Nouse ylöspäin

Helsingin kaupungin lukiot ja Stadin AO tarjoavat sinulle monipuolisia opiskelumahdollisuuksia peruskoulun jälkeen. 

Hae toiselle asteelle kevään yhteishaussa 20.2.–19.3.2024 osoitteessa opintopolku.fi

Siirry Opintopolkuun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Nuori nousee rullaportailla.

Toisella asteella valitset itse oman reittisi

Peruskoulu lähestyy loppuaan ja on aika siirtyä eteenpäin opinnoissa ja elämässä. Kiinnostaako sinua lukio vai ammatillinen koulutus? Voit myös hakea tutkintokoulutukseen valmentavaan eli TUVA-koulutukseen, joka parantaa valmiuksiasi opiskella toisella asteella.  
 
Sinä päätät mille alalle tai mihin oppilaitokseen haet. On hyvä pohtia, millaisia vahvuuksia sinulla on ja millaiset ovat tulevaisuuden toiveesi. Erilaisista vaihtoehdoista on hyvä keskustella ystävien, opinto-ohjaajan ja muiden läheisten kanssa.

Vieraile oppilaitosten verkkosivuilla, somessa ja avoimien ovien päivissä. Pohdi myös millaisia ajatuksia tulevaisuudestasi TET-harjoittelut tai kesätyöt ovat herättäneet.  

Toisen asteen yhteishaussa voit hakea enintään seitsemään oppilaitokseen. Muista laittaa kiinnostavin vaihtoehto ykköseksi – voit saada ensisijaisuudesta lisäpisteitä hakuprosessissa. 

Tsemppiä yhteishakuun!   

Opiskelija silittää kangasta.
Kuva: Jefunne Gimpel

Toinen aste on täynnä mahdollisuuksia

Nuoret oppilaitoksessa
Kuva: Maija Astikainen

Lukio ei ole pelkkää pänttäämistä ja ammattiin ei opiskella ainoastaan työmaalla. Lukio ja ammatillinen koulutus eivät eroa toisistaan niin paljon kuin monesti luullaan. Molemmissa  panostetaan sekä yleissivistykseen että käytännön taitoihin – painotus vain vaihtelee.     

Lukion ja ammatillisen koulutuksen lisäksi vaihtoehtona on myös tutkintokoulutukseen valmentava eli TUVA-koulutus. TUVA-koulutuksessa voit tarkentaa suunnitelmiasi opinnoista, korottaa arvosanojasi ja opiskella osia lukio- ja ammatillisista opinnoista. 

 

Kuva: Jefunne Gimpel, Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan aineistopankki.

Ammatillinen koulutus

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelet tietyn alan ammattitaidon. Aloja ammatillisessa koulutuksessa on runsaasti, esimerkiksi Stadin AO:sta voit valmistua yli 50 eri ammattiin! Ammattiopintoihin voi liittää yrittäjyysopintoja, kansainvälistä vaihto-opintoja ja ammatillista kilpailutoimintaa.

Ammatillisen koulutuksen jälkeen voit hakea ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.    

Ammattilukiossa voit lukea yksittäisiä lukioaineita tai suorittaa ylioppilastutkinnon ammattiopintojen rinnalla.   

Tutustu Stadin AO:n koulutusvalikoimaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Maija Astikainen

Lukiokoulutus

Lukiossa vahvistat yleissivistystäsi, opiskelutaitojasi ja luot vahvan pohjan korkeakouluopinnoille. Lukiokoulutus päättyy ylioppilaskirjoituksiin ja lakkiaisiin.

Helsingin kaupungin lukioissa pääset tutustumaan korkeakouluopintoihin, työelämään ja yrittäjyyteen jo opintojen aikana. Helsingin kaupungin lukioissa on erilaisia painotuksia ja linjoja, joissa voit syventää osaamistasi mielenkiintosi mukaan.  
Tutustu Helsingin kaupungin lukioihin