Suoraan sisältöön

Professori Sami Pihlström on Vuoden Märsky 2018

FILOSOFI JA PROFESSORI SAMI PIHLSTRÖM VALITTIIN VUODEN 2018 MÄRSKYKSI

 

Vuoden Märskyksi 2018 valittiin filosofi ja Helsingin yliopiston uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström. Valinta julkistettiin 26.10.2018 Mäkelänrinteen lukiossa Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa. Vuoden Märskyn valintaperusteina ovat menestyminen opinnoissa, työelämässä tai urheilussa sekä henkilökohtaiset ominaisuudet. Valinnasta päättää raati, jossa on Mäkelänrinteen lukion alumnien ja opettajakunnan edustajia.  Sami Pihlström edustaa hyvin Märskyn arvoja ja tavoitteita. Hän on tehnyt pitkän uran yliopistomaailmassa tutkijana ja opettajana.

 

Sami Pihlström opiskeli Mäkelänrinteen lukiosta vuosina 1985–1988. Hän kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 1988 ja hän oli kyseisen kevään paras ylioppilas. Lisäksi Sami sai Rotarien luovan opiskelijan stipendin. Lukion jälkeen Sami jatkoi opiskelujaan Helsingin yliopistossa aineinaan teoreettinen filosofia ja yleinen kirjallisuustiede. Filsofian maisteriksi hän valmistui vuonna 1993 ja filosofian tohtoriksi 1996. Väitöskirjan aiheena oli Structuring the world. The issue of realism and the nature of ontological problems in classical and contemporary pragmatism.

 

Pihlström on toiminut työuransa aikana Helsingin yliopiston filosofian laitoksella tutkijana vuosina, Suomen Akatemian tutkijatohtorina ja teoreettisen filosofian yliopistonlehtorina sekä filosofian professorina Tampereella ja Jyväskylässä. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtajana Pihlström toimi 2009-2015. Tällä hetkellä hän on Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan uskonnonfilosofian professori.

 

Pihlström on julkaissut runsaasti artikkeleita, omia teoksia ja toimituksia. Sami on myös tuottelias oppikirjailija ja hän on kuulunut lukion filosofian oppikirjasarjojen Odysseia ja Minerva tekijäryhmiin. Pihlström on saanut Charles S. Peirce Societyn esseepalkinnon 1997, Odysseia-sarjasta Oy Edita Ab:n oppikirjapalkinnon 2000 sekä Suomen tietokirjailijat ry:n Oppikirjailijapalkinnon 2001. Hänet kutsuttiin Academia Europæan jäseneksi vuonna 2015

 

Sami Pihlström on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia filosofeja ja hän uskaltaa kyseenalaistaa nyky-yhteiskunnan arvoja. Viimeisin teos on ”Ota elämä vakavasti. Negatiivisen ajattelijan opas” vuodelta 2018, on tästä hyvä esimerkki.

 

Perinteinen nyky-märskyjen ja alumnien välinen kisa oli tällä kerralla tarkkuusheittokisa ja sen voittivat alumnit, joten kisa on nyt 10-9 alumnien hyväksi.


JAA