Hyppää pääsisältöön

TBE-rokote eli "punkkirokote"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee tietyillä alueilla Helsingissä luonnossa liikkuville mökkiläisille ja asukkaille rokotusta puutiaisaivotulehdusta vastaan.

TBE-rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi.

Huomaathan, että vaikka TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä "punkkirokote", se ei suojaa punkeilta eikä estä niitä tarttumasta ihoon. Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi. Sitä vastaan ei ole rokotetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee tietyillä alueilla Helsingissä (Etelä-Laajasalo, Jollas/Villinki, Kivinokka, Länsi-Herttoniemi, Roihuvuori) luonnossa liikkuville mökkiläisille ja asukkaille rokotusta puutiaisaivotulehdusta vastaan.

TBE-rokotetta varten tarvitset reseptin. Ota yhteyttä omalle terveysasemallesi Maisan kautta tai puhelimitse reseptin saamista varten. Rokotteen ostat itse apteekista. TBE-rokote annetaan sinulle rokotuspisteellä ilman ajanvarausta.