TBE-rokote eli "punkkirokote"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee Helsingin tiettyjen alueiden asukkaille ja mökkiläisille sekä alueella paljon ulkoileville rokotusta puutiaisaivotulehdusta vastaan. Karhusaaren asukkaat saavat perusrokotussarjan maksutta.

TBE-rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi.

Huomaathan, että vaikka TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä "punkkirokote", se ei suojaa punkeilta eikä estä niitä tarttumasta ihoon. Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi. Sitä vastaan ei ole rokotetta.

TBE-rokotteen perusrokotussarjan saavat maksutta 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat Karhusaaren vakituiset asukkaat ja alueella pitkäaikaisesti loma-asunnossa asuvat. Tällöin rokotus kuuluu THL:n kansallisen rokotusohjelman piiriin. Rokotteita annetaan terveysasemilla ajanvarauksella. Varaa aika rokotukseen soittamalla tai laittamalla Maisa-viesti omalle terveysasemallesi.

Neuvolaikäiset lapset (alle 7 v.) rokotetaan Itäkadun perhekeskuksessa. Varaa aika soittamalla neuvolan puhelinpalveluun, p. 09 310 55530 (arkisin klo 8-14).

Karhusaaressa asuville koululaisille ja opiskelijoille annetaan TBE-rokotteita koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa helmikuusta 2024 lähtien. Rokotteen saa olemalla yhteydessä koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajaan.

Rokotetta suositellaan myös Karhusaaressa pidempiaikaisesti oleskeleville. Heille rokotus on omakustanteinen.

Lisäksi THL suosittelee TBE-rokotetta seuraaville alueille:

- Etelä-Laajasalo (00870)
- Jollas/Villinki (00850)
- Kivinokka (00810)
- Roihuvuori (00820, 00880)
- Länsi-Herttoniemi (00800)
- Herttoniemenranta (00810).

Muilla alueilla Helsingissä ei ole suositusta.

Jos olet yllä lueteltujen alueiden asukas tai mökkiläinen tai ulkoilet näillä alueilla paljon, tarvitset reseptin rokotetta varten. Saat reseptin ottamalla yhteyttä terveysasemaasi Maisassa tai puhelimitse. Rokotteen ostat itse apteekista.

TBE-perusrokotussarjaan kuuluu 3 annosta, ja se on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi annosta ennen kesää. Kaksi ensimmäistä rokotetta olisi hyvä ottaa jo silloin, kun lumi on vielä maassa.

Palvelupisteet

23 palvelupaikkaa
Haagan terveysasema

Haagan terveysasema

Osoite: Huovitie 5, 00400 Helsinki

Jakomäen terveysasema

Osoite: Vuorensyrjä 8, 00770 Helsinki

Kalasataman terveysasema

Osoite: Työpajankatu 14 A, 00580 Helsinki
Kannelmäen terveysasema

Kannelmäen terveysasema

Osoite: Kaustisenpolku 6a, 00420 Helsinki

Kivelän terveysasema

Osoite: Sibeliuksenkatu 14, 00260 Helsinki

Kivikon terveysasema

Osoite: Kivikonkaari 21, 00940 Helsinki

Kontulan terveysasema

Osoite: Ostoskuja 3, 00940 Helsinki

Laajasalon terveysasema

Osoite: Koulutanhua 2 A, 00840 Helsinki