På bibliotek i huvudstadsregionen diskuteras klimatförändringen genom litteratur med klimatgäster

På bibliotek i huvudstadsregionen diskuteras klimatförändringen genom litteratur med klimatgäster.
Kuvakollaasissa kasvokuvia ilmastovieraista

Under februari–maj
bjuder turnén Ilmastovieraat (Klimatgäster) in till Helmet-bibliotek i huvudstadsregionen ett tjugotal författare, skribenter och aktivister till Helmetbiblioteken i huvudstadsregionen, med vilka man med hjälp av litteratur diskuterar klimatförändringen och naturförlusten.

Vi får träffa klimatgäster på bibliotek nästan varje vecka fram till maj. Allt fler nya böcker publiceras om klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och en ekologisk livsstil. Kunskap ökar förståelsen och handlingsförmågan, och med hjälp av skönlitteratur kan man föreställa sig möjliga framtider och behandla känslor och tankar kring ekokrisen.

Turnén startar den 2 februari på Hertonäs bibliotek med geografen och fackboksförfattaren Laura Ertimo som gäst. Hennes böcker för hela familjen behandlar mångsidigt människans plats i naturen. Centrumbiblioteket Ode besöks den 11 februari av företagaren, restaurangägaren, facklitterära författaren och talaren Saku Tuominen. Den 17 februari är klimatgästen på Böle bibliotek journalisten, författaren och influeraren Julia Thurén, vars bok Kaikki kuluttamisesta nominerades till Fack-Finlandia hösten 2021. Den 28 februari kan man träffa journalisten Hanna Nikkanen och facklitterära författaren Mikko Pelttari på Gårdsbacka bibliotek, med vilka klimatläskunnighet och hantering av ekokrisen i media diskuteras. 

I mars fortsätter turnén på Viks bibliotek, då Juha Kauppinen står i tur den 8 mars. Hans senaste bok, Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija, publicerades i september 2021. Elina Innanen och Suvi Auvinen, som skrivit Lapsiperheen vegaanikeittokirja, besöker Tölö bibliotek den 16 mars. Den 24 mars är klimatgästen på Bocksbacka bibliotek författaren Emma Puikkonen, och den 31 mars är gästen på Åggelby bibliotek författaren och journalisten Risto Isomäki, som är Finlands ledande expert på miljöhot.  

Besöken i april inleds den 6 april på Nordsjö bibliotek. Klimatgästerna där är docent Panu Pihkala, som är en ledande expert på tvärvetenskaplig forskning kring miljöångest, och psykologie doktor Kia Aarnio, som är en författare av facklitteratur och läroböcker och klimataktivist. Richardsgatans bibliotek besöks den 21 april av miljöaktivisten, naturvårdaren och entreprenören Saara Kankaanrinta, vars bok Luonnollisia ajatuksia, skriven tillsammans med Ilkka Herlin, publicerades hösten 2021. Den 26 april träffas meteorologen Kerttu Kotakorpi på Östra centrums bibliotek. Hennes bok Suomen luonto 2100, som publicerades våren 2021 och är baserat på de senaste forskningsdata, är en vision av Finlands framtid, som är mycket annorlunda i klimat än den är idag. 
 
Vi kommer att ha några besök även i maj. På Richardsgatans bibliotek står den 5.5 experten inom ansvarsfull klädindustri Anniina Nurmi i tur. Tölö bibliotek besöks den 10 maj av Teppo Eskelinen, Toni Ruuska och Maija Li Raudaskoski, som är med i boken Viimeinen siirto redigerad av Teemu Vaarakallio. 
 
Turnén startar som distansevenemang 
 
På grund av coronaläget genomförs åtminstone besöken i början av turnén som distansbesök och streamas på bibliotekets Facebook-sida på facebook.com/kirjastohelsinki(Länk leder till extern tjänst). De streamade inspelningarna av besöken kan ses på den aktuella Facebook-sidan i två veckor efter besöken. Om situationen kring coronaviruset gör det möjligt att anordna evenemang är allmänheten också välkommen att följa diskussionerna på biblioteken.  
 
Turnén Ilmastovieraat kompletteras och utöver biblioteken i Helsingfors ska besök arrangeras även på biblioteken i Esbo och Vanda. Det uppdaterade turnéprogrammet finns till påseende på adressen helmet.fi/ilmastovieraat. Evenemangsannonsen anger om det är ett distansevenemang eller om diskussionen kan följas på plats. 
 
Bibliotek erbjuder inte bara information utan även handlingar 
 
Under våren 2021 diskuterades klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald i tiotals klimatbokcirklar på biblioteken. I vår diskuteras alltså dagens mest brännande frågor med författare, skribenter och aktivister i serien Ilmastovieraat (Klimatgäster). På flera bibliotek i Helsingfors har man skapat ekohyllor där man har samlat en mängd både fack- och skönlitteratur om miljö och klimat för utlåning. Dessutom har noggrant utvalda verk som kombinerar hopp och handling samlats i Toivon kirjahylly(Länk leder till extern tjänst).  
 
”Biblioteket erbjuder en hel del information, men nu är det dags att erbjuda även handlingar. Genom att bjuda in klimatgäster till bibliotek vill vi stödja aktivt medborgarskap och inspirera människor att vidta åtgärder för att tygla klimatförändringen. Litteratur, ett öppet utrymme och diskussion – det är något av det bästa biblioteken kan erbjuda i kampen mot klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald”, säger biblioteksfunktionär Liisa Uimonen och bibliotekarie Johanna Juvonen från Helsingfors stadsbibliotek, som är bakom Klimatgästerna-turnén. 
 
Hela turnéns program: helmet.fi/ilmastovieraat(Länk leder till extern tjänst) (på finska).
 

I bilden Saku Tuominen, Kerttu Kotakorpi, Saara Kankaanrinta, Julia Thurén och Risto Isomäki.