Uuden liitetiedostopalvelimen käyttö

Kaupungin liitetiedostopalvelin toimii verkossa julkaistavien tiedostojen jakelukanavana. Tiedostoja voi tallentaa palvelimelle vain oman tietokoneen resurssienhallinnan kautta.

Tällä sivulla

Liitetiedostojen lisääminen

Voit lisätä sivustolle liitetiedostoja linkittämällä. Tiedostoille ei siis ole omaa komponenttia, kuten kuville, vaan voit lisätä tiedostolinkin tekstikomponentin linkkityökalulla tai linkkikomponenteilla.

Palveluihin liittyvät liitetiedostot tallennetaan suoraan Drupaliin, jos ne eivät ole kovin suuria. Suuret tiedostot ja palveluihin liittymättömät tiedostot tallennetaan liitetiedostopalvelimelle. Julkaisut puolestaan laitetaan kaupungin Julkaisut-sivustolle.

Tiedoston lisääminen Drupaliin: Sisältö -> media -> lisää mediakirjasto -> tiedosto. Saat linkkiosoitteen, kun klikkaat hiiren oikealla korvalla tiedostonimeä sen jälkeen, kun olet lisännyt sen Drupaliin.

Katso ohjeet tiedoston linkkitekstin kirjoittamiseen Verkkokirjoittamisen ohjeiden linkkiohjeista (Linkki tiedostoon).

Varmistathan, että tiedostosi ovat saavutettavia. Lue lisää: Tiedostojen ja asiakirjojen saavutettavuus Helsingin saavutettavuusmallissa.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Liitetiedostopalvelimen käyttöönotto

Uusi palvelin pitää lisätä omalle tietokoneelle, jotta sinne on yhteys:

 1. Avaa työpöydältä auki Tietokone-näkymä ja klikkaa yläpalkissa Tietokone-kohdan alta löytyvää kuvaketta Yhdistä verkkoasemaan
 2. Valitse Asema-kohtaan jokin vapaa kirjain, johon ei ole vielä liitetty asemaa
 3. Kopioi Kansio-kohtaan tämä teksti: \\liitteethelfi.file.core.windows.net\liitteet
 4. Ruksi kohta "Muodosta yhteys uudelleen kirjauduttaessa" ja klikkaa Valmis.
 5. Jos yhteyden luominen onnistuu, aukeaa näkyviin uusi palvelin, jonka kansiorakenne on tuttu vanhalta Static-palvelimelta. Huomioi että yhteys Staticille toimii vain kaupungin sisäverkosta tai VPN-yhteydellä.

Kaikilla käyttäjillä ei välttämättä ole oikeuksia itse yhdistää verkkoasemaan. Jos verkkolevyn yhdistämisessä työasemaasi on ongelmia, pyydä liitetiedostoaseman yhdistämistä oman toimialasi ICT-tuesta. 

Tunnukset ja oikeudet

Jos sinulla on ollut oikeudet static-palvelimelle, on sinulla oikeudet myös liitetiedostopalvelimelle.

Käyttö onnistuu Helsingin Kaupungin Active Directory eli AD-käyttäjätunnuksilla. Palvelin ei erikseen tunnusta kysy, jos sinulla on sille käyttöoikeus.

Mikäli tarvitset oikeudet liitetiedostopalvelimelle, ota yhteyttä toimialan pääkäyttäjään:

 • Kanslia: Mika Lappalainen,
 • Kymp: Mikko Uro,
 • Kasko: Tero Kantola,
 • Kuva: Susanna Nykänen ja Leena Junnila
 • Sotepe: Vesa Puukka.

Huomioithan, että Drupaliin voi tallentaa palveluihin liittyviä perusliitteitä, eli niitä ei tarvitse viedä Static-liitetiedostopalvelimelle. 

Liitetiedostopalvelimelle voi tallentaa

Verkkokäyttöön optimoituja saavutettavia tiedostoja, esimerkiksi pdf- ja ppt-tiedostoja. Katso myös: Tiedostojen ja asiakirjojen saavutettavuus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuvat tallennetaan pääsääntöisesti aineistopankkiin ja videot Helsinki-kanavalle tai Youtubeen.

Kaupungilla on julkaisut.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)-sivusto julkaisuja varten. Vain pdf:inä olevat julkaisut on tallennettu liitetietiedostopalvelimelle.

Älä käytä sisältöjen nimissä ääkkösiä tai erikoismerkkejä. 

Liitetiedostopalvelimella ei tallenneta tai säilytetä videoita

Liitetiedostopalvelimella ei ole videoiden sujuvaan jakamiseen tarvittavia toiminnallisuuksia. Sinne tallennettu video pätkii ulkoverkosta käytettynä, vaikka sisäisessä käytössä se voi näyttää toimivan normaalista. Videon voi tallentaa Helsinki-kanavalle tai esimerkiksi Youtubeen.

Staticille ei tallenneta:

 • Videoita
 • Muita kuin nettikäyttöön optimoituja tiedostoja, koska suurten tiedostojen lataaminen mobiililaitteilla ja -yhteyksillä saattaa olla tuskaista tai jopa kaataa laitteen selaimen.
 • Kaupungin sisäiseen käyttöön tarkoitettuja tiedostoja. Liitetiedostopalvelimen tiedostot ovat hakukoneiden löydettävissä.
 • Vanhentuneita tiedostoja, kuten esitteitä, suunnitelmia tai karttoja. Liitetiedostopalvelin ei ole arkisto! Palvelimen turha kapasiteetti maksaa kaupungille.
 • Tiedostoja, joita ei käytetä eli joihin ei ole linkkiä millään sivulla. Arkistointi voidaan tehdä esimerkiksi sisäisille verkkolevyasemille.

Esitteitä tilattaessa tulee aina pyytää erikseen sekä painotuotteisiin että nettikäyttöön sopivat versiot ja huomioitava, että verkkoon lisättävät tiedostot ovat saavutettavia.

Joissain tapauksissa suuri tiedosto saattaa olla ainoa vaihtoehto esittää asia, esimerkiksi yksityiskohtaisissa kartoissa. Näissä tapauksissa liitetiedostopalvelimen käyttö on perusteltua, mutta tällöinkin materiaali pitää optimoida verkkokäyttöön sopivaksi.

Vanhat julkiset osoitteet toimivat myös jatkossa

Uusi palvelin ei muuta vanhojen hel.fi/static- tai hel2.fi-alkuisia osoitteita. Jatkossa uuden palvelimen osoitteet ovat samaa muotoa kuin vanhat www.hel.fi/static-osoitteet.

Osoitteen joutuu rakentamaan käsin, kun siihen linkitetään. Drupaliin ei ole tehty integraatiota, joka linkittäisi liitetiedoston suoraan sivuille.

Huomio Hel2-palvelimesta

Kaupungin vanhan Hel2.fi-palvelimen käyttö on loppunut ja se on siirretty osaksi uutta liitetiedostopalvelinta. Palvelimen uusiminen ei muuta staticille tai Hel2:lle aiemmin tallennettujen tiedostojen ulkoisia osoitteita, vaan ne toimivat edelleen.