Helsingfors stad höjer lönerna för ett flertal yrkesgrupper – därtill ges en kultur- och motionsförmån till personalen

Stadens löner höjs på basis av både nationellt avtalade justeringspotter och stadens eget löneutvecklingsprogram.

Stadens löner höjs på basis av både nationellt avtalade justeringspotter och stadens eget löneutvecklingsprogram. ​I stadens löneutvecklingsprogram riktas lönehöjningarna till vissa yrkesgrupper, och därtill får stadens anställda en kultur- och motionsförmån av engångskaraktär.

Genom löneutvecklingsprogrammet vill man öka stadens attraktivitet som arbetsgivare och underlätta rekryteringsutmaningar

För genomförandet av stadens löneutvecklingsprogram har man reserverat fem miljoner euro i budgetförslaget för 2022. Utifrån programmet utvecklas lönesättningen i synnerhet inom de yrkesgrupper där staden har utmaningar som gäller lönekonkurrensförmåga i anknytning till tillgång på personal.

Löneutvecklingsprogrammet genomförs nu för fjärde gången. Löneutvecklingsprogrammet 2022 höjer lönen för nästan 2 600 personer. Programmet baserar sig på en kartläggning av lönehöjningsbehoven samt på arbetsgivarens behov att säkerställa tillgången på kompetent arbetskraft. Höjningarna inom löneutvecklingsprogrammet är riktade till yrkesgrupper baserat på behovskartläggningen. De mest kritiska yrkesgrupperna har valts ut i samarbete mellan ledningen och personalexperter inom sektorerna, ämbetsverken och affärsverken samt stadskansliet. I beredningsarbetet har man hört många olika aktörer, såsom personalorganisationernas representanter.

Lönehöjningar till en del av dem som arbetar inom sektorerna fostran och utbildning samt social- och hälsovården

För att förbättra tillgången på behörig personal riktas höjningar till vård- och fostranspersonal på vissa daghem inom Helsingfors småbarnspedagogik. Daghemmen har kartlagts och valts ut för att förebygga regional ojämlikhet inom småbarnspedagogiken eller på basis av en särskilt svår rekryteringssituation. Höjningarna gäller de specialassistenter, barnskötare inom småbarnspedagogik, lärare inom småbarnspedagogik, speciallärare inom småbarnspedagogik och daghemsföreståndare på dessa daghem som uppfyller de lagstadgade behörighetskraven. Höjningen beviljas för en viss tid för två år åt gången.

Dessutom ges höjningen till specialklasslärare inom den grundläggande utbildningen som uppfyller behörighetskraven.

Inom social- och hälsovårdssektorn riktas höjningarna till dem som arbetar inom enheter på krävande eller specialnivå inom barnskyddets anstaltsvård samt dem som arbetar med mottagning av barn och unga och familjebedömning dygnet runt.

Höjningar i andra yrkesgrupper

Lönehöjningar riktas även till andra yrkesgrupper. Inom kultur- och fritidssektorn riktas höjningarna till ungdomsledaruppgifter (YH) inom ungdomstjänsterna där löneutvecklingsarbetet inleddes redan i förra årets löneutvecklingsprogram.

Dessutom riktas höjningar till servicecentralernas serviceansvariga och matserviceansvariga samt till servicekoordinatorer, lönesekreterare och lönebokförare inom ekonomiförvaltningstjänsterna.

Höjningar riktas även till olika arkitektuppgifter. Inom stadsmiljösektorn går höjningarna till personer som arbetar inom de mest krävande arkitektuppgifterna eller motsvarande sakkunniguppgifter inom detaljplaneringen, byggnadstillsynen och stadsrums- och landskapsplaneringen. Inom kultur- och fritidssektorn riktas höjningarna till arkitektuppgifter inom lokaltjänster och museer. Inom sektorn för fostran och utbildning samt inom social- och hälsovårdssektorn gäller höjningarna arkitektuppgifter inom lokaltjänsterna.

Dessutom allokeras pengar ur löneutvecklingsprogrammet till social- och hälsovårdssektorn som ska användas som en engångsersättning för att förankra för läkargrupper som fastställs separat.

Kultur- och motionsförmån för ett år

Löneutvecklingsprogrammet för 2022 omfattar förutom lönehöjningar för kritiska yrkesgrupper även en kultur- och motionsförmån för personalen. Med detta vill man kompensera personalen för det förtret som problemen med lönebetalningen har orsakat.

Värdet på förmånen är 200 euro och den kan användas från och med den 1 december till slutet av 2023. Genom förmånen vill man också förbättra personalens hälsa och stadens attraktions- och hållkraft som arbetsgivare.

Löneutvecklingsprogrammet är en del av stadens årliga budgetprocess

Målet med Helsingfors stads löneutvecklingsprogram på längre sikt är att öka stadens attraktivitet som arbetsgivare samt att planmässigt höja lönesättningen särskilt i de yrkesgrupper där staden har utmaningar som gäller lönekonkurrensförmågan i anknytning till tillgången på personal. Löneutvecklingsprogrammet lanserads i staden år 2019 som ett systematiskt och planmässigt sätt att svara på denna utmaning.

För de kommande åren beslutar stadsfullmäktige om eventuella anslag för genomförandet av löneutvecklingsprogrammet.

 

Foto: Jussi Nahkuri