Helsingfors nya stadsstyrelse sammanträdde för första gången – stadsstyrelsen tillsatte namnkommittén och beslutade om flera detaljplaneändringar till fullmäktige

Helsingfors stadsstyrelse sammanträdde i sin nya sammansättning på sitt första sammanträde 9.8.2021.

Helsingfors stadsstyrelse sammanträdde i sin nya sammansättning på sitt första sammanträde 9.8.2021. På sammanträdet godkändes bland annat flera detaljplaneändringar för fullmäktigebehandling och tillsattes namnkommittén för en mandatperiod på två år.

Stadsstyrelsens ordförande under fyraårsperioden är borgmästare Juhana Vartiainen (Saml.). Stadsstyrelsens ledamöter är:

  • Biträdande borgmästare för stadsmiljösektorn Anni Sinnemäki (Gröna)
  • Biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn Nasima Razmyar (SDP)
  • Biträdande borgmästare för social- och hälsovårdssektorn Daniel Sazonov (Saml.)
  • Biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn Paavo Arhinmäki (VF)
  • Sari Sarkomaa (Saml.)
  • Anniina Iskanius (Saml.)
  • Maarit Vierunen (Saml.)
  • Reetta Vanhanen (Gröna)
  • Tuomas Rantanen (Gröna)
  • Johanna Nuorteva (Gröna)
  • Elisa Gebhard (SDP)
  • Minja Koskela (VF)
  • Jussi Halla-Aho (Sannf.)
  • Marcus Rantala (SFP)

Varje ledamot i stadsstyrelsen har en personlig ersättare.

Stadsstyrelsen sammanträder på måndagar klockan 16. Sammanträden hålls inte under helger eller semestertider. Stadsstyrelsen kan vid behov också ha extra sammanträden. Mötesplatsen är stadsstyrelsens sessionssal på stadshuset. Sammanträdena är inte öppna för allmänheten.

Mer information om stadsstyrelsens ledamöter och sammanträdestider finns på webbplatsen hel.fi.

Stadsstyrelsen tillsatte Helsingfors namnkommitté för mandattiden 2021–2023

Stadsstyrelsen beslutade tillsätta en namnkommitté för en mandatperiod på två år. Kommittén har till uppgift att komma med förslag och ge utlåtanden om detaljplanernas namnfrågor och andra frågor som gäller namn i enlighet med markanvändnings- och bygglagen.

Kommitténs ledamöter och ersättare uppges i förslaget.

Flera detaljplaneändringar avancerar till fullmäktige

Stadsstyrelsen beslutade godkänna flera detaljplaner för behandling i stadsfullmäktige. Detaljplaneändringarna gäller Mellangårdsvägen 71 i Baggböle, Gårdsbacka räddningsstation, Hörnebergsgatan 4 i Sörnäs och Mässcentrum i Böle.

Stadsstyrelsen gav också sitt utlåtande till Närings- trafik- och miljöcentralen i Nyland om förslaget att skydda Marmorpalatset i Brunnsparken.

Utlåtande till arbets- och näringsministeriet om regeringens utkast till beslut om lagstiftningen som gäller förnyandet av arbetssökningen och arbetslöshetsförmånen

Stadsstyrelsen beslutade ge sitt utlåtande till arbets- och näringsministeriet om regeringens utkast till beslut om lagstiftningen som gäller förnyandet av serviceprocessen för arbetssökande och vissa förutsättningar för beviljande av arbetslöshetsförmån.
I sitt utlåtande anser Helsingfors stad bland annat att målen i förslagshelheten är ett steg i rätt riktning, men att metoderna och resurserna är otillräckliga både med tanke på tjänsterna för de arbetssökande och för effektiviteten.

Hela utlåtandet kan läsas i förslaget.

Stadsstyrelsen beslutade dessutom om borgmästarens och biträdande borgmästarnas ställföreträdare och om möjliggörandet av avvikande arrangemang i den grundläggande utbildningen under tiden 10.8–9.9.2021.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden. Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här.