Työkalut ylläpitoon ja sisällön kehittämiseen

Hel.fin Drupal-alustan tukena sivuston kehittämisessä ja ylläpidossa käytetään muun muassa näitä työkaluja. Sivua täydennetään uudistuksen edetessä.

Tällä sivulla

Saavutettavuus sisällöntuottajille: Editoria 11y

Sisällöntuottajien käytössä on suoraan Drupaliin integroitu Editoria 11y -lisäosa, jolla on helppo tarkistaa otsikkotyylien ja alt-tekstien tyyppiset saavutettavuusasiat suoraan kunkin sisällön sivulla.

Näet työkalun jokaisella Drupal-sivulla, kun olet kirjautuneena sisään ja katselet sivun julkista näkymää. Työkalu löytyy selainikkunan alalaidasta. Käyttöliittymän kieli on englanti.

Saavutettavuus ja laadunvarmistus tuoteomistajille ja pääkäyttäjille: Siteimprove

Siteimproven saavutettavuustyökalulla tutkitaan koko sivuston ja sen osioiden saavutettavuutta. Siteimprovella löydät esimerkiksi teemasivuston rikkinäiset linkit, kirjoitusvirheet ja eri saavutettavuuden puutteet, kuten puuttuvat metatiedot ruudunlukijalaitteille, kielisyysmerkinnät ja liian alhaiset kontrastiarvot.

Käyttöoikeudet: Siteimprove-käyttöoikeudet voi pyytää oman toimialan pääkäyttäjiltä Teamsissä. Näet yhteyshenkilöt oman hel.fi-osion käyttöoikeussivulta.

Kirjaudu tästä: Siteimprove(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteyshenkilö: Mika Lappalainen, kanslia

Analytiikka: Matomo

Kaupungin verkkosivujen kävijäanalytiikkaan käytetään Matomo-työkalua(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Matomosta löytyy omat näkymät Hel.fin pääosioille. Pääosioiden alta löydät myös teemakokonaisuudet. Esimerkiksi Hammashoidon oma analytiikkanäkymä löytyy Sosiaali ja terveyspalveluiden alta Kaikki käynnit -pudotusvalikosta.

Käyttöoikeudet: Tunnuspyynnöt ja käyttöoikeudet sivustokokonaisuuksiin voi kaupungin sähköpostista lähettää suoraan osoitteeseen support@digiaiiris.com(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman). Käytön tuki Digia Iiris-palvelun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kautta.

Kirjaudu tästä: Digia Iiris(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (pääset Matomoon Digia Iiriksen kautta)

Koulutukset: Onni -> Koulutuskalenteri -> "Matomo"

Yhteyshenkilö: Heini Vatanen ja Aleksi Salonen, kanslia

Käyttäjien pikapalaute: Askem (ent. React & Share)

Pikapalautetyökalu tarjoaa suoraa asiakaspalautetta kehitystarpeista yksittäisillä verkkosivuilla.

Käyttöoikeudet: Pyydä tunnuksia oman osiosi pääkäyttäjältä tai Aleksi Saloselta Teamsissä.

Kirjaudu tästä: Askem(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Koulutukset: Askem tarjoaa maksullisia, räätälöityjä koulutuksia. Apua saa yhteyshenkilöltä.

Ohjesivusto: Askem.com(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteyshenkilö: Aleksi Salonen, kanslia

Helsingin kaupungin aineistopankki

Aineistopankki esittelee Helsinkiä kuvin ja tarjoaa tausta-aineistoa kaupungista.

Käyttöoikeudet: Rekisteröidy palvelun käyttäjäksi suoraan Aineistopankissa

Kirjaudu tästä: Aineistopankki(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tulossa 2023: Uusi aineistopankki, joka integroidaan osaksi Drupal-sisällönhallintaa otetaan käyttöön vuoden 2023 alkupuolella.

Yhteyshenkilö: Antti Honkala, kanslia

Liitetiedostojen hallinta hel.fissä

Ensisijainen paikka sisältösivujen  ja esimerkiksi uutisen liitetiedostoille on aiheeseen liittyvä Drupal-osio. Voit lisätä ja päivittää liiteitä Drupalin valikosta Sisältö -> Tiedostot. Saat haettua linkin avaamalla tiedoston Drupalin Teidosto-näkymässä ja kopiomalla tiedoston osoitteen hiiren oikean painikkeen valikosta.

Raporteille ja taitetuille julkaisuille oikea julkaisupaikka on kaupungin Julkaisut-sivusto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Käyttöoikeudet: Ossi Seppälä, kanslia

Julkaisuissa metatiedotettavat PDF-julkaisut viedään Staticille. Alta löydät ohjeita Staticin käyttöön.

Verkkosivujen palvelusisältöihin liittymättömille liitteille käytetään Static-tiedostopalvelinta. Lue tästä miten liität Staticin omalle koneellesi.

Static on tarkoitettu vain suurten tiedostojen (esim. kaavakuvat) ja palvelusisältöihin liittymättömien tiedostojen (esim. julkisten tilaisuuksien esitysmateriaalit) säilytykseen.

Yhteyshenkilö: Päivi Jalava, kanslia

Drupal-tuotteen kehityksenhallinta ja dokumentaatio

Drupalin kehittämistä hallitaan Jirassa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja dokumentaatiota ylläpidetään Confluence(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)-työkalussa. Tunnuksia voi hakea kaupungin Intran kautta.

Lue lisää Intrassa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Drupal-kehityksen keskustelu käydään kaupungin Slackissä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Tunnuksia haetaan kehittämisen tuen lomakkeella.

*********************

Kysymyksiä tai lisäystarpeita tälle sivulle? Aleksi Salonen Teamsissä.