Kotihoito tukee kotona asumista

Voit hakea kotihoitoa, jos et pärjää omassa kodissasi itsenäisesti tai läheistesi avulla. Myönnämme kotihoitoa palvelutarpeen arvioinnin perusteella.

Tällä sivulla

Kotihoito auttaa sinua päivittäisissä toimissa kuten sängystä nousemisessa, wc-käynneissä, peseytymisessä, pukeutumisessa ja syömisessä. Avustamme sinua myös lääkehoidossa.

Seuraamme kotikäynneillä terveydentilaasi. Kotihoitoon voi kuulua myös lääkärin määräämää sairaanhoitoa, jos et voi käyttää muita terveyden- ja sairaanhoidon palveluja.

Voimme järjestää säännöllistä kotihoitoa tarvittaessa päivittäin, myös yöaikaan. Osa kotihoidosta voi olla etähoitoa, jossa otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai tablettitietokoneella. Etäyhteydellä voimme esimerkiksi tarkastaa vointisi ja muistuttaa sinua tärkeistä asioista.

Päivittäisestä hoidostasi vastaavat lähihoitajat, terveydenhoitajat ja sairaanhoitajat. Hyvinvoinnistasi huolehtivat myös kodinhoitajat, kotiavustajat sekä fysio- ja toimintaterapeutit. Voit saada myös henkilökohtaista huolenpitoa täydentäviä tukipalveluja, kuten ateriapalvelun.

Teemme henkilökohtaisen hoito- ja palvelusuunnitelman. Kotihoito voi olla myös tilapäistä, esimerkiksi sairaudesta toipumisen ajan.

Kotihoito ja sen tukipalvelut ovat sinulle maksullisia. Voit saada kotihoitoa kaupungin tuottamana palveluna tai ostopalveluna, jolloin olemme ostaneet palvelun yksityiseltä yritykseltä. Vaihtoehtoisesti voimme antaa sinulle palvelusetelin, jolla voit itse hankkia palvelun hyväksymiltämme yrityksiltä.

Jos haluat hakea kotihoitoa, ota yhteyttä Seniori-infoon.

Kysy chatissa

Sotebotti Hester ja chat

Sotebotti Hester osaa auttaa sinua anonyymisti erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon yleisissä asioissa. Jos Hester ei osaa auttaa, sinut ohjataan aukioloaikojen puitteissa chattiin keskustelemaan ammattilaisen kanssa.

Avoinna ma-ke, pe 09-15, to 09-10, to 11:30-15

Soita

Soita Seniori-infoon

Avoinna ma-pe 09-15
Puhelun hinta: normaali puhelumaksu

Kotihoidon myöntämisen perusteet

Kotihoidon myöntämisen perusteet ovat kaikille kaupunkilaisille samat. Päätös perustuu aina palvelutarpeen arviointiin. Käytämme arvioinnin perustana terveydentilaa ja toimintakykyä mittaavaa RAI (Resident Assessment Instrument) -arviointityökalua. 

Voimme myöntää säännöllistä kotihoitoa henkilölle, 

  • jonka toimintakyky on selvästi alentunut ja joka ei selviydy säännöllisistä päivittäisistä perustoiminnoista itsenäisesti omaisten tai muiden auttajien avulla 
  • joka tarvitsee sairaanhoitoa, mutta ei fyysisten, sosiaalisten tai psyykkisten rajoitteiden vuoksi pysty käyttämään terveysaseman tai yksityisen yrityksen tarjoamia palveluja edes avustettuna 
  • jonka omaishoitaja tarvitsee tukea jaksamiseensa. 

Tukipalvelujen myöntämisperusteet löydät alla olevasta listasta kunkin tukipalvelun kohdalta.

Muut kotona asumista tukevat palvelut kuten kotiateriat, kauppapalvelu ja turvapuhelin

Voit saada henkilökohtaista huolenpitoa täydentäviä tukipalveluja. Tukipalveluja voit saada, vaikka et olisikaan kotihoidon asiakas. Palvelut ovat maksullisia. Osa palveluista on tulosidonnaisia.

Ateriapalvelussa kotiisi kuljetetaan valmiita, ravitsemukseltaan täysipainoisia aterioita, jotka voit itse lämmittää. Huolehdimme myös erityisruokavalioista. 

Palvelua tuottavat Compass Group Finland Oy ja Palvelukeskus Helsinki, jotka toimittavat ateriat sinulle 1–2 kertaa viikossa. Vaihtoehtoisesti voit saada kotiisi Menumat -ateria-automaatin joka on pakastimen ja uunin yhdistelmä.  Palvelun tuottaa Menumat Oy. 

Kotiateriaruokalistoillamme on 3 ateriavaihtoehtoa jokaiselle päivälle. Saat viikoittain listan omaan ruokavalioosi sopivista vaihtoehdoista, joista voit valita mieleisesi ateriat. 

Voit saada ateriapalvelua, jos sinulla on todettu vaikea virheravitsemus tai sairaus tai olet toipilas tai sinulla on joku muu erityinen syy, jonka takia tarvitset kotiin tuotavan aterian tai erityisruokavalion. 

Ateriapalvelun maksut koostuvat aterioiden ja kuljetuksen hinnoista sekä mahdollisesta aterian lämmityksestä. Lisäksi Menumat-palvelussa on palvelumaksu.

Lue lisää palveluntuottajien verkkosivuilta:

Palvelukeskus Helsingin kotiateriat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Compass Groupin kotiateriat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Menumat -ateria-automaatti(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kauppapalvelussa tilaamasi ruokaostokset toimitetaan kotiovellesi. 

Voit saada kauppapalvelua, jos et pysty heikentyneen toimintakykysi tai terveydentilasi takia itse tai läheisesi avulla käymään kaupassa tai et voi järjestää kauppa-asioita muulla tavoin. Kaupungin myöntämä kauppapalvelu on tarkoitettu pääsääntöisesti kotihoidon, kuntouttavan arviointiyksikön tai omaishoidon tuen asiakkaille.

Ruokaostokset toimittaa Mehiläisen Kauppakassipalvelu. Palveluun kuuluu yksi arvonlisäveroton toimitus viikossa. Lisätoimitukset sisältävät arvonlisäveron.

Lue lisää Mehiläisen Kauppakassipalvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kauppapalvelua on saatavilla myös muilta yksityisiltä toimijoilta.

Turvapuhelinpalveluun kuuluu turvapuhelin ja turvaranneke, joilla saat tarvittaessa apua ympäri vuorokauden.

Voit saada turvapuhelinpalvelua, jos sinulla on esimerkiksi kaatumisriski. Palveluun voi kuulua myös ovihälytin ja GPS-paikannusranneke.

Turvapuhelinpalvelu on tulosidonnaista eli maksut riippuvat tuloistasi tai sinun ja puolisosi tuloista.

Katso video turvapuhelinpalvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue lisää turvapuhelinpalvelusta (Palvelukeskus Helsinki)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lääkeautomaatti lisää lääkkeiden käytön turvallisuutta ja auttaa varmistamaan, että otat lääkkeet oikeaan aikaan. Palvelun soveltuvuus varmistetaan aina kotihoidossa asiakaskohtaisesti.

Lääkeautomaattipalvelu sisältyy kotihoidon hintaan.

Katso videoesittely lääkeautomaatista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue lisää lääkeautomaattipalvelusta (Palvelukeskus Helsinki)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Etähoidossa otamme sinuun yhteyttä helppokäyttöisellä tablettitietokoneella. Etähoidossa voimme esimerkiksi tarkastaa vointisi ja muistuttaa sinua tärkeistä asioista, kuten lääkkeiden ottamisesta, verensokerin mittauksesta, ruokailusta ja liikkumisesta. Etähoidossa sinulla on halutessasi mahdollisuus päästä mukaan myös etäryhmiin, kuten päivittäiseen lounasryhmään, muiden etähoidon asiakkaiden kanssa.

Etähoitopalvelu sisältyy kotihoidon hintaan.

Katso etähoidon videoesittely(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue lisää etähoitopalvelusta (Palvelukeskus Helsinki)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Päivittäisillä käynneillä varmistamme kanssasi keittiön ja wc-tilojen siisteyden. Varsinaista siivouspalvelua järjestämme palvelusetelillä. Poikkeustapauksissa voimme järjestää siivouspalvelua kaupungin hankkimana ostopalveluna. 

Voit saada siivouspalvelua, jos olet pienituloinen ja toimintakykysi on heikentynyt niin, ettet kykene siivoamaan itse tai läheisen avulla edes vähän kerrallaan tai järjestämään siivousta muulla tavoin. 

Voit saada siivouspalvelua kaksi tuntia kuukaudessa. Siivouspalvelu on tulosidonnaista palvelua. 

Voit myös ostaa siivouspalvelua itse yksityiseltä yritykseltä ja saada kotitalousvähennystä verotuksessa. Kysy lisää kotitalousvähennyksestä Seniori-infosta.

Lue lisää kotisiivouksen palvelusetelistä

Lue lisää  yksityisestä kotipalvelusta ilman arvonlisäveroa

Lue lisää kotitalousvähennyksestä (vero.fi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Saattamis- ja asiointiapua kodin ulkopuolella liikkumiseen tarjoavat esimerkiksi vapaaehtoisjärjestöt ja seurakunnat. Kysy lisää Seniori-infosta.

Palvelupisteet

Eteläinen kotihoitoyksikkö

Osoite: Hietaniemenkatu 9 B, 00100 Helsinki

Itäinen kotihoitoyksikkö

Osoite: Kivikonkaari 21, 00940 Helsinki

Kaakkoinen kotihoitoyksikkö

Osoite: Kivikonkaari 21, 00940 Helsinki

Keskinen kotihoitoyksikkö

Osoite: Rautalammintie 2, 00550 Helsinki

Koillinen kotihoitoyksikkö

Osoite: Oltermannintie 32, K-talo, b-rappu, 00620 Helsinki

Lounainen kotihoitoyksikkö

Osoite: Hiomotie 6 A, 00380 Helsinki

Läntinen kotihoitoyksikkö

Osoite: Hiomotie 6 A, 00380 Helsinki

Pohjoinen kotihoitoyksikkö

Osoite: Oltermannintie 32, K-talo, b-rappu, 00620 Helsinki