Den gemensamma ansökan inleds den 21 februari – i Helsingfors finns ett brett utbud av utbildningar

Den nationella gemensamma ansökan på andra stadiet till gymnasier, yrkesutbildning och Hux-utbildning pågår 21.2–21.3.2023. Helsingfors stads gymnasier, den privata yrkesläroanstalten Prakticum och den finska yrkesläroanstalten Stadin AO erbjuder ett brett utbud av utbildningar.
Helsingin kaupungin yhteishaun mainoskuva, jossa poika metron liukuportaissa.

Alla niondeklassare ska söka till antingen en yrkesutbildning, handledande utbildning eller en gymnasieutbildning. 

”Det viktigaste är att den unga själv väljer en studieplats som hen är intresserad av. Då motivationen är på plats, löper studierna lättare. Och alla läroanstalter på andra stadiet ger de studerande en god vägkost inför fortsatta studier och arbetslivet”, säger Moa Thors som är chef för den svenskspråkiga fria bildningen och gymnasieutbildningen vid Helsingfors stad. 

Den gemensamma ansökan till andra stadiet efter den grundläggande utbildningen pågår 21.2–21.3.2023. 

Högskolesamarbete och studier förankrade i arbetslivet 

Helsingfors stad driver 15 gymnasier, varav tre är svenska och ett är ett vuxengymnasium. Stadens gymnasier har alla en egen särskild utbildningsuppgift eller en gymnasiespecifik profilering. 

I gymnasiet har du möjlighet att välja studier från ditt eget gymnasium och alla stadens övriga gymnasier. Dessutom kan du välja studieavsnitt från de finska gymnasiernas gemensamma studiebricka. 

Helsingfors stads gymnasier har ett tätt och mångsidigt samarbete med högskolor. De studerande har därigenom en ypperlig möjlighet att redan under gymnasietiden bekanta sig med högskolestudier. 

Vid Stadin AO kan man i samband med den gemensamma ansökan söka till utbildningar för 27 yrkesinriktade grundexamina. Studerande kan även gå gymnasiekurser eller kombinera  studierna med en karriär inom idrott med yrkesstudier eller avlägga yrkesinriktad examen genom läroavtal.  

Yrkesutbildning på svenska ordnas i Helsingfors av Yrkesinstitutet Prakticum. 

 
Hux är utbildning som handleder för examensutbildning 

Under Hux-utbildningen har studerande möjlighet att stärka de färdigheter som behövs för studier på andra stadiet. Studerande kan även bekanta sig med yrkes- eller gymnasiestudier och höja sina vitsord. 

Om en sökande inte får en studieplats i ett gymnasium eller en yrkesläroanstalt i samband med den gemensamma ansökan, får hen en plats inom Hux-utbildningen. 

Hux-utbildningen räcker högst ett år. Vid behov kan studerande redan tidigare flytta över till en utbildning på andra stadiet. 

Ansök på webbplatsen Studieinfo 

Den gemensamma ansökan på andra stadiet är avsedd för dem som går ut grundskolan och för sökande utan examen. Ansökan sker elektroniskt på adressen Studieinfo.fi.  

Under den gemensamma ansökan kan man söka till gymnasiet, utbildning som ger yrkesinriktad grundexamen och Hux-utbildning. Därtill är det möjligt att söka till utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv, den så kallade TELMA-utbildningen, och till folkhögskollinjer som riktar sig till läropliktiga. 

Grundskolornas elevhandledare och lärarna stödjer niondeklassarna i att välja utbildning. 

Viktiga datum under den gemensamma ansökan våren 2023: 

Ansökningstiden för den gemensamma ansökan till utbildning efter den grundläggande utbildningen är 21.2–21.3.2022. 

Information om antagningsresultaten ges tidigast 15.6.2022. 

En studieplats ska tas emot senast 29.6.2022. 

Mer om ämnet

Fostrans- och utbildningssektorns nyheter om studier på andra stadiet kan du läsa på våra webbsidor.

Helsingfors stads gymnasier  
 
Yrkesinstitutet Stadin AO(Länk leder till extern tjänst)

Yrkesinstitutet Prakticum