Komentajakapteeni Anna Eronen on vuoden 2023 Märsky!

Komentajakapteeni Anna Eronen on tehnyt pitkän uran puolustusvoimissa ja rikkonut raja-aitoja. Hän on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on saanut komentoonsa taistelulaivan ja samoin hän ensimmäinen naispuolinen tasavallan presidentin adjutantti.
Vuoden Märsky Anna Eronen yhdessä entisen äidinkielen opettajansa Sylvi Honkkilan kanssa.
Vuoden Märsky Anna Eronen yhdessä entisen äidinkielen opettajansa Sylvi Honkkilan kanssa.

Vuoden Märskyksi 2023 valittiin komentajakapteeni ja tasavallan presidentin 3. adjutantti Anna Eronen. Valinta julkistettiin 27.10.2023 Mäkelänrinteen lukiossa Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa. Vuoden Märskyn valintaperusteina ovat menestyminen opinnoissa, työelämässä tai urheilussa sekä henkilökohtaiset ominaisuudet. Valinnasta päättää raati, jossa on Mäkelänrinteen lukion alumnien ja opettajakunnan edustajia. Anna Erosen upea ura puolustusvoimien eri tehtävissä ja urheilijana edustavat hyvin Märskyn arvoja ja tavoitteita.

Anna Eronen opiskeli Mäkelänrinteen lukiossa vuosina 1993–1997. Hän kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 1997. Lukion jälkeen Anna Eronen hakeutui vapaaehtoiseen asepalvelukseen Kotkan rannikkoalueelle ja suoritti reserviupseerikoulun. Vuonna 2004 Anna aloitti Maanpuolustuskorkeakoulussa laivastolinjalla ja valmistui sotatieteiden maisteriksi vuonna 2007. Tämän jälkeen hän palveli aselajiupseerina 5. Miinalaivueessa sekä osallistui vuonna 2011 operaatio Atalantaan, jossa Euroopan unionin sotalaivoista koottu osasto turvasi avustuskuljetuksia Somaliaan ja esti merirosvojen toimintaa Intian valtamerellä. Vuonna 2012 Erosesta tuli ensimmäinen suomalainen nainen, joka on saanut komentoonsa taistelualuksen ja myöhemmin hän sai komentoonsa useamman aluksen viirikön. Näiden komennuksien jälkeen hän työskenteli vuosina 2015–2019 Puolustusvoimien tiedustelulaitoksella sektorijohtajana. Yleisesikuntaupseerikurssin Anna Eronen kävi vuosina 2019–2021 ja toimi sen jälkeen Merivoimien esikunnassa osastoesiupseerina. Vuonna 2022 komentajakapteeni Anna Eronen valittiin presidentin adjutantiksi.

Anna Erosen tausta urheilussa on koripallossa ja salibandyssa. Salibandyssä Anna on voittanut Suomen mestaruuksia ja vuonna 2001 hän oli voittamassa maalivahtina salibandyn maailmanmestaruuden.

Anna Eronen on ollut urallaan edelläkävijä Suomen puolustusvoimissa, sillä hän toiminut ensimmäisenä naisena taistelualuksen päällikkönä sekä tasavallan presidentin adjutanttina ja näin hän on edistänyt tasa-arvoa. Hänen määrätietoinen uransa ja toimintansa puolustusvoimissa ovat antavat hyvän esikuvan nyky-Märskyille.

Perinteinen kisa oli tällä kertaa pallon heittoon liittyvä ja voittajaksi selviytyivät alumnit. Tilanne on nyt alumnien eduksi 13-10.

Samassa tilaisuudessa kukitettiin Märskyn pitkäaikainen äidinkielen opettaja Sylvi Honkkila syntymäpäivän kunniaksi.