Lukiodiplomeita ja lopputöitä Caisassa ja Tekstin talossa 23.–26.4.

Kuvassa kaksi lukiodiplomin esittäjää
Kuva: Nea Lehto

Tarvitsetko piristystä harmaaseen arkeen? Oletko aina unelmoinut pääseväsi kokemaan maailmasi mullistavan taide-elämyksen?

Nyt on tilaisuutesi sukeltaa taiteen maailmaan nuorten taiteilijoiden johdattelemana. 23.–26.4. vietetään CaisaKallio-festareita, ja Kallion lukion taideopiskelijat herättävät kulttuurikeskus Caisan ja Tekstin talon tilat henkiin mahtavilla esityksillään. Luvassa on musiikkia, puhetaidetta, lyhytelokuvia ja tanssia. Tätä et halua missata!

Kaikkiin viikon tapahtumiin on vapaa pääsy. Ole ajoissa, paikkoja on rajoitetusti. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

ti 23.4. klo 16.30–17.30
Kirjallisen ilmaisun lopputyöt
Tekstin talo, Permantosali, Lintulahdenkatu 3

Kallion lukiolaiset esittävät kirjallisen ilmaisun lopputöitään Tekstin talossa.
Varastin kerran ananaksen. Vahingossa otin sen syliini kun kävelin rinkka selässä keskellä katua.

Mä kietoudun vielä kerran, etin tähtisilmiä peilistä ja kotibileistä, kuuntelen sporan kolinaa ikkunalaudalla, kerään rantakaislikon kurjenmiekkoja maljakkoon purkittaakseni hetken, pysäyttääkseni ajan, pitääkseni kiinni.

Sinä aamuna tiesin ajan pysähtyneen. Näin sen jäätyneen aallonharjaan ja laskeneen lumena pystyynkuolleille kaisloille.

Sienet ja juuret tekevät keskenään sopimuksia, hyväilevät toisiaan kosteassa hämärässä.

Ei ole merkitystä, onko se taivaallinen näky vai vain unenomaista harhaa. Olennaista on itse kokemus. Kokemus Totuudesta vailla Perusteluja.

Ajan hammasta kolottaa – on aika vaihtaa paikkaa.
Esiintyjät: Linda Erjos, Iiris Karila, Iris Kässi, Anton Laatikainen, Tilda Lattu, Otso Miikkulainen ja  Rauha Talonen

ti 23.4. klo 18.00
Musiikin lukiodiplomi: Child of Cain
Caisan sali, Kaikukatu 4 B

Child of Cain on Eeva Airavaaran musiikin lukiodiplomityö, itsenäisesti suunniteltu erityyppisistä kappaleista koostuva musiikillinen kokonaisuus. Diplomityöt ovat osoituksia tekijänsä erityisestä musiikillisesta harrastuneisuudesta.

Kesto on n. 40 min.

ti 23.4. klo 19.30
Musiikin lukiodiplomi: kosml
Caisan sali, Kaikukatu 4 B
Esitys on Ines Koposen musiikin lukiodiplomityö, itsenäisesti suunniteltu erityyppisistä kappaleista koostuva musiikillinen kokonaisuus. Diplomityöt ovat osoituksia tekijänsä erityisestä musiikillisesta harrastuneisuudesta.

Kesto on n. 40 min.

ke 24.4. klo 17.00
Puheilmaisun lopputyöt
Caisan sali, Kaikukatu 4 B

Pihla Koski Järvinen: Calluna Vulgaris (s.) Kanerva (kanervakasvit, ericaceae)
Tieteelliset määritelmät:
1. Persoonaton autofiktiivinen konsepti (ystävä, amicus), yliajattelun yliannostus, platonisen rakkauden, metatason huolenpidon ja hämmennyksen ylitsepääsemätön rypeämä.
2. Suomessa elinvoimainen puuvartinen ikivihreä varpu (10–15cm, Wikipedia).

Iris Kässi: Loppujen lopuksi
Kun kiipee Skybariin viimestä kertaa ja jäävuorisalaattiin sekottuu kyyneleitä. Kun penkkarirekka kiitää kohti maailmanloppua. Kun kaikki aamut on avattu ja edessä ammottaa tyhjyys, on jäljellä tasan yks ratkasu. Täytyy koko helvetin herkän teinisielun vimmalla kirjottaa päiväkirjan sivut rikki ja puhua ittensä pyörryksiin. Loppujen lopuksi ei jää enää mitään sanottavaa.

Elias Kuokkanen ja Anna Majamaa: Kaverikoru
Mietitkö koskaan, onko jollain vielä tallessa toinen puoli siitä sydämenmuotoisesta kaverikorusta, jota pidit kaulassa jokaisena ala-asteen päivänä? Tai että muistaako joku muukin vielä sen kolmosluokalla kehitetyn salakielen? Kaverikoru kertoo lapsuuden ystävyyssuhteista ja siitä, miten pienelle lapselle maailmassa ei ollut mitään tärkeämpää kuin ensimmäinen paras kaveri.

Ines Koponen: Liukuportaissa
Liukuportaissa ehtii tapahtua kaikenlaista. Liukuportaat vievät paikasta toiseen ja niissä voi seistä yksin tai seurassa.

to 25.4. klo 17.00
Median lukiodiplomi-elokuvia
Kino Caisa, Kaikukatu 4 B

CaisaKallion elokuvaohjelmistossa nähdään juuri valmistuneita median lukiodiplomi-elokuvia.

Eeva Airavaaran (ohjaus) ja Lumi Tolosen (kuvaus) lyhytelokuva Mursu kertoo Taisto Kaasisen suositusta Mursu-figuriinista. Taisto Kaasisen muotoilema mursu käynnistää introspektisen matkan läpi designin, moraalin ja indetiteetin. Kokeellinen ja rohkea lyhytelokuva määrittelee uudestaan mitä ei-fiktio elokuva voi olla.
Emmi Nuoliojan (ohjaus) lyhytelokuva Eggcrack kertoo itsenäistymisen pelosta teinin ja hänen videokameransa näkökulmasta.
Helka Tanskasen (ohjaus) lyhytelokuva Ihminen kertoo aseksuaalisuudesta, ihmissuhteista ja rakkauden paineista. Miten muiden mielipiteiden kuunteleminen vaikuttaa omaan harkintakykyyn ja uuden ystävyyden luomiseen?
Haihtuneet-lyhytelokuva on psykologinen trilleri, joka kertoo kolmen nuoren sattumasta luonnon ja mökin tuntumassa. Mitä oikeasti tapahtui ja minne he päätyivät? Haihtuneet on Miro Kutvosen (ohjaus, kameranäytteleminen), Kide Rinteen (tuotanto, kameranäytteleminen) ja Dunja Saiyarin (kameranäytteleminen) lukiodiplomityö. 
Lyhytelokuva Maa jalkojeni alla kertoo kahdesta parhaasta ystävästä, jotka lähtevät pakoon arkeaan mökille Lappeenrantaan. Elokuvan aikana he kokeilevat ystävyyssuhteensa rajoja ja pohtivat elämän suuria kysymyksiä. Elokuva on kolmen tekijän diplomityö:  Edit Hustad (ohjaus), Riina Talka (kuvaus) ja Emma Saarinen (teatteridiplomi, kameranäytteleminen).

pe 26.4. Tanssin lukiodiplomit
klo 16.45 Pengerkatu 5 sisäpiha 
klo 17.00 Caisan sali, Kaikukatu 4 B

Tanssin lukiodiplomiin kuuluu kaksi osaa: taiteellinen osuus, jossa opiskelija luo 3-10 min kestävän oman teoksen tai tanssii toisen opiskelijan teoksessa, toinen osa on kirjallinen tutkielma.
CaisaKalliossa nähdään seuraavien opiskelijoiden taiteelliset osuudet: Emma Aalto, Meeti Assefa, Amelie Bangura, Inkeri Hiltunen, Enni Hyytiäinen, Lotta Ikäläinen, Ella Jaanu, Pinja Karjalainen, Senni Kuuramaa, Roope Lappalainen, Meeri Lehikoinen, Helmi Linnanen, Venla Majander, Aava Mikkilä, Bigga-Risten Pieski, Salla Piira, Helka Tanskanen, Anniina Taponen, Lotta Tuomikoski ja Krista Viitanen.