Suoraan sisältöön

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Monet pyrkijämme haluavat ehdottomasti opiskelemaan Sibelius-lukioon. Syitä ovat esimerkiksi koulun sijainti Helsingin keskustassa, kiinnostus musiikkia ja tanssia kohtaan sekä koulun historia ja perinteet. Opiskelu Sibelius-lukiossa kulkee myös perheessä ja suvussa.

Jos et löydä täältä vastauksia kysymyksiisi, lue vielä verkkosivujen ohjeet. Tutustu lisäksi Sibelius-lukion blogiin ja Instagramiin. Niistä välittynee osa Sibis-hengestä. Opinto-ohjaajat vastaavat kysymyksiisi, ja saat heihin parhaiten yhteyden sähköpostitse

Musiikkilinja

Miksi liitelomakkeen asioita kysytään, jos niitä ei pisteytetä?
Opiskelijan liitelomakkeeseen tekemä koonti tehdään pääsykoelautakuntaa ja musiikin opinto-ohjaajaa varten. Koska pääsykoeaika on lyhyt, lautakunta voi perehtyä hakijan taustatietoihin etukäteen ja pääsykoeaika voidaan käyttää tehokkaasti. Pääsykokeen yhteydessä opiskelija ja musiikin opinto-ohjaaja tekevät yhdessä ensimmäisen opintovuoden musiikin opintosuunnitelman, ja liitelomakkeen tiedot auttavat myös opinto-ohjaajaa.

En ole koskaan opiskellut musiikkiopistossa. Voinko silti pyrkiä Sibelius-lukioon?
Tervetuloa pyrkimään! Toivomme aivan kaikkien musiikkilinjasta kiinnostuneiden soitto- ja / tai laulutaitoisten hakijoiden pyrkivän lukioomme. Kutsumme hakijat pääsykokeeseen juuri siksi, että jokainen hakija voi antaa näytteet musiikillisesta osaamisestaan. Musiikkipisteet annetaan vain pääsykoesuorituksesta.

Miten voin valmistautua musiikillisten valmiuksien testiin?
Nuotinlukutaito ja melodian hahmottaminen korvakuulolta auttavat testin suorittamisessa.

Voinko ottaa mukaan pääsykokeeseen oman säestäjän, ja kuunteletteko sävellyksiä?
Löydät pääsykoekuvauksen ja pyrkijän ohjeet täältä. Oman säestäjän voi ottaa mukaan mutta pakollinen laulunäyte esitetään ilman säestystä. Jos haluat että lautakunta kuuntelee sävellyksiäsi, ota huomioon pääsykoeajan kesto. Kaikki näytteet esitetään tuon ajan kuluessa. Voit esittää vapaavalintaisen laulu- tai soittonäytteesi myös sellaisen taustanauhan kanssa, jolta oma osuutesi ei kuulu.

Olen leirikoulussa pääsykokeitten aikana. Mitä teen?
Musiikkilinjan pääsykokeet on jaettu kahdelle viikolle siksi, että pyrkijälle sopii yleensä jokin pääsykoepäivä leirikoulusta huolimatta. Kirjoita ainevalintakortin ensimmäisen sivun yläreunaan ne päivät, jolloin et voi osallistua pääsykokeeseen. Lähetä lisäksi samat tiedot sähköpostiosoitteeseen paivi.nummela(at)edu.hel.fi.

Pääsenkö esiintymään?
Vuoden mittaan järjestetään paljon erilaisia pieniä ja suuria konsertteja. Kuorot, orkesteri ja pienyhtyeet valmistavat ohjelmistoa moniin eri tilaisuuksiin. Musiikki- ja tanssilinjalaiset tekevät myös yhdessä erilaisia produktioita. Koulun tapahtumien lisäksi esiintymisiä on esimerkiksi vanhainkodeissa, sairaaloissa, kahviloissa, kirkkokonserteissa jne. Kuorot ja orkesteri tekevät myös kiertueita kotimaassa tai ulkomaille.

Tanssilinja

Voinko hakea Sibelius-lukioon, jos en ole tanssinut nykytanssia ja/tai balettia?
Kaikkien tanssilajien harrastajat voivat hakea. Pääsykokeissa katsomme tanssillisia valmiuksia opiskella tanssilinjalla.

Minkä tyylinen soolokoreografian tulisi olla?
Voit tehdä soolokoreografian, sillä tanssityylillä, mikä itsellesi tuntuu tällä hetkellä merkityksellisimmältä. Voit tehdä itse koreografian tai käyttää, jonkun toisen tekemää materiaalia. Voit valita itse musiikin tai tehdä soolosi hiljaisuudessa.

Voiko pääsykokeissa oman soolokoreografian musiikin soittaa kännykästä?
Musiikin voit soittaa kännykästä tai CD:ltä. Jotkut poltetut CD:t eivät toimi koulumme soittimessa. Et tarvitse omia piuhoja tai äänentoistolaitteita.

Mitä varusteita pääsykokeisiin tulisi ottaa mukaan?
Pääsykokeissa voi olla päällä esimerkiksi trikoot/verkkarit ja treenipaita. Jalassa sukat/paljaat jalat ja balettiosuudessa pehmeät tossut/sukat. Soolokoreografiassa voi pitää teoksen vaatimia jalkineita. Pääsykokeet pidetään tanssimatolla, jolla voi tanssia myös esimerkiksi kärkitossuilla.

Mitä jos en pysty osallistumaan pääsykokeisiin?
Jos sinulla on jokin ylivoimainen este (koulun leirikoulumatka tms.) pääsykokeiden aikaan, ilmoita esteestäsi koululle ainevalintalomakkeessa. Voit osallistua seuraavalla viikolla järjestettävään varapääsykoepäivään. Jos sinulla on liikuntakielto tms. pääsykokeiden aikaan, tule kuitenkin paikalle pääsykokeisiin, jotta voimme haastatella sinua. Ota myös mukaasi muistitikulla jokin video, missä näemme sinun tanssivan.

Yleislinja

Miksi hakisin yleislinjalle?
Jos olet kiinnostunut tanssista, musiikista ja taiteista yleensä, mutta et halua opiskella erityistehtävälinjan opetussuunnitelman mukaisesti, pääset sibisläisenä osaksi luovaa yhteisöä. Pääset laulamaan kuorossa tai soittamaan sinfoniaorkesterissa, mutta tanssikursseja et voi valita. Kannattaa pyrkiä yleislinjalle myös siksi, että kuten muutkin opiskelijat, myös yleislinjalaiset ovat viihtyneet koulussamme oikein hyvin.

Onko yleislinjalaisilla oma luokka?
Ei ole. Opiskelijat sijoitetaan ohjausryhmiin ainevalintojen perusteella. Opiskelijoita yhdistää sibisläisyys linjasta riippumatta.

Muita kysymyksiä

Pitääkö Sibelius-lukio panna yhteishaussa ensimmäiselle sijalle?
Ei pidä. Mutta jos pääset ensimmäiselle sijalle asettamaasi kouluun, et pääse Sibelius-lukioon. Suurin osa sisään päässeistä opiskelijoistamme on pyrkinyt ensisijaisesti Sibelius-lukioon.

Asun Rovaniemellä. Onko Sibelius-lukiolla opiskelija-asuntolaa, josta voisi saada asunnon, jos muutan Helsinkiin?
Helsingin lukioilla ei ole opiskelija-asuntoloita. HOASilta eli Helsingin opiskelijoiden asuntosäätiöltä kannattaa hakea soluasuntoa heti, kun on päässyt kouluun. HOASin verkkosivuilta www.hoas.fi voit etsiä niitä asuntoloita, jotka ovat lähellä koulua tai joissa on musiikin harjoitteluhuone. Opiskelijat ovat vuokranneet keskenään myös kimppakämppiä. Jokaiselle kaukaa muuttaneelle on löytynyt katto pään päälle, mutta aktiivinen täytyy olla heti, kun opiskelupaikka varmistuu.

Minua pelottaa, etten saa yhtään kavereita Sibelius-lukiossa.
Siitä ei todellakaan ole pelkoa! Opiskelijoiden keskuudessa vallitsee maineikas Sibis-henki. Se tarkoittaa sitä, että jokainen voi tulla tänne omana itsenään ja jokainen pääsee joukkoon mukaan. Ensimmäisen jakson ryhmäytymistapahtumisissa ja yhteisillä kursseilla tutustut varmasti linjastasi riippumatta – olet sitten yleis-, tanssi- tai musiikkilinjalainen – muihin ykkösiin ja vuoden mittaan tulevat muidenkin vuositasojen opiskelijat tutuiksi.18.01.2022 17:12