Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluohjaus ohjaa hakemiseen liittyvissä asioissa sähköpostitse: varepalveluohjaus@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) tai puhelimitse numerossa 09 310 80488. Puhelinpalvelu on auki maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina klo 9–12 sekä torstaina klo 9–11. Palvelemme ruotsiksi tiistaina klo 9–12. Huomioi, että puheluihin ei vastata puhelinajan päättymisen jälkeen, vaikka olisit ollut jonossa aikaisemmin.

Hakeutuminen esiopetukseen

Tältä sivulta löydät tietoa esiopetukseen ilmoittautumisesta. Jos lapsesi on kunnallisessa varhaiskasvatuksessa, voit vastaanottaa kaupungin hänelle osoittaman esiopetuspaikan. Jos lapsesi ei ole kunnallisessa varhaiskasvatuksessa, mutta ilmoitit hänet esiopetukseen hakuaikana, voit vastaanottaa paikan Astissa. Jos lapsesi ei ole kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja ette ilmoittautuneet esiopetukseen hakuaikana, täytä esiopetushakemus Astissa.

Tällä sivulla

Helsinki on jaettu esiopetuksen oppilaaksiottoalueisiin, joilta esiopetuspaikka osoitetaan sekä kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle että esiopetukseen ilmoittautuneelle lapselle. (Tutustu oppilaaksiottoon) Ilmoittautuminen esiopetukseen koskee niitä lapsia, jotka eivät ole kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ennen esiopetuksen alkua, ovat varhaiskasvatuksen keskeytyksellä, ovat kerhotoiminnassa tai tarvitsevat vuorohoitoa esiopetusvuoden aikana. Yksityiseen esiopetukseen haetaan toimittamalla hakemus suoraan toivottuun esiopetusta järjestävään yksityiseen päiväkotiin.

Tervetuloa esiopetukseen -esite, pdf 

Välkommen till förskolan -broschyr, pdf

Welcome to pre-primary education -brochure, pdf

Добро пожаловать на дошкольное обучение, pdf

Ku soo dhowow waxbarasho-horaadka, pdf

أهلاً وسهلاً في التعليم التمهيدي
معلومات لأولياء الأمور عن

Esiopetuspaikat toimintakaudelle 2024-2025 on osoitettu lapsille Asti-asiointipalvelussa. Mikäli et ole vielä hakenut lapsellesi esiopetuspaikkaa toimintakaudelle 2024-2025,  hae lapselle esiopetuspaikkaa Asti-asiointipalvelussa.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Hakeminen on mahdollista myös myöhemmin, mikäli lapsesi esimerkiksi vasta muuttaa Helsinkiin. 

Lapselle osoitetaan paikka hakemuksen mukaisesta esiopetuspaikasta, mikäli siellä on vapaita esiopetuspaikkoja. Jos hakemissasi toimipaikoissa ei ole vapaita paikkoja, lapselle osoitetaan paikka oppilaaksiottoalueen muusta esiopetusta järjestävästä toimipaikasta. Jos omalla esiopetuksen oppilaaksiottoalueella ei ole vapaita paikkoja, osoitetaan paikka kotiosoitetta lähinnä olevasta toimipaikasta toiselta esiopetuksen oppilaaksiottoalueelta. Hakemuksen pohjalta päätetty esiopetuspaikka ilmoitetaan esiopetuspäätöksessä.

Tarvittaessa paperisen lomakkeen voi postittaa osoitteeseen Varhaiskasvatuksen palveluohjaus, PL 51300, 00099 Helsingin kaupunki

Hakemus esiopetukseen, pdf(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ansökan till förskoleundervisning, pdf(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Application form for pre-primary education, PDF(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Esiopetuksen täydentävän varhaiskasvatuksen laajuuden muutoksissa ja aloittamiseen liittyvissä asioissa tulee olla yhteydessä suoraan kyseisen päiväkodin johtajaan. 

Yksityisen palveluntuottajan järjestämään esiopetukseen voi hakea olemalla yhteydessä suoraan yksityiseen päiväkotiin.
 

Esiopetuspaikkojen osoittaminen toimintakaudelle 2024-2025 on päättynyt. Voit kuitenkin edelleen hakea esiopetuspaikkaa lapsellesi. Katso "Esiopetukseen hakeminen toimintakaudelle 2024-2025".

Jokaiselle vuonna 2018 syntyneelle lapselle osoitetaan paikka kunnalliseen esiopetukseen, mikäli he ovat kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ennen esiopetusvuoden alkua tai ilmoittautuvat esiopetukseen ilmoittautumisaikana. Esiopetuspaikka osoitetaan pääsääntöisesti lapsen kotiosoitteen mukaiselta esiopetuksen oppilaaksiottoalueelta, ja esiopetuspaikan osoittamisessa huomioidaan myös lapsen tuleva lähikoulu. Mikäli samalla esiopetuksen oppilaaksiottoalueella on useita esiopetusta järjestäviä päiväkoteja, lapsen esiopetuspaikka ei välttämättä ole sama päiväkoti, jossa lapsi on ollut varhaiskasvatuksessa. Oman kotiosoitteen mukaisen oppilaaksiottoalueen voi tarkistaa osoitteesta palvelukartta.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja tästä löydät oppilaaksiottoalueen esiopetuksen toimipaikat.

Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevan lapsen huoltajana vastaanotat tai hylkäät esiopetuspaikan Asti-asiointipalvelussa 14.2.–29.2.2024 välisenä aikana. Paikat osoitetaan pääsääntöisesti automaattisesti kunnallisessa varhaiskasvatuksessa oleville ilman erillisiä toimenpiteitä. Esiopetuspaikat osoitetaan 22.1.2024 voimassa olevan osoitteen perusteella. Hyväksytyistä esiopetuspaikoista päätökset tulevat 29.3.2024 mennessä. Jos hylkäät paikan, sinun tulee täyttää esiopetushakemus ja hakea lapselle toista esiopetuspaikkaa 14.2.–29.2.2024 välisenä aikana Astissa.

Lapselle voidaan osoittaa esiopetuspaikka myös muulta kuin kotiosoitteen mukaiselta esiopetuksen oppilaaksiottoalueelta kielikylvyn, lapsen erityisen tuen tarpeen tai vuorohoidon tarpeen vuoksi. Lapsen esiopetus voidaan järjestää myös toimipaikassa, jossa ei järjestetä muuta esiopetusta, jos lapsen tuen tarve tätä edellyttää.

Esiopetuspaikka osoitetaan joko suomen- tai ruotsinkieliseen esiopetukseen sen mukaan, missä lapsi on varhaiskasvatuksessa. Halutessaan toista esiopetuspaikkaa voi hakea esiopetuksen hakuaikana. Samaan aikaan voi hakea vain joko suomen- tai ruotsinkieliseen esiopetukseen.
 

Varsinainen ilmoittautumisaika esiopetukseen on päättynyt. Voit kuitenkin edelleen hakea esiopetuspaikkaa lapsellesi toimintakaudelle 2024-2025. Katso "Esiopetukseen hakeminen toimintakaudelle 2024-2025". 

Kaupungin järjestämässä kerhotoiminnassa, kotihoidossa tai varhaiskasvatuksen keskeytyksellä olevan lapsen huoltajana ilmoitat lapsesi esiopetukseen Astissa (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)8.–21.1.2024 välisenä aikana. Lapselle osoitetaan esiopetuspaikka yhtä aikaa kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevien lasten kanssa. Esiopetuspaikat osoitetaan 22.1.2024 voimassa olevan osoitteen perusteella. Huoltajana vastaanotat tai hylkäät esiopetuspaikan Astissa 14.2.–29.2.2024 välisenä aikana. Hyväksytyistä esiopetuspaikoista päätökset tulevat 29.3.2024 mennessä. 

Jos lapsesi on varhaiskasvatuksessa yksityisessä päiväkodissa, mutta haluat paikan kunnalliseen esiopetukseen, ilmoittaudu esiopetukseen Astin kautta 8.-21.1.2024. Lapselle osoitetaan paikka yhtä aikaa kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevien kanssa. Huoltajana vastaanotat tai hylkäät esiopetuspaikan Astissa 14.2.–29.2.2024 välisenä aikana. Jos hylkäät paikan, sinun tulee täyttää esiopetushakemus ja hakea lapselle toista esiopetuspaikkaa 14.2.–29.2.2024 välisenä aikana Astissa.

Jos lapsen kotiosoite on Helsingissä, mutta hän on tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa toisessa kunnassa, ilmoittaudu esiopetukseen Astin kautta 8.1.–21.1.2024. Huoltajana vastaanotat tai hylkäät esiopetuspaikan Astissa 14.2.–29.2.2024 välisenä aikana.

Mikäli lapsi asuu kahdessa kunnassa esimerkiksi hänen huoltajiensa asuessa eri paikkakunnilla, voi hänellä olla esiopetuspaikka vain yhdessä kunnassa. Lapsi voi osallistua toisessa kunnassa esiopetusryhmän toimintaan, mutta hänen esiopetusoikeutensa (maksuton esiopetus) on voimassa vain yhdessä kunnassa.
 

Paperilomakkeella voit hakea esiopetukseen, mikäli sinulla/perheelläsi ei ole suomalaisia henkilötunnuksia, sinulla/perheelläsi ei ole suomalaisia pankkitunnuksia, sähköinen hakeminen ei ole muuten sinulle/perheellesi mahdollista tai jollain perheessäsi on turvakielto.

Palauta paperihakemus turvasähköpostilla tai postitse osoitteeseen Varhaiskasvatuksen palveluohjaus, Työpajankatu 8, PL 58300, 00099 Helsingin kaupunki. Myös leikkipuistot ottavat paperihakemuksia vastaan (pois lukien leikkipuisto Loru, Seppä ja Santahamina).

Esiopetushakemus (pdf)

Lähetä paperinen esiopetushakemus turvasähköpostilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Mikäli lapsesi tarvitsee vuorohoitoa myös esiopetuksen aikana, ilmoita vuorohoidon tarve esiopetushakemuksessa Astissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).  Huoltajan tulee todentaa vuorohoidon tarve päiväkodin johtajalle ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä. 

 Voit hakea esiopetuspaikkaa lapsellesi toimintakaudelle 2024-2025. Katso "Esiopetukseen hakeminen toimintakaudelle 2024-2025". 

Mikäli lapsesi tarvitsee esiopetuspaikkaa kuluvalle kaudelle 2023-2024, tulee sinun hakea lapselle esiopetuspaikkaa Asti-asiointipalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).  Lapselle osoitetaan paikka hakemuksen mukaisesta esiopetuspaikasta, mikäli siellä on vapaita esiopetuspaikkoja. Jos hakemissasi toimipaikoissa ei ole vapaita paikkoja, lapselle osoitetaan paikka oppilaaksiottoalueen muusta esiopetusta järjestävästä toimipaikasta. Jos omalla esiopetuksen oppilaaksiottoalueella ei ole vapaita paikkoja, osoitetaan paikka kotiosoitetta lähinnä olevasta toimipaikasta toiselta esiopetuksen oppilaaksiottoalueelta. Hakemuksen pohjalta päätetty esiopetuspaikka ilmoitetaan esiopetuspäätöksessä.

Tarvittaessa paperisen lomakkeen voi postittaa osoitteeseen Varhaiskasvatuksen palveluohjaus, PL 51300, 00099 Helsingin kaupunki 

Hakemus esiopetukseen, pdf(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ansökan till förskoleundervisning, pdf(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Application form for pre-primary education, PDF(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Esiopetuksen täydentävän varhaiskasvatuksen laajuuden muutoksissa ja aloittamiseen liittyvissä asioissa tulee olla yhteydessä suoraan kyseisen päiväkodin johtajaan. 

 

Mikäli lapsen kotiosoite muuttuu Helsingin sisällä esiopetusvuoden aikana, lapsi saa jatkaa nykyisessä toimipaikassa koulun alkuun saakka. Mikäli lapsen esiopetuspaikkaa halutaan muuttaa, esimerkiksi muutosta johtuen, uutta paikkaa haetaan heti, kun lapsen uusi osoite on voimassa.

Mikäli lapsen kotiosoite muuttuu Helsingin sisällä esiopetuspaikan vastaanottamisen jälkeen tai esiopetusvuoden aikana, lapselle haetaan uutta esiopetuspaikkaa Astissa. Uutta esiopetuspaikkaa voit hakea, kun uusi osoite on voimassa. Voit ilmoittaa uuden voimassa olevan osoitteen hakemuksessa erikseen, jos se ei päivity automaattisesti. Esiopetuspaikka voidaan osoittaa uuden kotiosoitteen mukaiselta esiopetuksen oppilaaksiottoalueelta, mikäli siellä on vapaita paikkoja. Muussa tapauksessa paikka osoitetaan lähimpänä lapsen kotiosoitetta sijaitsevasta toimipaikasta toiselta oppilaaksiottoalueelta. 

Toissijaisen oppilaaksioton perusteella lapselle voi hakea esiopetuspaikkaa tulevalta esiopetuksen oppilaaksiottoalueelta ennen uuden osoitteen voimaan tuloa. Esiopetuksen oppilaaksiottoalueella asuvien hakemukset käsitellään ennen toissijaisen oppilaaksioton perusteella hakevien hakemuksia.

Mikäli huoltaja haluaa hakea uutta paikkaa sen jälkeen, kun hänellä on jo esiopetuspaikka, voi paikkaa hakea jättämällä hakemuksen Asti-asiointipalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Huoltaja voi täyttää kaksi toivetta hakemukselle. Mikäli huoltaja hakee uutta paikkaa samalta oppilaaksiottoalueelta, missä kotiosoite jo on ja toiveissa ei ole tilaa tehdään kielteinen päätös.  Tällöin olemassa oleva esiopetuspaikka säilyy.

Kuluvan esiopetus vuoden aikana tulleita hakemuksia käsitellään 2krt/kk. Kevään esiopetushakuajalla tulleiden hakemusten käsittelyssä on erillinen aikataulu suuresta hakemusmäärästä johtuen.

Helsingissä esiopetusta järjestetään myös yksityisissä päiväkodeissa ja toimipisteissä. Yksityiset palveluntuottajat tarjoavat monipuolisia esiopetuksen vaihtoehtoja. Yksityisissä päiväkodeissa ja toimipisteissä lapsi voi osallistua esimerkiksi vieraskieliseen esiopetukseen, montessori- tai steinerpedagogiikkaa tai katsomuskasvatusta painottavaan esiopetukseen. Mikäli toivot esiopetuspaikkaa yksityisestä päiväkodista, ole yhteydessä toivomasi yksityisen päiväkodin johtajaan.

​ Yksityisessä päiväkodissa järjestettävä esiopetus on huoltajalle maksutonta (neljä tuntia päivässä), mutta yksityinen palveluntuottaja määrittelee itse esiopetuksen jälkeen ja esiopetusta ennen tarjottavan täydentävän varhaiskasvatuksen hinnan. Huoltaja voi hakea täydentävään varhaiskasvatukseen yksityisen hoidon tukea Kelasta

Yksityisessä päiväkodissa järjestettävään esiopetukseen haetaan suoraan toivottuun päiväkotiin Helsingin kaupungin esiopetuksen hakulomakkeella.

Hakuaika yksityisessä päiväkodissa järjestettävään esiopetukseen on 8. – 21.1.2024. ​  

Huoltaja palauttaa paperihakemuksen siihen yksityiseen päiväkotiin, josta esiopetuspaikkaa haetaan. Esiopetuspäätökset postitetaan huoltajille helmi-maliskuussa 2024. ​  ​  

Yksityinen palveluntuottaja hakee kaupungilta lupaa esiopetusta järjestäväksi toimipaikaksi. Esiopetusryhmän muodostumisen edellytyksenä on vähintään 7 lapsen esiopetusryhmä. Koulupolun mahdollistamassa painotetussa esiopetuksessa (vieraskielinen,  montessori-  tai steinerpedagoginen, katsomuskasvatuksellinen) ryhmä voi olla myös pienempi. Mikäli riittävän suuren esiopetusryhmän muodostuminen on epävarmaa, kannattaa huoltajan ilmoittautua myös kunnalliseen esiopetukseen Asti-asiointipalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)tai paperihakemuksella toiseen yksityiseen päiväkotiin hakuajan puitteissa. Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitat, mikäli toivot ensisijaisesti paikkaa yksityiseen esiopetukseen.​  ​  

Yksityisen esiopetuksen toimipaikat 2023-2024 (pdf)