökuoro tutustui matkalla amerikkalaiseen kuorokulttuuriin ja -koulutukseen yhteisissä workshopeissa ja konserteissa SFGC:n kanssa sekä vieraili amerikkalaisissa kouluissa ja kulttuurilaitoksissa.01.04.2020 11:28